###message

Домашно олио от сусам или лен. Хайде да го направим със Sana у дома

Салата или Азиатски специалитети, подправени с ленено масло? Вкусно! Но бъдете внимателни - качеството на олиото зависи от начина на добиването му. Ние ще ви покажем как да приготвите висококачествено олио в къщи.

Home made oil
Home made oil

Горещо пресованите масла - повече масло, по-ниско качество

Различаваме горещо и студено пресовани масла. Широкоразпространените масла са горещо пресовани, което означава, че семената са нагрявани, за да станат по-меки и да стане извличането на масла от тях по-лесно и в по-голямо количество. Но топлината неизбежно разрушава много от полезните съставки. Затова получаваме по-ниско качество.

Можете лесно да различите тези масла в супермаркета:

  • опаковани са в прозрачни бутилки,
  • бистри са,
  • по-редки и течливи са,
  • не са богати на мирис и вкус.


По време на горещото пресоване се случва голямата загуба, както на вкус, така и на полезните вещества. И това е жалко, защото все повече проучвания доказват, че огромната хранителна стойност на маслата изчезва с рафирането им и горещото извличане.

 

 

Студеното пресоване е по-здравословно

Вие можете да го направите и по-добре! Ако извличате маслата чрез студено пресоване (температурата не се покачва над 42˚C), това ще отнеме повече време и ще изисква по-голямо количество семена, но вие ще получите масло с най-високо качество богато на витамини, минерали и Omega-3,-6,-9 мастни киселини. Благодарение на гореспоменатите качества студенопресованите масла трябва да станат редовна част от менюто ви. Според проучванията, добре е да приемате по лъжичка на ден.

Най-хубавото на студено-пресованите масла е, че можете да си ги приготвите и у дома.

 

 

sana-oil-extractor-702
sana-oil-extractor-702

Как да направим домашно масло

Интересно ли ви е как можете да си направите сами олио? Ако вече имате Сокоизстисквачка Sana EUJ-606 или EUJ-707, може да опитате веднага. Вече има Sana екстрактор за масла EUJ-702, който можете да използвате като приставка към вашата сокоизстисквачка. И не се притеснявайте - може да я почиствате по същия лесен начин, както сте свикнали с машината за сок.

Пресата за масла Sana ви дава възможност да извличате пресни масла от различни видове семена (така например лен, слънчоглед, или сусам). Благодарение на метода студено пресоване се гарантира превъзходен вкус и запазване на полезните вещества.

 

 

Често пренебрегвани масла: ленено и сусамово

С какво може да започнем? Опитайте със сусамово или с ленено масло. Концентрацията на масло в семената е около 40 % в лена и 60 % за сусама. Имайте предвид факта, че ще се нуждаете от няколко килограма семена, за да получите 1 литър олио. Ако ще приготвяте ленено масло, препоръчваме ви да го ползвате по правилния начин. Ще имате най-добър вкус само за няколко дни след извличането.

Лененото масло е едно от маслата с най-висока хранителна стойност в света. Въпреки че лененото семе не е зърнена култура, то има почти същото количество витамини и минерали. Но по отношение на фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, то е далеч по-здравословно.

Старите гърци са познавали тези полезни ефекти. Хипократ го е използвал като лекарство при проблеми с лигавиците. Но дори и днес ние се радваме на способността му да подобрява храносмилането, а жените могат да го ползват за намаляване на менструални болки.

Сусамовото масло съдържа много моно-ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини. То понижава нивото на холестерола в кръвта и е много полезно за хората със сърдечни заболявания. Високото съдържание на витамин В, магнезий и фосфор го превръща в превъзходен лек срещу лошо настроение.

 

 

 

Публикувана: 24. април 2017