###message

4 най-чести грешки, които могат да увредят вашата сокоизстисквачка

След като обслужваме всички сокоизтисквачки, които продаваме, обърнахме се към нашия сервизен отдел с въпроса “Кои са най-често срещаните повреди и как могат да се избегнат?”. Освен “Не поставяйте сокоизтисквачката в съдомиялната” и “Не изпускайте сокоизстисквачката”, по-долу са посочени най-честите грешки, с които потребителите могат да повредят своята сокоизстисквачка.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#1 Почистване на частите във вряща вода или изсушаване във фурната

Топлата вода може да доведе до деформация на частите. Дори и малка промяна в тяхната форма може да се отрази върху работата на сокоизстисквачката, да причини течове или дори да не позволи сглобяване на уреда. Горещата, и особено вряща, вода може да повреди магнитните сензори във вертикалните сокоизстисквачки, което ще накара машината да отчете неправилен монтаж и да откаже да се включи. Възможно е дори да се повредят уплътненията, което да причини изтичане на сок в двигателя.

Правило номер 1 – никога да не се мие сокоизстисквачката или частите й във вода, по-гореща от 80°C. И не изсушавайте частите във фурна или чрез отоплителни уреди. 

odšťavňování jablka
odšťavňování jablka

#2 Използването на нож или почистваща четка като бутало

Не сте сигурни къде сте оставили буталото, така че защо да не използвате нож или четка, за да доизбутате плода/зеленчука в сокоизтисквачката? Ще сте внимателни да не бутате твърде далеч. И тогава ... Ооо! Или ножът се отплесва, или шнекът се задръства и поврежда барабана.

Това е една от най-честите грешки, която се прави с бавна сокоизстисквачка, но и лесно се избягва. Ако сте загубили буталото, можете да поръчате ново от страницата ни за резервни части. Междувременно можете да използвате морков или дръжка от целина като бутало, докато го откриете или си поръчате ново. 

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

#3 Препълване или претоварване на сокоизстисквачката

Няма сокоизстисквачка за студенo изстискване, която да обича претоварването. Препълването с повече плодове или зеленчуци, докато вече е пълна, няма да приготви сока по-бързо и всъщност може да причини проблеми. Повечето вертикални бавни изтисквачки имат вграден предпазен механизъм, който спира мотора, преди възникване на проблеми. Трябва да сте по-внимателни с хоризонталните сокоизстисквачки обаче, тъй като те нямат такава функция. Обикновено хоризонталната изстисквачка не се задръства, но изобилният сок потича обратно към входната тръба. И в най-лошия случай сока може да протече през уплътнението към двигателя.

Решението е просто: не бързайте. Повечето вертикални изстисквачки сами поемат подадения им продукт, така че просто подавайте парчетата едно по едно и изчаквайте едното парче да бъде обработено, преди да подадете следващото. Ако изстисквате моркови, задръжте моркова и оставете машината да отнеме няколко "хапки" от него, вместо да го пуснете целия наведнъж. При хоризонталните сокоизстисквачки, ако видите, че сокът започва да се връща, забавете. Нека машината първо обработи това, което вече е в изстискващия механизъм. След като по-голямата част от стока е изтекла, бавно добавете следващото парче плод/зеленчук. Това следва да се прилага особено стриктно за меки плодове като ягоди или ананас.

Освен че се отразява по-добре на вашата сокоизстисквачка, от бавното подаване на плодовете/зеленчуците има още една полза – може да получите до 15% повече сок, ако дадете на машината времето да ги обработи правилно.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#4 Лошо почистване

Все по-често виждаме сокоизстисквачки, повредени поради лошо почистване. Може да не вярвате, че неправилното почистване на сокоизстисквачката може да причини щети, но е факт. Това което се случва, е че засъхналите остатъци от сок или наслояването на варовик може да се натрупа във фината мрежа на цедката за сок. Тези натрупвания постепенно запушват отворите на филтъра, което води до задържане и повишаване на налягането при наличието на сок, тъй като отворите през които той може да се изтече са по-малко. Това налягане може да доведе до пропукване на филтъра. В по-сериозни случаи може да се стигне до повреда на изстискващия механизъм или дори до претоварване и изгаряне на двигателя.

Отново решението е лесно: почиствайте сокоизстискача старателно след всяка употреба. Уверете се, че цедката за сок е добре изчистена от задържали се парченца пулпа или остатъци от самия сок, като за целта използвате четка. Периодично накисвайте филтъра за сок в почистващ разтвор, според описанието в Инструкции за потребителя. Никога не допускайте състоянието му да се влоши до степен, като на снимката. Бъдете внимателни със своята сокоизстисквачка и тя ще Ви се отплати с много години вярна служба.

Публикувана: 29. декември 2017