###message

Най-добрата сокоизстисквачка за целина

Сокът от целина е последната мания, но може да се окаже труден за изцеждане. Ние изпробвахме 4 типа сокоизстисквачки, за да разберем кой е най-подходящ за селъри (дръжкова целина).

Манията на сокa от целина пресече Атлантическия океан и стигна до Европа. Въпреки че сме скептични към „чудотворните“ ползи, изтъквани от много известни личности и модели, не може да се отрече, че сокът от целина има отличен хранителен профил. Въпреки това, поради дългите влакна в дръжките на целината, това е един от най-трудните зеленчуци за превръщане в сок. Решихме да приготвим 700 грама целина с четирите основни вида сокоизстисквачки, за да видим кой тип е най-лесен за използване и ще даде най-добри резултати. Ето резултатите, класирани от най-добрият до най-слабият. Имайте предвид, че друг обичаен начин да се цеди сок от целина е чрез пулверизиране в блендер и прецеждане на кашата през тензух. Не препоръчваме този метод. Не само, че има много допълнителна работа, но високоскоростната обработка на блендерите създава топлина и окисляване, което е вредно за хранителната стойност и качеството на сока.

Sana EUJ-707 ferrari red profile
Sana EUJ-707 ferrari red profile

№1 Хоризонтална бавна сокоизстисквачка

Най-лесният начин да получите висококачествен сок от целина

В някои сравнения със стандартен плод има ясен победител. Това не е случаят с целината. Тъй като целината има високо съдържание на вода (95%), тя показва добри резултати при повечето сокоизстисквачки. За да определим „победителя“, трябваше да вземем предвид други фактори като качество на сока, цена на машината, лекота при употреба и почистване.

Представител на  хоризонтална сокоизстисквачка с един шнек е Sana 707, най-популярната сокоизстисквачка, която продаваме. Хоризонталните сокоизстисквачки са прости. Продуктът се избутва надолу по тръбата за захранване, а дългият хоризонтален винт бавно отгризва "хапки" от продукта. След това тези парчета се притискат към  цедка от неръждаема стомана, което води до ефективно и нежно извличане на сок. Макар и не толкова евтина като центробежна сокоизстисквачка, хоризонталните сокоизстисквачки обикновено струват по-малко от вертикалните модели.

Също подходящи модели бавнопресоващи сокоизстисквачки за изцеждане на селъри:

Sana Supreme 727

Vidia SJ-002

Sana от Omega EUJ - 606

Omega MM1500 Препоръчана от Антъни Уилям 

Omega MM900   Препоръчана от Антъни Уилям

Omega 8228

 

hor 1
hor 1

Резултати

Тъй като има голям изход за пулпата, целината не е необходимо да се нарязва на малки парчета, както във вертикалните модели с единичен шнек, което означава, че цели стъбла могат да се пускат бързо, тъй като сокоизстисквачката може да ги обработва. Изстискването на сок беше много бързо, отне ни по-малко от две минути (1:58), включително подготовката. Хоризонталната беше най-лесната сокоизстисквачка за почистване след това, тъй като големият шнек не се заплиташе с влакна, както това се получи при модела с два вала, или при вертикалния модел който имаше тесен изход за пулпа. Добивът е най-нисък от всички тествани сокоизстисквачки - 450 ml, но сокът е плътен и вкусен. Като се има предвид цената, скоростта, качеството на сока и лесното почистване, Sana 707 се класира на # 1, въпреки че добивът на сок не беше най-добър.

hor 5
hor 5

Аргументи в подкрепа

  • Най-лесната сокоизстисквачка за ползване при целина
  • Бързо почистване
  • Не е необходимо нарязване на целината
  • Сок с добро качество
  • Проста за сглобяване
hor 4
hor 4

Аргументи против

  • По-нисък добив в сравнение с другите сокоизстисквачки
EUJ-828 red
EUJ-828 red

№2 Вертикална пресоваща сокоизстисквачка

Страхотен сок, ако сте готови да отделите малко повече време за рязане на целина

Вертикалните сокоизстисквачки обикновено не са идеални за целина. Това е така, защото вертикалните имат много малък отвор за пулпа, а дългите влакна в целулозната каша могат да образуват заплетен сноп, запушвайки изхода за отпадък. Единственият начин да избегнете това е чрез нарязване на целината напречно на малки парчета от 2-3 cm. Тази подготовка добавя около минута към общото време на изцеждане. В допълнение, може да е малко по-сложно да се пускат шепички парчета целина в сокоизстисквачката, вместо просто да се пъхнат цели дълги единични стъбла.

