Тези видове са често използвани от ресторантите, които предлагат портокалов сок и от баровете, които се нуждаят от цитрусов сок като съставка. Понеже използват ниска скорост или ръчно изцеждане, добиваният сок е много сладък и остава свеж дълго време. Има няколко вида цитрусови сокоизстисквачки:
Изстисквачки на сок – Това са ръчни инструменти, които изглеждат малко като две лъжици за сладолед събрани заедно. Поставяте половинка цитрус в него и после стискате дръжките. Може да отнеме доста време докато направите чаша сок по този начин, но пък са добри когато ви трябва малко количество сок от лимон или лайм например.
Ръчни преси – Големи и тежки, тези са просто устроени и стабилни устройства където отрязания плод се поставя на фуния и ползващия дърпа надолу ръчката. Лостовете създават много голям натиск, за да извлекат максимум сок. Те могат да се ползват също и за сок от нар.
Електрически цитрус преси – При тези машини натискате отрязания цитрус върху конус, който се върти в цилиндрична купа с чучур. Някои по-добри модели имат дръжка с капак, който притиска плода към въртящия се конус.
Предимства на цитрус пресите:
- Общо взето по-евтини спрямо другите видове
- Не се изисква белене на цитрусите
- Компактни и тихи
Недостатъци на цитрус пресите:
- Ограничени са до изцеждане на цитрусови плодове (и нар с ръчните преси)
- Бавна работа