###message

Защо някои плодове са трудни за изцеждане?

Понякога хората са изненадани след закупуването на нова сокоизстисквачка, че тя не може да се справи с неща като банани или ябълки. Това не е по вина на сокоизстисквачката. Проблемът се крие в типа и качеството на продукта, който се изцежда.

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Сухи ябълки

Сухите или хлебни ябълки са често срещани през зимата, тъй като тези ябълки са били съхранявани за по-дълъг период от време и по този начин са загубили голяма част от водното си съдържание. Ако цедите такива ябълки, полученият резултат ще бъдат по-близо до каша отколкото до сок. Без значение кой тип сокоизстисквачка използвате - центробежна, с един вал, или с два вала - ще получите пюре и ще запушите цедката.

Няколко съвета как да цедим зимни ябълки:

  • Уверете се, че изцеждате най-твърдите ябълки. Изтисквайте ги бавно и добавяйте парчета морков между отделните парчета ябълка, за да не се запушва цедката.
  • Използвайте зелени ябълки тип Грейни Смит . Те са по-твърди и се съхраняват за по-дълго в сравнение от други видове ябълки.
odšťavňování banánu
odšťavňování banánu

Банани

Бананите са едини от малкото плодове, които наистина не могат да бъдат цедени. Те съдържат прекалено голямо количество фибри. Все пак, това не означава, че трябва да пренебрегвате вкуса и хранителните качества на бананите. Вместо да ги изцеждате на сок, ги обработете с блендер. Просто изстискайте другите продукти със сокоизстисквачка, а след това ги добавете към бананите в блендер и си пригответе вкусно смути.

 

 

malinová šťáva
malinová šťáva

Горски плодове

Ягодите, боровинките, малините и касиса са меки плодове с ниско водно съдържание. Пулпата на тези продукти може да доведе до запушване на цедката. Решението е да се редуват с други съставки!

 Как да цедим горски плодове 

  • Уверете се, че сте взели най-пресните и сочни плодове.
  • При обработка ги редувайте с други плодове или зеленчуци като портокали, ябълки или диня. Сокът от горски плодове има наситен вкус и е препоръчително да се добвят към други сокове.
  • Най-подходящата сокоизстисквачка за такива плодове е тази с вертикално разположен вал като Сокоизстисквачката Sana EUJ-808. Не очаквайте бистър и гладък сок, поради голямото количество пулпа на тези продукти. От друга страна може да получите много добър резултат при обработката на червени и бели боровинки, цариградско грозде и морски зърнастец. 
rajčatová šťáva
rajčatová šťáva

Домати

Заради меката си  и месеста консистенция, доматите биха били предизвикателсво за изцеждане. Но това не означава, че не е възможно. Ключът е да изцеждате чери домати. Чери домати имат по-високо съдържание на сок в сравнение със целулозата, и дават много по-добри резултати, отколкото стандартните домати

odšťavňování broskví
odšťavňování broskví

Кайсии и праскови

Кайсиите и прасковите, като по-рано споменатите плодовете, имат голямо количество пулпа и следователно са предизвикателсто за изцеждане. Дори и най-добрият "сок" от тези плодове, ще бъде по-скоро като пюре. И се ако се опитате да обработите и много узрели кайсии и праскови ще получите резултат "пюре", подобен на бананите.

 Как да цедим кайсии и праскови

  • Отново се уверете, че сте подбрали на твърдите плодове (но, не и неузрели).
  • Комбинирайте ги с по-твърди продукти - например с ябълки или моркови. Поставяйте малки парчета и ги обработвайте бавно.
odšťavňování kiwi
odšťavňování kiwi

Презрели тропически плодове

Ако се опитате да изцедите презрели тропически плодове като ананас, манго, или киви, най-вероятно няма да имате голям късмет. Почти сигурно е че ще запушат цедката. От друга страна, няма да имате никакъв проблем, ако са свежи и твърди, особено обработката им с едновалова сокоизстисквачка

 

odšťavňování kokosu
odšťavňování kokosu

Месото на кокосов орех

Някои хора се опитват да изцеждат месото на кокосовия орех, но без успех. Това е така, защото кокосово месо съдържа много малко вода. Вместо това, течността е предимно кокосово масло, което не се поддава на изцеждане.

 

Публикувана: 12. април 2016