Избрахме новата вертикална сокоизстисквачка Sana 828, която има някои характеристики, които смятахме, че могат да се окажат полезни за изцеждането на целина. Главна сред тях е регулатора на налягането на пулпа. Това е лост на предната част на сокоизстисквачката, който ви позволява да отворите частично гумената запушалка на изхода за отпадък. Обикновено този лост се държи напълно затворен, за да позволи максимално налягане и добив на сок. Но за по-меки продукти, частичното отваряне може да помогне за намаляване на запушването с цената на малко по-ниския добив. Sana 828 също има голяма странична фуния на улея за захранване, която се оказа идеална за пускане на малки парчета целина, без да падат навсякъде. 

vert 3
vert 3

Резултати

Запушването на отвора за пулпа не беше проблем при Sana 828. Това се дължи главно на факта, че целината беше нарязана на малки парченца, но и на регулатора за пулпа на изхода. Можехме да го настроим на максимално налягане за малко повече сок, но и без това имахме впечатляващ добив от 510 мл. Получи се най-бавното време за изстискване на сок от четирите сокоизстисквачки - 3:25 минути, поради допълнителното време, необходимо за рязане на целината. Почистването беше доста бързо за 2:58. Простият дизайн на тръбата за продукти на Сана не предполага места, където продуктите могат да се задържат и регулираният изход за пулпа означаваше, че има много по-малко влакна от целина, които да бъдат чистени накрая. Старничният отвор и фуния за нарязани продукти и контролът на целулозата правят този модел много по-лесен за изцеждане на целина, отколкото повечето вертикални сокоизстисквачки.

vert 1
vert 1

Аргументи в подкрепа

  • Лесна за използване, щом целината е нарязана
  • Отлично качество на сока
  • Добър добив на сок
  • Доста лесна за почистване
vert 5
vert 5

Аргументи против

  • Допълнително време за подготовка - целината трябва да се нареже на малки парченца
  • Малък отвор за отпадъци, податлив на задръстване
7500 web
7500 web

№3 Двувалова сокоизстисквачка

Най-добрият сок и добив, но с висока цена на инвестицията

Двуваловите сокоизстисквачки обикновено осигуряват най-висок добив от всички видове сокоизстисквачки. Това е така, защото те използват два дълги контра-въртящи се винта, които раздробяват продуктите до най-малките частички и след това притискат тези миниатюрни късчета срещу филтъра на цедката. Избрахме  Angel 5500 , за да представи тази категория. Изработен изцяло от неръждаема стомана, сокоизстисквачката Angel е много скъп модел - около три пъти повече от цената на другите сокоизстисквачки в този тест. Дори и на тази цена, това е най-популярната сокоизстисквачка, която продаваме. Дали лесната употреба и резултатите от правенето на сок си струват допълнителните разходи? Това искахме да видим.

twin 2
twin 2

Резултати

Както се очакваше, сокоизстисквачката с два вала на Angel ни даде най-високия добив от 550 ml сок от 700гр целина. Също така беше сравнително бързо, като време - само 1:50 минути за нашите стъбла от целина. Също както при хоризонталната, не е необходима специална подготовка за целината. Просто пускахме всяко стъбло цяло. Сокът е с отлично качество, но е забележимо различен, той е както с различен вкус, така и с плътен цвят и аромат, сравнен с този от хоризонталните или вертикалните бавни сокоизстисквачки. Почистването отне малко повече време, тъй като цедката за извличане на сок е доста голяма, а има и особена форма, достъпна от едната страна и се почиства трудно. Също така дългите влакна се увиваха около шнековете и трябваше да бъдат събрани, за да не се запуши мивката. Като цяло, тя се представи най-добре, но на три пъти по-висока цената от останалите сокоизстисквачки, тя наистина е за сериозните ентусиасти при пиенето на сок.

