###message

Кисел благодат за вашето здраве: пригответе сок и конфитюр без семки от касис

Касисът е не само изключително здравословен, но е и много освежаващ заради киселия си вкус. И по това време може да га откриете навсякъде.

White currant
White currant

Как лесно да отделите семките от касиса

Ако трапчивият вкус на червеният касис не ви допада, може да опитате по-сладкия бял касис. Когато става въпрос за нещо направено от касис, нашите фаворити са домашно приготвен конфитюр от касис и сладко от касис.


Може би имате страхотна рецепта за конфитюр от касис, но ви е трудно отделянето на семенцата. Опитвайки си да нарежете всяко плодче и да го прецедите е дълъг и отегчителен процес. Но всъщност има много лесен начин да направите това – просто изцедете касиса с Sana EUJ-808.


Тази висококачествена сокоизстисквачка може лесно да отдели семките от касиса, грозде, морски зърнастец, оставяйки само чистия сок, който може да бъде използван за приготвянето на конфитюр. Още повече, модел EUJ-808 може да изцеди големи количества горски плодове за кратко време.

 

 

Red currant
Red currant

Касисът и здравето

За разлика от ягодите, които са харесвани почти от всички, касисът е не дотам предпочитан. Може би това е така, заради неговия кисел вкус или малките семенца в него. Още по-лошо, е че някои хора се притесняват дори от вкуса насладкия конфитюр от касис.

Тази негова репутация е наистина незаслужена. Той е изключително богат на витамини и ценни хранителни вещества. Тук ще разкажем за част от тях:

Витамин С - едно зрънце има над 2 mg. Само 40 зрънца ще ви доставят препоръчителното дневно количество от Витамин C.
Витамин P (рутин) - подпомага кръвоносната система.
Vitamin В - успокоява нервите, заздравява косата и ноктите.
Бета каротин и антиоксиданти - те се превръща в тялото на витамин А, който подпомага зрението и имунната система.


Накратко, касисът допринася са повишаването на имунната система и доставя на тялото ценни хранителни вещества. Ако усещате,че ви хваща грип или простуда? Просто хапнете шепа касис.

Страхотни идеи как да ползвате касисът в летните дни

Както винаги имаме много рецепти. Ако искате да добавите малко сладост към сока от касис без да добавяте нездравословна захар, може да добавите друг плодов сок. Отлична комбинация е касис с диня. Също може да смесите със соево или кокосово мляко, или да го подсладите с малко мед.

 

 

Фреш Горски плодове от градината

  • 1 чаша червен касис
  • 1 чаша малини
  • Няколко листа мента

Фреш На следващо ниво с касис

  • ½ чаша червени боровинки
  • 1 цвекло

Тропически фреш с касис

  • 1 чаша касис
  • ½ манго
  • 2 портокала
Публикувана: 23. юли 2015