###message

4 важни съвета, за да не се разболеете тази зима

Зимата е идеално време за настинка, грип, а сега и Covid. Невъзможно е да сте 100% защитени от всички вируси във въздуха, но има някои практични неща, които можете да направите, за да сведете до минимум шансовете си да се разболеете.

Depositphotos_42525655_original
Depositphotos_42525655_original
jak si správně mýt ruce
jak si správně mýt ruce

#1 Мийте ръцете си

Измийте ръцете си след прибиране вкъщи и пристигане на работа. Според СЗО трябва да се миете поне 40 секунди. Първо намокрете ръцете си, след това разпенете, включително пространствата между пръстите и задната част на ръката. След като се изплакнете, избършете се с кърпа, защото дори това ще ви отърве от част от вирусите, които биха могли да устоят на водата и сапуна. Водата не трябва да е гореща. Около 25 °C (хладка) е достатъчно. По-добре е да не се миете със студена вода, тъй като повечето хора съкращават времето за измиване, когато използват студена вода.

Na jakou teplotu topit?
Na jakou teplotu topit?

#2 Не дръжте къщата прекалено топла

Вирусите се развиват по-добре в по-топла среда. Освен това горещият сух въздух изсушава лигавиците и ги прави по-уязвими към вируси. Но това не означава, че трябва да замръзнете у дома. Просто поддържайте къщата достатъчно топла.

Jak často větrat?
Jak často větrat?

#3 Дръжте къщата добре проветрена

Правилната вентилация е важна за поддържане на въздуха чист от вируси, особено ако вече има болен у дома. Препоръчително е да отваряте врата или прозорец поне за пет минути на всеки час. Това ще осигури пълен въздухообмен и ще поддържа въздуха вътре по-свеж и по-малко сух.

 

Proč odšťavňovat
Proč odšťavňovat

#4 Прясно изцедени сокове

Важно е да получавате достатъчно витамини и хранителни вещества, за да поддържате имунната система здрава. Изцеждането на сок поддържа това:

  • Изцеждането на сок увеличава наличността на хранителни вещества от плодовете и зеленчуците. Тялото усвоява до 4 пъти повече витамини от сока, отколкото от целия продукт. Все пак е важно да се консумират и цели продукти, тъй като съдържат важни фибри.
  • Витамините от сока се усвояват по-лесно от витамините от хапчетата.
  • Препоръчително е плодовете и зеленчуците да съставляват половината от дневната ви консумация на храна. Две чаши сок ще задоволят дневната ви нужда от плодове и зеленчуци.

За целогодишно изцеждане на сок препоръчваме шнекова сокоизстисквачка със студено пресоване.

  • Сокоизстисквачката ще изцеди не само плодове, но и твърди кореноплодни  и листни зеленчуци с отличен вкус и добив.
  • Те са много лесни за сглобяване и почистване.
  • Сокоизстисквачка, която е лесна за използване, е по-вероятно да се използва.
  • Най-лесната за използване сокоизстисквачка е новата Sana 848. Не само, че се почиства за по-малко от минута, нейният голям вакуумен контейнер за съхранение запазва пресен сок за три дни, така че можете да изцеждате сок само два пъти седмично.
odšťavňování
odšťavňování
Публикувана: 21. ноември 2022