Сокът от моркови може да се консумира почти неограничено - от половин литър до два литра на ден, дори повече - в зависимост от конкретния човек. Допринася за нормализирането на всички телесни функции. Той е най-добрият източник на витамин А, който бързо се усвоява от организма. Освен това е богат на витамини B, C, D и K. Стимулира апетита и подпомага храносмилането.
Сокът от моркови спомага за поддържането на добра структура на зъбите и костите. Кърмещите майки се съветват да консумират много сок от моркови, защото правилно изцеденият (с бавнопресоваща сокоизстисквачка) подобрява качеството на кърмата. При определени обстоятелства кърмата не съдържа достатъчно активни вещества.
Ако консумирате сок от моркови през последните месеци на бременността, вие намалявате риска от майчина треска.
Сокът от моркови е естествено средство за лечение на язви и отоци и значително повишава устойчивостта към инфекции.
Предотвратява очните заболявания, възпалението на сливиците, синусите и дихателните пътища. Той защитава нервната система и има несравним усилващ и витализиращ ефект.
Консумирането на половин литър сок от цвекло на ден е по-ефективно за организма от 15 кг таблетки с калций.
По съдържание на витамини сокът от магданоз превъзхожда други подобни напитки. Съдържа ретинол, който помага за запазване на младостта, никотинова киселина, бета-каротин, витамини от група В, фолиева киселина, витамин К, Н, Е и С. Той е богат на биофлавоноиди, етерични масла, минерали: калций, магнезий, желязо, цинк , манган, калий, фосфор, цинк, мед, натрий и селен.
Сокът от магданоз нормализира дейността на щитовидната жлеза, понижава нивата на захарта, нормализира работата на надбъбречните жлези и помага при лечение на патогенни микроби и паразити. Полезен и за храносмилателната система, тъй като насърчава секрецията на храносмилателни елементи и подобрява перисталтиката.
Сокът от магданоз в комбинация с прясно изцеден сок от цвекло нормализира менструалния цикъл. В комбинация със сок от моркови се препоръчва при проблеми със зрението.
Причината за заболявания на червата и черния дроб често е липсата на минерали.
Забележително „прочистване“ може да се случи в черния дроб, както и разтваряне на вещества в черния дроб. Тези вещества често се разтварят в толкова големи количества, че червата и пикочните пътища вече не могат да се справят с този процес. Поради това те се пренасочват към лимфата, за да напуснат тялото през порите.
Източник: Норман Уокър: Пресни зеленчукови и плодови сокове (преведено от EUJUICERS)