###message

Oт коя сокоизстисквачка има най-висок добив на сок?

Получаването на най-много сок от плодовете и зеленчуците е основно изискване за всяка сокоизстисквачка. Важно е да знаете кои сокоизстисквачки имат най-висок добив, преди да закупите някоя.

srovnání výtěžnosti

Качеството на съставките е решаващо

Преди да погледнем в класирането, не забравяйте че добивът е пряко обвързан с качеството на продуктите. Свежите продукти (твърди и сочни) винаги ще имат по-висок добив, независимо от сокоизстисквачката. От друга страна дори най-добрите сокоизстисквачки ще имат слаби резултати с неща като сухи ябълки, презрели и кашкави ананаси или завехнали листа от спанак.

Технологията на правене на сок е от голямо значение

Всеки тип сокоизстисквачка може да произвежда сок от пресни плодове и зеленчуци. Разликите между сокоизстисквачките са в хранителните стойности на сока, аромата, добива и времето, което е необходимо за правенето му. Едно основно правило: по-ниската скорост на изцеждане дава повече и по-качествен сок

Angel Juicer
Angel Juicer

#1 Двувалови сокоизстисквачки

Двата срещуположно-въртящи се шнека при двуваловите сокоизстисквачки изцеждат продуктите почти до последната капка. Пулпата е много суха, особено при зеленолистни, кореноплодни зеленчуци, както и ябълки. Основният недостатък е силата, нужна да се напъхат продуктите между шнековете, особено при големите моркови. Също така, почистването при тези сокоизстисквачки е малко по-сложно. Но тези недостатъци не са от ключово значение, ако искате най-висок добив и най-гладък сок.

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

#2 Едновалови сокоизстисквачки

На второ място идват едноваловите бавнооборотни сокоизстисквачки. Те използват голям бавновъртящ се шнек, който „сдъвква“ продуктите и ги пресова през двустепенна приставка за сок. Тези сокоизстисквачки могат да бъдат от вертикален или хоризонтален вид, като вертикалните са малко по-лесни за употреба, а хоризонталните са по-удобни и лесни за почистване. Този вид сокоизстисквачки са най-популярни, вероятно заради голямото разнообразие от продукти, от които можете да правите сок, също така заради лесното почистване и лекотата при употреба. Като цяло, сокът от тези сокоизстисквачки е с високо качество, без пяна и окисление.

ruční lis z-star
ruční lis z-star

#3 Ръчни сокоизстисквачки

Ръчните сокоизстисквачки използват подобна технология, като тази на едноваловите, само че са по-малки и по-бавни. Добивът е по-нисък, защото се оказва трудно да се прилага постоянната сила, която мощен мотор може да ви осигури. Все пак качеството на сока е сходно и далеч по-различно от това на центрофужните. Ръчните сокоизстисквачки са най-добри за правене на малки количества сок и са чудесни за вземане на почивки или на места без електричество.

odšťavňovač Catler
odšťavňovač Catler

#4 Центрофужни сокоизстисквачки

Центрофужните са най-бързите до тук. Високооборотният мотор се справя бързо с плодовете с високо съдържание на сок като цитруси и грозде. От друга стана, не са подходящи за такива с ниско водно съдържание като зелени листни зеленчуци. Тъй като работят с високи обороти, качеството на сока е ниско, заради окисляването. Добивът също е много по-нисък, спрямо нискооборотните сокоизстисквачки. Препоръчваме сокът от центрофужните да се пие веднага след като е направен, преди да е станал пенлив и кафяв от окислението. Препоръчваме ви да добавите малко сок от лимон или лайм докато правите сока, за да намалите окислението. 

Имайте в предвид следното, когато четете отзиви за сокоизстисквачки

Интернет е пълен с отзиви за сокоизстисквачки. Накои от тях са спонсорирани от производителите и могат да са пристрастни. Има някои скандални видеа, спонсорирани от производители, а обикновено хората са пристрастни (можете да видите, че коментарите за тези видео клипове са изключени).


Когато сравнявате отзиви от истински потребители, имайте в предвид, че понякога хората могат да имат нереалистични очаквания от сокоизстисквачките. Например някой може да се оплаква, че получава „само“ 500мл. сок от 1кг. моркови, което всъщност е добър резултат за едновалова машина и доста повече, отколкото ще даде една центрофужна.


Може също да се поинтересувате и от това: Коя сокоизстисквачка е най-лесна за почистване?

Публикувана: 13. юли 2017