###message

Коя е най-добрата професионална сокоизстисквачка?

Тъй като предлагането на пресен сок придоби популярност през последните няколко години, наблюдаваме експлозия в броя на местата, където можете да си купите пресен сок. Фреш барове, търговските павилиони, фитнес центровете и ресторантите са типичните места за вземане на чаша пресен сок, но дори се разширява отвъд това до места толкова разнообразни, колкото кафенета, барове и дори боулинг алеи. Понякога чуваме въпроса "Коя е най-добрата сокоизстисквачка за търговски цели?" Отговорът зависи от много фактори, включително колко сок ще направите, дали сокът се сервира веднага, дали ще комбинирате съставки, и дали ще приготвяте соковете пред очите на клиента и др. Например, бар може да се нуждае само от малка преса за цитрусови плодове, защото те просто правят портокалов или лимонов сок, за да добавят в коктейлите. Щанд в мола може би няма да може да използва голяма центрофужна сокоизтисквачка поради силния й шум. А фреш-бар може да се нуждае от няколко сокоизтисквачки, всяка от които се специализира за определени продукти.

Понякога чуваме въпроса "Коя е най-добрата сокоизстисквачка за търговски цели?" Отговорът зависи от много фактори, включително колко сок ще направите, дали сокът се сервира веднага, дали ще комбинирате съставки, и дали ще приготвяте соковете пред очите на клиента и др. Например, бар може да се нуждае само от малка преса за цитрусови плодове, защото те просто правят портокалов или лимонов сок, за да добавят в коктейлите. Щанд в мола може би няма да може да използва голяма центрофужна сокоизтисквачка поради силния й шум. А фреш-бар може да се нуждае от няколко сокоизтисквачки, всяка от които се специализира за определени продукти.

Каква е разликата между домашна и професионална сокоизстисквачка?

Няма ясна линия, която да отличава сокоизстисквачката за дома от професионалната сокоизстисквачка. На теория търговската сокоизстисквачка трябва да бъде изработена от по-трайни материали, да се предлага с по-силен двигател с по-дълъг работен цикъл, да има по-големи компоненти (като захранваща тръба, цедка, бункер и шнек), за да обработва продуктите по-бързо, както и да има по-големи контейнери за сок и целулоза, които изискват по-рядко изпразване. Въпреки това някои производители са известни, че извършват малки промени в домашните сокоизстисквачки (като например замяна на пластмасов корпус с такъв от неръждаема стомана) и вече я предлагат като "професионална" сокоизстисквачка.

Освен това в някои региони сокоизстисквачката може да изисква специален сертификат, за да се използва за търговски цели. Въпреки че всички сокоизстисквачки, продавани в ЕС, трябва да бъдат сертифицирани по CE, в САЩ съществуват отделни търговски сертификати за ETL и NSF, които се изискват от някои окръжни здравни служби за оборудване на заведения за храна.

Видове професионални сокоизстисквачки

Има три основни вида сокоизстисквачки, използвани в търговските обекти: специализирани цитрусови сокоизстисквачки (цитруспреси), центробежни или центрофужни сокоизстисквачки с висока скорост и нови студено-пресоващи машини за студено пресоване на сок. Нека да разгледаме всеки един от тях и да изброим техните предимства и недостатъци.

15679_remida-sp-a2-lu-03
15679_remida-sp-a2-lu-03

Цитрусови сокоизстисквачки

Тези видове са често използвани от ресторантите, които предлагат портокалов сок и от баровете, които се нуждаят от цитрусов сок като съставка. Понеже използват ниска скорост или ръчно изцеждане, добиваният сок е много сладък и остава свеж дълго време. Има няколко вида цитрусови сокоизстисквачки:

Изстисквачки на сок – Това са ръчни инструменти, които изглеждат малко като две лъжици за сладолед събрани заедно. Поставяте половинка цитрус в него и после стискате дръжките. Може да отнеме доста време докато направите чаша сок по този начин, но пък са добри когато ви трябва малко количество сок от лимон или лайм например. 

Ръчни преси – Големи и тежки, тези са просто устроени и стабилни устройства където отрязания плод се поставя на фуния и ползващия дърпа надолу ръчката. Лостовете създават много голям натиск, за да извлекат максимум сок. Те могат да се ползват също и за сок от нар. 

Електрически цитрус преси – При тези машини натискате отрязания цитрус върху конус, който се върти в цилиндрична купа с чучур. Някои по-добри модели имат дръжка с капак, който притиска плода към въртящия се конус. 

Предимства на цитрус пресите:

  • Общо взето по-евтини спрямо другите видове
  • Не се изисква белене на цитрусите
  • Компактни и тихи

Недостатъци на цитрус пресите:

  • Ограничени са до изцеждане на цитрусови плодове (и нар с ръчните преси)
  • Бавна работа
1613_8011
1613_8011

Центрофужни сокоизстисквачки

Центрофужните сокоизстисквачки са "класическите" сокоизстисквачки, които обикновено се срещат в магазините за търговско оборудване и супермаркети. Бързото въртене на острите ножове раздробява продуктите в пулпа, която след това се завърта на висока скорост, за да се отдели сокът от целулозата. Това са най-често срещаните видове професионални сокоизстисквачки и се използват в повечето фреш барове и ресторанти. Те обработват продуктите с до 10 000 оборота в минута. Те са най-подходящи за места, които трябва да направят сок бързо и където шумните машини са далеч от клиентите.

