###message

Съвети за намаляване на пяната при изцеждане на соковете

Кой е най-важният фактор при избора на сокоизстисквачка? За някои това е лекотата на използване. За други това е бързината. Бистрият сок също последователно се нарежда като един от най-важните фактори при сока. Бистротата на сока се определя от количеството на пулпата в сока, разпенването и окисляването. Нека да разгледаме някои начини за минимизиране на разпенването.

Odšťavňování bez pěny
Odšťavňování bez pěny

По-висока скорост = повече пяна

Колкото по-високи са оборотите в минута на сокоизстисквачката, толкова повече въздух се смесва в сока. Това е което образува пяната. 

  • Центрофужните сокоизстисквачки работят на около 10,000 оборота в минута. Те винаги биха правили най-много пяна.
  • Шнековите, пресоващи сокоизстисквачки работят при най-ниски скорости, обикновено между 40-110 об./мин. в зависимост от модела. Това води до много малко или никаква пяна, като зависи и от изцеждания продукт.

Как да махнем пяната от сока

Някои сокоизстисквачки включват цедка, която пасва върху съда за сок. Например, Sana 707 включва голяма стъклена купа за сок с специална цедка от неръждаема стомана. Това ще филтрира цялата пяна.

Ако вашата сокоизстисквачка не включва цедка, винаги можете да излеете сока през голяма ръчна цедка, когато го прелеете в чаша. По-ситна цедка може да се използва за отделяне на голяма част от пяната, без да се губи твърде много сок.

 

cedník na pěnu
cedník na pěnu

Топ 3 на най-пенливите продукти: спанак, ананас и ябълки

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Ябълки

Ябълките понякога могат да направят много пяна, а понякога не. Зависи от сорта на ябълката и вида на сокоизстисквачката.

  • Най-много пяна ще се образува от по-сладките и меки ябълки
  • Центробежните сокоизстисквачки почти винаги ще правят пяна с ябълки
  • Ябълките Грени Смит образуват най-малко пяна, особено ако се изцждат с едновалова хоризонтална сокоизстисквачка.

◄ СНИМКА | Ябълковият сок от Грени Смит почти няма пяна.

pěnaa
pěnaa

Ананас

Сокоизстисквачките с един шнек правят най-ниското количество пяна от ананасите. Както центробежните сокоизстисквачки, така и сокоизстисквачките с два вала създават много значително количество пяна от ананас. Цедката е от съществено значение, тъй като понякога може съотношението между пяна и сок да бъде 2 към 1 части! При сокоизстисквачки Angel е много полезно да използвате опционалното бутало със силиконов пръстен, тъй като в противен случай пяната ще излезе нагоре по улея за захранване с продукти и може да се изцапа.

► СНИМКА| При нашето тестване най-чистият сок от ананас се получи от вертикални сокоизстисквачки с по-ниска скорост като Sana 828. Вертикалните сокоизтисквачки с "голямо гърло" като Kuvings C9500 и Omega MMV създават малко повече пяна поради по-големите шнекове и по-високите скорости (60 срещу 40 об / мин), но все пак е минимално количеството.

špenátová šťáva
špenátová šťáva

Спанак

Няма начин да се избегне: спанакът създава най-много пяна от всеки друг обичайно изцеждан плод или зеленчук. Независимо от сокоизстисквачката, ще има значително пенообразуване. Едро сито може да бъде много полезно за отделяне на пяната от сока. 

◄ СНИМКА | При нашето тестване хоризонталната сокоизстисквачка с един шнек създаде най-малкото пяна от спанак. Все още имаше пяна, но много по-ниско съотношение в сравнение с останалите сокоизстисквачки. Центрофугите не се препоръчват за никакви листни зелени, тъй като резултатът почти винаги е много голямо количество пенеста каша с минимално извличане на сок. 

В заключение

  • За най-мако количество пяна, ползвайте сокоизстисквачка с най-ниски обороти. Най-добре сок машина с един вал.
  • Двуваловите сокоизстисквачки правят малко пяна, освен с ананаса.  
  • Както вертикалните, така и хоризонталните сокоизстисквачки образуват по-малко пяна. Сред вертикалните, тези с широк отвор ще направят повече пяна. 
  • Ползвайте цедка за прецеждане, за да премахнете излишната пяна, особено при топ 3-те продукта в класацията: ябълки, ананас и спанак.
Публикувана: 26. март 2020