Как да избера добра сокоизстисквачка?

Какво трябва да знаем, преди да купим сокоизстисквачка?

Ние, екипът на EUJUICERS, тестваме много внимателно всеки продукт, преди да го предложим за продан. Сравняваме всички за и против, гледаме функционалността, качеството на материалите и удобството при ползване на фона на останалите продукти на пазара. Така че, ако изберете който и да било продукт от предлаганите тук, не може да сбъркате. 

 • Ако не сме доволни от резултатите при теста, ние нама да продаваме тази фреш машина.
 • Ние оставаме безпристрастни - ще добавим всяка сокоистисквачка в онлайн-магазина, стига да се представи достатъчно добре в тестовете ни.
 • Много важно е да разберем, че по-скъпа не означава непременно по-добра. Четете нататък и разберете, коя сокоистисквачка е правилният избор за Вас.
Catalougue
Catalougue

Упътване за избор на правилната сокоистисквачка

Мина доста време откакто стартирахме бизнеса си с правене на сокове и може откровено да кажем, че той стана важна част от начина ни живот. Резултатът от нашето продължително експериментране и опит със сокоизстисквачките може да се види в Пълно ръководство за избор на правилната сокоистисквачка.    

Преди да изберете сокоистисквачка, помислете за изискванията Ви. Всяка сокоистисквачка ще направи сок, но има огромни разлики в качеството на сока, скоростта, добива и живота на машината.

Няколко съвета за начало:

 • Няма универсална сокоизстисквачка, подходяща за изцеждане на всеки вид плод и зеленчук.
 • Всеки вид плод и зеленчук е различен (мек/твърд/сочен) и се обработва най-добре с различен вид сокоизстисквачка.
 • Ако знаете какво искате (като например, какви видове плодове и зеленчуци ще искате да правите на сок най-много), то може да направите информиран избор за най-добрата сокоистисквачка за Вас.

А сега може да продължим към въпросите, които би следвало да си зададете, преди да направите избора си. 

От какво ще правя сок?

Различни типове сокоистисквачки са най-добри за различните продукти. 

 • Обичайно изцежданите продукти като например моркови, ябълки и цитруси могат да се изцедят без затруднение от почти всяка машина. Но със зелените зеленчуци, горските плодове и костилковите плодове, резултатите са много различни. Освен това, също има и разлика в количеството добит сок при еднакви по вид плодове и зеленчуци. Например свежите ябълки дават значително повече сок в сравнение със същите тези ябълки, но след няколко седмици неправилно съхранение.
 • Като цяло, най трудните за изцеждане продукти са тропическите плодове. Ананасът, кивито и мангото са най-взискателни към мощността на сокоизстисквачката. Също, горските плодове като малини, ягоди, къпини и боровинки са предизвикателство за повечето сокоизстисквачки. Едноваловите сокоизстисквачки могат да изцедят и двата типа продукти без никакъв проблем.
 • Зеленолистните и билките се правят на сок  най-добре с Двувалови сокоизстисквачки. Сокоистисквачките с един вал могат също да ги изцеждат, но дават по-малък рандеман. От друга страна, центрофужните сокоистисквачки не са подходящи за тази цел.
 • Меки плодове като грозде и боровинки могат да се изцеждат със Сокоизстисквачка с един вал или двувалови преси.
 • Костилковите плодове са доста трудни за изцеждане заради меката им пулпа и кашестия сок, който пускат. Може да ги ползвате като добавка към Вашия сок, понеже пулпата им скоро ще запуши отворите на цедката. Същото е валидно и за кивито и мангото.  
 • Всеки вид сокоизстисквачка е способна да изцеди плодове като ябълката и крушата, стига да са сочни и твърди. Ако разполагате обаче с презрели плодове, по-добре ги направете на сок с центрофужната - Центрофужни сокоизстисквачки. Така ще вземете само останалата в тях течност, без меката пулпа. 
 • Кореноплодните зеленчуци са лесни за изцеждане с всеки тип сокоизстисквачка също. Но пък има разлика в добива на сок и неговата плътност. 
 • Цитрусовите плодове са много подходящи за правенето на сок и Вие може да ползвате всеки тип сокоизстисквачка без проблем. Очаквайте само малки разлики в добива и парченцата от плода, които ще има в сока. 

За да обобщим, трябва да имате предвид типа на плодовете и зеленчуците, които ще изцеждате в най-голямо количество, за да изберете правилната сокоизстисквачка

Two types of juices
Two types of juices

Кой тип сок предпочитам?

Съществуват 2 основни вида сокоизстисквачки: центрофужни (с високи обороти, над 3000 об. в мин.) и нискооборотни (студено-пресоващи с обороти под 150 за минута). Тези два вида правят различен вид сок. Основната разлика е във вкуса, полезността и срока за съхранение на сока. 

