###message

Защо сокът от целина е толкова добър?

През последните години сокът от целина се превърна в най-популярния сок сред нашите клиенти. Всъщност най-честият въпрос, който получаваме от клиентите е „Коя сокоизстисквачка е най-добра за целина?“ (Бърз отговор: Sana 727). Но защо стана толкова популярен и какви са твърденията на привържениците на ежедневен режим, включващ сок от целина?

Depositphotos_12838652_original
Depositphotos_12838652_original

Как сокът от целина се грижи за доброто здраве?

Наскоро разрастналата се популярност на сока от целина вероятно се дължи главно на Антъни Уилям, американски лечител и автор, известен също като Лечителят Медиум. В книгата си за сока от целина той прокламира, че сокът от целина е едно от най-силните лекарства за много болестни състояния.

Натриеви клъстерни соли

Според г-н Уилям изобилието от натриеви клъстерни соли е ключът към лечебните свойства на селърито (дръжкова целина).

  • сокът от селъри е най-силната електролитна напитка в света
  • премахва кристализиралите токсични соли от органите
  • спира токсините да увреждат клетки и органи
  • отслабва ефекта на тежките метали, които може да сте натрупали в тялото си; подобрява мозъчните функции и паметта и може да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и ALS
  • унищожава бактерии, вируси и гъбички
  • той укрепва имунната система
  • подобрява храносмилането
  • подхранва всички органи на ендокринната система, подпомагайки хормоналния баланс. Ето защо сокът от целина е толкова ефективен в борбата с автоимунните заболявания
  • има антиоксидантен ефект
  • действа срещу зависимости (сладко, пушене, наркотици), тревожност и депресия

Забележка: Ако сте направили кръвни изследвания, докато пиете сок от целина, те вероятно ще покажат по-високи нива на натрий. Не се притеснявайте, това е временно състояние и не е знак за нещо нередно.

Какъв е най-добрият начин за консумация на целина?

  • Докато яденето на целина е здравословно, в този смисъл тя трябва да се консумира като чист сок от целина.
  • Не добавяйте лед и не го смесвайте с други сокове.
  • Пийте сока сутрин на празен стомах. В идеалния случай пийте половин литър на ден.
  • Не яжте и не пийте нищо в продължение на 15-30 минути след изпиването на сока.
  • Изчакайте 30 минути, преди да закусите. Избягвайте мазнините в закуската, тъй като това ще попречи на усвояването на сока от целина. Може да ядете мазнини на обяд, но не сега. Препоръчително е сутрин да ядете плодове, зеленчуци, плодови смутита, задушени картофи или накиснати овесени ядки с плодове и канела (без млечни продукти или яйца).
  • Помислете за хидратация през целия ден. Пийте много вода.
  • Преди да пиете сок от целина, можете да изпиете 960 мл вода с лимон или лайм 15-20 минути преди това. Това ще активира черния дроб и ще осигури хидратация на клетките; но това не е задължителна стъпка. Можете да пиете директно сока от селъри, ако желаете.

Дайте му 30 дни. Някои хора виждат полза веднага, но както при всички хранителни терапии, е необходимо време, за да се видят най-големите ползи.

celerová šťáva
celerová šťáva

Достатъчно ли е 1/2 литър?

В книгата си Антъни Уилям посвещава няколко страници, за да опише какво прави сокът от целина, докато преминава през тялото. Има много работа на всяка спирка и първата спирка е в устата. След това в хранопровода, след това в стомаха и нататък към черния дроб, червата, кръвта и мозъка. Необходим е половин литър, за да бъде напълно ефективен.

celerová šťáva
celerová šťáva

Може ли да пиете повече?

Определено. Половин литър е само минимумът за ефективно лечение. За хора с автоимунни или хронични заболявания се препоръчва 1 литър на ден. Той може да се консумира наведнъж или половината сутрин и половината вечер. За спортисти, които се нуждаят от електролити, могат да се консумират до 2 литра. На ден трябва да се консумират не повече от 2,5 литра.

celerová šťáva
celerová šťáva

Ами ако вземам лекарства?

