###message

Ново проучване доказва, че листните зеленчуци поддържат мозъка ни млад

Добавянето на чаша спанак към ежедневната чаша сок може да се окаже съдбоносно

Depositphotos_4483109_original
Depositphotos_4483109_original

Един от големите страхове за това да остареем е загубата на умствени способности, което води до болестта на Алцхаймер или дименция. И докато фармацефтичната индустрия харчи милиарди за проучвания за нови способи на лечение, ново проучване на медицинския факултет на Университета Rush в Чикаго може би е открило отговора: листни зеленчуци.  

В продължаващото и в момента проучване включва 960 човека на възраст между 59-99 години. Според резултатите им, хората които са хапвали по 1-2 порции листни зеленчуци на ден имат мозък, който показва възраст с 11 години по-млад спрямо тези, които не са консумирали. Под порция със зеленолистни се разбира или половин чаша сок от спанак, кейл, листно зеле или една чаша сок от маруля. 

Проучването взима под внимание и други фактори, които могат да засягат здравето на мозъка, включително диета, тютюнопушене, теглото и други фактори от ежедневието на участниците. И въпреки че учените отбелязват, че все още не може да се заключи със сигурност, че зеленолистните зеленчуци ще намалят или забавят дименцията, ясно се забелязва връзката между консумацията на листни зеленчуци и състоянието на мозъка. Счита се, че наличието на хранителни вещества като фолат, лутеин и нитрат във високи количества в тези зелени растения са отговорни за този благотворен ефект. 

 Най-добрият начин да извлечем максимално количество от тези хранителни вещества от листните зеленчуци е като ги изцедим на сок в студено пресоваща сокоизстисквачка. Бавната скорост не уврежда жизненоважните хранителни вещества, витамини и минерали, за разлика от високоскоростните сокоизстисквачки или блендери. Чаша спанак може лесно да бъде добавена към всеки сок и вкусът ще бъде много мек. Установили сме, че спанакът е чудесно допълнение към основния сок от моркови и ябълки.  

В нашите тестове, най-добри резултати със зеленолистните зеленчуци дават пресоващите сокоизстисквачки с два вала или хоризонталните едновалови машини. Ако цената не е фактор, двуваловата сокоизстисквачка Angel върши страхотна работа. Модел с множество функционалности и също така на средна цена е Sana EUJ-707 с един хоризонтален вал, която е всъщност най-популярният ни модел. И накрая ще споменем модел Vidia SJ-002, която е на уникално добра цена за високото си качество и възможности, които притежава. 

Публикувана: 23. декември 2017