Предимства:

  • Много бързи – до 2 литра/минута за най-големите модели
  • Широк отвор, което значи по-малко време за нарязване на продуктите
  • Сравнително по-достъпни спрямо пресоващите бавнооборотни машини

Недостатъци:

  • По-нисък добив в сравнение със студенопресоващите машини
  • Шумни са
  • Високата скорост причинява окисление на сока, което означава загуба на хранителна стойност и консумация в кратък срок
  • Високата скорост образува пяна и сок с по-воднист вкус
  • Не са подходящи за листни зеленчуци
19707_sana_horeca-02
19707_sana_horeca-02

Студено-пресоващи (бавни) сокоизстисквачки

Също познати като бавни или дъвчещи сокоизстисквачки, тези модели правят сок като внимателно "сдъвкват" продуктите на малки парченца с помощта на шнек и избутвайки ги под високо налягане към стените на фина цедка. Обикновено работят между 40-80 об/мин. 

Предимства:

  • Произвеждат сок с най-високо качество
  • Сокът може да се съхранява до 24 часа
  • Сравнително тихи
  • Висок добив на сок
  • Могат да обработват листни зеленчуци
  • Ниските скорости запазват максимално хранителна стойност и вкус
  • По-лесни за почистване

 

Недостатъци:

  • По-бавни от центрофужните машини
  • По-скъпи са от центрофужните машини
  • Продуктите обикновено трябва да се нарежат на малки парчета

Коя сокоизстисквачка е най-добра?

Както споменахме и по-рано, всичко зависи от вашите нужди.

Цитрус пресите са много ограничени, но правят страхотен портокалов сок. Препоръчваме ги за ресторанти предлагащи пресен сок от портокал, хотели, които предлагат закуска на блок маса и барове, които използват цитрусов сок като съставка за коктейли.

Центрофужните сокоизстисквачки най-добре се вписват в ситуации където са необходими големи количества сок, или сока ще се включва в рецепти или се сервира сок, но той не се приготвя пред клиента. Шумните мотори не са подходящи за малки кафета и фреш-барове, въпреки че има някои модели с обезшумители. Сокът от центрофугите се окислява бързо, така че той трябва да се консумира бързо в рамките до 1 час, особено сока от ябълка и круша. (Цитрусовия сок ще трае по-дълго, тъй като аскорбиновата киселина действа като антиоксидант.)

Стидено-пресоващите сокоизстисквачки се препоръчват за фитнес центрове, фреш-барове и кафета - навсякъде, където качеството на сока е от значение. Техните сравнително тихи мотори ги правят подходящи за бизнеси, където сокът се прави пред очите на клиента. Студено-пресоващите сокоизстисквачки са единствените, които могат да правят сок от зеленолистни. 

Препоръки за модел

Срещат се много професионални модели сокоизстисквачки с високо качество. Ето някои, с които имаме добър опит:

Цитрус преси

Omega C-22 професионална цитрус преса: Стабилна (10kg) сокоизстисквачка, направена от хромиран метален корпус, работи при 1800 оборота в минута с мощен мотор и обработва портокалите доста бързо.

Sana цитрус преса: Ръчна сокоизстисквачка изработена от лят чугун с конус и купа за изцеждане от неръждаема стомана. Лесна е за работа и надеждна. 

 

Центрофужни

Sage BJE820: Професионалната версия на популярната сокоизстисквачка Breville Juice Fountain, станала известна от документалния филм Дебел, болен и почти умрял (Fat, Sick, and Nearly Dead). Цената й е разумна и със сигурност е най-известната професионална сокоизстисквачка.  

 

Студено-пресоващи

Sana Horeca: Тази уникална сокоизстисквачка ползва дизайна на едноваловите вертикални машини, станал популярен при домашните модели и добавя спецификации, типични за професионална употреба. Тя има щироко гърло за по-малко подготовка и промишлен мотор за непрекъсната 24-часова работа. Може би най-добрата характеристика е, че включва две пълни комплектации от части за цедене на сокове, които могат бързо да бъдат сменени за приготвяне на различните рецепти.

Santos N65: Масивна 30-кг вертикална сокоизстисквачка, изработена от лят алуминий и неръждаема стомана, има професионален мотор с променлива скорост от 5 до 80 оборота в минута и може да приготвя студено-пресован сок почти толкова бързо, колкото центрофужна сокоизстисквачка, но без пяната. Много скъпа, но вероятно най-новата и добра професионална сокоизстисквачка на пазара. 

Публикувана: 9. март 2018