Ако Ви е предписано лекарство, можете да го приемате преди или след пиене на сок от целина, в зависимост от това дали го приемате на празен стомах или след хранене. Трябва ли да го приемате на празен стомах? След това изчакайте 15-30 минути, преди да консумирате сок от целина. Същото важи и за хранителните добавки. Приемайте лекарствата, които трябва да приемате с храна, а не със сок от целина. Имайте предвид, че целината е с високо съдържание на витамин К и може да попречи на разредителите на кръвта. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.

mohou děti pít celerovou šťávu?
mohou děti pít celerovou šťávu?

Безопасен ли е за деца?

Сокът от целина е безопасен и за деца. Просто следвайте тези указания:

  • 6 месеца – 30 мл
  • 1 година – 60 мл
  • 18 месеца – 80 мл
  • 2 години – 120 мл
  • 3 години – 160 мл
  • 4-6 години – 180-210 мл
  • 7-10 години – 240-300 мл
  • 11 и повече – 350-480 мл

Както винаги, не принуждавайте децата си да пият сок. Нека последват Вашия пример.

můžu pít celerovou šťávu v těhotenství?
můžu pít celerovou šťávu v těhotenství?

Сок от целина и бременност

Сокът от целина е много полезен за бременни жени. Като го пиете, укрепвате надбъбречните жлези, което може да помогне за по-гладко раждане. Помагате и на бебето – както в развитието му в утробата, така и при раждането. Сокът от целина е чудесен дори по време на кърмене. Пиенето на сок от целина може да увеличи кърмата и да бъде от полза за развитието на мозъка на бебето.

můžu dát celerovou šťávu psovi nebo kočce?
můžu dát celerovou šťávu psovi nebo kočce?

Мога ли да го давам на домашния си любимец?

Сокът от целина е безопасен за котки и кучета. Друг е въпросът дали ще го пият или не. Консултирайте се с ветеринар за други животни.

šťáva z řapíkatého celeru
šťáva z řapíkatého celeru

Искате ли да знаете повече? Прочетете книгата

В книгата Антъни Уилям се занимава подробно с много специфични заболявания и също така решава практически проблеми, които може да срещнете по време на лечението. Ами ако не мога да изпия сока сутрин или съм на място, където не мога да намеря целина? И как да го съхраня, когато тренирам сутрин? Мога ли да пия сок от целина по време на периодично гладуване и кога? Въпреки че Ви синтезирахме голяма част от книгата в тази статия, смятаме, че си струва да я имате у дома. Ще научите подробно как действа сокът в организма и какъв е лечебният механизъм при конкретни проблеми. Пътят към здравето веднага ще бъде по-лесен.

vakuový džbán na šťávu
vakuový džbán na šťávu

Трябва ли сокът да се прави точно преди пиене?

Докато пресният сок винаги е най-добрият, използването на бавни студено-пресоващи сокоизстисквачки свежда до минимум окисляването и Ви позволява да съхранявате сока занапред. Препоръчваме Ви да консумирате охладения сок не повече от 24 часа след изцеждането му. Още по-добре, съхранявайте сока във вакуумен контейнер веднага след изцеждането.

Коя сокоизстисквачка е най-добра за селъри?

  1. Според нашите изследвания и опити, хоризонталните сокоизстисквачки са най-добрите за целина. Това е така, защото стръковете целина могат да се пускат цели, без да се режат (за разлика от вертикалните сокоизстисквачки). Нашият най-добър избор през 2022 година за сок от целина е Sana 727.
  2. Нашият избор номер две е хоризонталната сокоизстисквачка Sana 606 с новата приставка за целина. Докато Sana 727 все още остава ненадмината по висок добив, новата капачка за целина подобрява добива от целина на Sana 606 с около 15%.
  3. Емблематичната Sana 707, нашата най-продавана сокоизстисквачка, също е добър избор. Създадена е като танк - здрава, лесна за използване и получавате прилично количество сок от целина без никакви усилия.
  4. Вертикалните сокоизстисквачки дават добър добив на сок, но изискват целината да бъде нарязана на малки парчета от 2-3 см. Това е така, защото вертикалните сокоизстисквачки имат малък изход за пулпа, който лесно може да бъде запушен от дълги влакна от целина.
  5. Центробежните сокоизстисквачки правят прилично количество сок, но високата скорост причинява окисляване и прави сок с по-лошо качество. Ако използвате центрофуга, препоръчваме Ви да го изпиете веднага, преди да стане кафяв.
Публикувана: 7. юни 2022