Пресоващи

 • Сокът от тях има по-богат вкус и може да има повече парченца от плода.
 • Сокът може да се съхрани до 24 часа в хладилник (което важи за студено-пресоващите нискооборотни машини), но е най-добре да се пие пресен. 
 • Сокът няма да се рзслои и да образува тъмна пяна.

Центрофужни

 • Сокът ще има по-воднист вид и лек вкус. 
 • Този сок трябва да се консумира веднага.
 • Сокът задължително ще има пяна отгоре, която бързо ще промени цвета си.

Колко сок ще правя?

Това е много важен въпрос.

 • Ако ще правите голямо количество сок наведнъж, то ползвайте центрофужна сокоизстисквачка. Ще може да обработите продуктите доста по-бързо в сравнение с бавнооборотната сокоизстисквачка
 • Бавните, пресоващи сокоистисквачки са по-бавни и обикновено се ползват до 30 минути в непрекъснат режим. Това е достатъчно много време, за да направите 4 литра вкусен сок, който ще стигне за цялото семейство.  

 Колко често ще използвам машината за фреш?

Ако смятате да ползвате редовно своята сокоистисквачка, то следва да вземете предвид времето, необходимо за разглобяване и почистване на сокоистизсквачката.

Ако нямате време за често почистване и искате да правите редовно сок, то изберете сокоизстисквачка с бързо и лесно поддържане. 

Колко пари струва моето здраве?

Този въпрос може да звучи странно, но е сериозен. Много по-добре е да инвестираме в запазване на здравето ни, отколкото във възстановяването му. И все пак всеки сам решава.

От друга страна, евтините сокоизстисквачки често стоят в шкафа, неизползвани и дори забравени. Защо е така? Главно поради сложността им за почистване и сглобяване. Понякога са доста шумни, а се случва и да не изцеждат добре сока от плодовете. Парите спестени от евтината сокоистисквачка не са реално "спестени", защото тя не се ползва или е толкова рядко, че все едно я няма.

Sana - White
Sana - White

Как ще ми помогне добрата сокоистисквачка?

 • Въпреки че високо-качествените сокоистисквачки имат по-висока цена в началото, ще спестите доста пари от продукти благодарение на по-добрите добиви (висок рандеман). 
 • Те са лесни за поддържане, а високото качество на материалите им гарантира дълъг период на експлоатация.
 • Ще се радвате да пиете полезни сокове без никакви грижи.

Преглед на типовете сокоистисквачки

Сега вече знаете предпочитанията си - какво, колко често и по колко планирате да ицеждате.

Готови сте да изберете определен тип сокоистисквачка.

Основни разлики:

 • Центрофужна сокоизстисквачка – Основно предимство тук е скоростта. Тези сокоистисквачки могат много бързо да направят сок от твърди плодове и зеленчуци - червено цвекло, моркови и ябулки. Рандеманът при тях е по-нисък, сока трябва да се изпива веднага, преди да се е окоислил и някои продукти са доста трудни за изцеждане(например магданоз).
 • Пресоващи сокоистисквачки с един вал – Те са сравнително най-универсалните машини, като лесно се цедят с тях широка гама от продукти. Поддържането им е много лесно и правят сок със страхотен вкус. Въпреки че процеса на правене на сок отнема малко повече време, резултатите от него си струват търпението.
 • Пресоващи сокоистисквачки с два вала – Тези машини предлагат най-доброто решение за изцеждане на сок от зеленолистни и кореноплодни зеленчуци и стандартни продукти като ябълки, цитруси и гроздови. Изцеждането на някои сочни плодове (например ананас) може да се окаже забавно, тъй като се иска умела работа с буталото. Но от друга страна, количеството изваден от продуктите сок е ненадминато по количество, с гладка текстура и удивителен вкус. Имайте предвид, че почистването и сглобяването на Сокоистисквачките с два вала отнема повече време.
 • Ръчни сокоистисквачки – Те са най-подходящи за правсвене на сок от време на време и когато сме на път. Ако не Ви притеснява ниския добив на сок, може да имате същото качество на сока както с бавните, пресоващи сокоистисквачки. Само се подгответе за малко повече фитнес, защото тези машинки искат въртене на ръка. 

Нека сравним типовете сокоистисквачки в таблица:

Comparse table
Comparse table

Това е!

Надяваме се тези пояснения да Ви помогнат при избора на най-подходяща за Вас сокоистисквачка! Ако все още не сте сигурни коя сокоистисквачка ще е най-добра за Вас, не се колебайте да ни потърсите. За нас ще е удоволствие да Ви помогнем.

Бъдете здрави с повече сокове!

 

Искрено Ваши,

екипът на EUJUICERS