twin 1
twin 1

Аргументи в подкрепа

  • Най-голям добив на сок
  • Изключително качество на сока
  • Бърза
  • Много суха пулпа
twin 3
twin 3

Аргументи против

  • Много скъпа
  • Особена за разглобяване след изцеждането на сок
  • Отне ни най-много време за почистване
1613_8011
1613_8011

№4 Центрофужна сокоизстисквачка

Най-бързият и най-евтиният начин да получите сок от целина

Центробежните сокоизстисквачки са най-често срещаните сокоизстисквачки на пазара. Това е така, защото те са прости и евтини, въпреки че по-качествените модели могат да струват повече от 300 евро. Тази по-висока цена обикновено ви дава функции като контрол на променливата скорост или метална конструкция. Центрофужните сокоизстисквачки са най-бързите сокоизстисквачки, защото те работят при много високи скорости до 10 000 оборота в минута. Въпреки това, тази висока скорост може да предизвика затопляне и окисление, което води до по-малко хранителен сок. Някои ефекти на окислението могат да бъдат избегнати, като се използва лимон или лайм по рецепта - аскорбиновата киселина забавя окисляването. Центрофугите обработват добре продукти с високо съдържание на вода, но не се препоръчват за  продукти по-ниско съдържание на течности, като листните зеленчуци. Избрахме високотехнологична професионална сокоизстисквачка Sage 830 с микро-мрежеста цедка, която обикновено дава отлични резултати.

cent 3
cent 3

Резултати

Резултатите са изненадващо добри за центробежна сокоизстисквачка, вероятно поради много високото съдържание на вода в целината. Това беше най-бързата сокоизстисквачка, който обработи 700 грама за по-малко от минута (55 секунди). Тя също така даде впечатляващите 510 милилитра сок - класирани на второ място след вертикалната бавна сокоизстисквачка. Почистването беше малко тромаво. Много влажната целулоза се разпръскваше върху контейнера за отпадък и трябваше да се изхвърли ръчно (другите машини произвеждат много по-малко количество суха пулпа). И големата цедка отне малко повече време да се почисти с четка. Качеството на сока бе забележимо по-воднисто от останалите. Сокът също е по-светъл, прозрачен от бавните сокоизстисквачки, което показва, че по-малко от влакната са обработени и са преминали в сока. Ние я класирахме на четвърто място главно поради качеството на сока, но всъщност бяхме впечатлени от скоростта и добива. Ако планирате да пиете сока веднага и нямате нищо против почистването на машината, центрофугирането е солиден избор и е много по-добър от използването на блендер и прецеждането на кашата.

cent 2
cent 2

Аргументи в подкрепа

  • Евтина за купуване
  • Много бърза
  • Не много пулпа в цедката
Cent 1
Cent 1

Аргументи против

  • Шумна
  • Голяма и фина цедка отнема повече време за почистване 
  • Отпадъка е влажен и разхвърлян
  • Воднист сок
  • Окисление - сока трябва да се консумира веднага и не може да се съхранява за по-късно

Заключение

Всичките четири сокоизстисквачи се представиха добре в нашето тестване и биха били подходящи за някой, който се нуждае от свеж сок от целина всеки ден. Най-голямата разлика е, че първите 3 сокоизстисквачки ви позволяват да направите сока предварително, тъй като бавните скорости минимизират всяко окисление. Ако използвате центрофужна сокоизстисквачка, не забравяйте, че сокът трябва да се консумира веднага.

Въпреки по-ниския добив, ние избрахме хоризонталната като най-добра, просто защото е лесна за употреба и прави добър сок на разумна цена. Вертикалната прави още повече сок, но необходимостта от предварително нарязване на целина я поставя на второ място. Докато Angel беше най-добра в производството на сокове, не смятахме, че малко по-добри резултати оправдават по-високата цена за средния потребител. И накрая, бяхме приятно изненадани от резултатите от центробежната сокоизстисквачка. Причината, поради която е поставена на четвърто място е, че сока трябва да се пие веднага, плюс по-обърканото почистване.

 

Публикувана: 2. март 2019