###message

Сравнение на 4 нови сокоизстисквачки с иновативни улеи

Има някои нови радикални проекти при гърлата сокоизстисквачките. Разглеждаме четири от най-новите.

Често получаваме въпроси от клиенти, питащи защо всички сокоизстисквачки нямат по-широки улеи за захранване. Причината е, че правителствените разпоредби определят максимална ширина на тръбата за захранване като мярка за безопасност. Това е, за да се предотврати възможността децата да пъхнат ръцете си в сокоизстискващата машина, докато тя работи. През последните няколко години, някои производители са намерили вариант около това ограничение, като са направили по-широки улеи за захранване с различни видове бариери в тръбата, за да пазят ръцете и пръстите от навлизане.

Сокоизстисквачките с по-широки улеи за захранване често се рекламират като най-лесните или най-удобните за използване. Снимките (понякога цифрово променени) показват цели големи ябълки, които се вкарват лесно в тръбата за хранене без необходимост от рязане. Според нашия опит по-широката тръба за захранване не дава непременно най-добрите резултати или дори не спестява много време.

Сравнихме четири сокоизстисквачки за тази статия, като направихме една и съща рецепта за сок във всяка сокоизстисквачка. Тази рецепта се състои от 500 грама моркови, 5 листа от кейл, 125 грама спанак, 125 грама къпини и 1 средна ябълка Грени Смит. Това голямо разнообразие от продукти ни позволи да оценим лекотата на използване с всеки различен тип улей за захранване. Например, един улей (гърло) може да работи добре с ябълки, но не и със спанак поради дизайна му.

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ

26860_omegammv702-1
26860_omegammv702-1

Omega MMV 702

Първата сокоизстисквачка, която разглеждахме е вертикалната сокоизстисквачка Omega MMV Mega Mouth. Тествахме този модел обстойно. Смятаме, че това е стандартът за качествени сокоизстисквачки и бяхме любопитни да видим как ще се сравнява с другите. Той използва 78 мм широка захранваща тръба с острие вътре в тръбата за безопасност.

Evo grey
Evo grey

Kuvings Еволюшън

Втората сокоизстисквачка, който разгледахме, е новият модел на Kuvings Еволюшън. Пуснат на пазара през 2018 г., това е третото им поколение вертикални сокоизстисквачки. Докато моторът и процесът на сокоизстискване е подобен на версията от второ поколение, отворът за продукти е малко по-широк - 82 мм и използва система за затваряне на гърлото, закрепена на панти, за осигуряване на безопасност.

EUJ-828 red
EUJ-828 red

Sana 828

За стандартна сокоизстисквачка с малък отвор, избрахме новата Sana 828 вертикална сокоизстисквачка. Току-що пусната в продажба този месец, тази сокоизстисквачка има стандартен размер улей за захранване, както и странична фуния за по-малки неща като плодове и чери домати. Бяхме любопитни да видим дали страничната фуния с по-голям отвор предлага реални ползи.

HA-I
HA-I

Hurom HA-1

Най-накрая изпробвахме новата сокоизстисквачка Hurom HA-I. Тази сокоизстисквачка не е такава, каквато сме виждали, и използва цилиндрична купа с въртящо се острие, прикрепена над бункера. Изглежда малко като мини кухненски кутер. Продуктът първо се нарязва на ръка на малки парченца и се поставя наведнъж в купата. Когато сокоизстисквачката е включена, остриетата избутват предварително нарязаните съставки в бункера на сокоизстисквачката. Предимството е, че не трябва да подавате ръчно всяка съставка в улея за захранване.

ТЕСТОВЕТЕ

MMV with produce
MMV with produce

Резултати на Omega

Омега MMV: Широкият улей за продукти на Омега MMV прави пускането на продукти много лесно. Наличието на интегрирана тава около тръбата е особено полезно при спанака, тъй като малките спаначни листа са склонни да попадат в купата за сок, освен ако не се пускат много внимателно в малки количества. Но също така отбелязахме, че сложната форма на улея за продукти означаваше, че някои листа от спанак се залепиха вътре, където шнекът не можеше да достигне. Отворът за продукти не беше достатъчно широк, за да побере средно голяма ябълка Грени Смит, така че трябваше да я нарежем на четвъртинки. Морковите се обработват лесно, въпреки че стигнахме до няколко блокажа на вала с по-големи моркови. Това лесно се преодолява чрез обръщане на посоката на въртене за няколко секунди. Кейла и плодовете се обработват без проблем. Отне ни малко под 7 минути, за да изцедим всички продукти и след това да почистим машината.

Kuvings EVO820 flip top
Kuvings EVO820 flip top

Резултати на Kuvings

Kuvings Evolution: Моделът Еволюшън се представи подобно на MMV, въпреки че системата за затваряне на отвора за продукти е по-сложна за използване. По-голямата тръба беше полезна при ябълката, тъй като тя беше единствената сокоизстисквачка, която можеше да вземе ябълка със средна големина без рязане. Системата на клепващите капаци обаче беше неудобна за плодовете и особено за спанака. Само една малка шепа можеше да се побере в даден момент и нямаше тава за улавяне на допълнителни листа, които паднаха отстрани. Подобно на „Омега“, „Kuvings“ се спираше няколко пъти от по-големи моркови, въпреки мощния мотор от 240 вата. Времето за приготвяне на сок и почистване бе почти идентично с това на Omega и излезе точно 7 минути.

Sana 828 feeding tube
Sana 828 feeding tube

Резултати на Sana

Sana 828: Бяхме приятно изненадани от страничната тавичка и отвор на Sana 828. Докато си мислехме, че тe ще бъдат полезни за дребните горски плодове, то оказа се са истински спасители за спанака. Големи шепи спанак могат да бъдат избутани в страничния отвор от тавичката и след това лесно да се побутнат в гърлото на машината с тласкача. Това е опростен дизайн, но изненадващо полезен. Sana 828 използва шнек с двойно острие, който разрязва продуктите на по-малки парчета, тъй като влизат в камерата за извличане на сок, за разлика от големите сокоизстисквачки, които използват груба сила, за да смачкват по-големи парчета. Това означава, че морковите се поемат по-бавно в камерата за изцеждане на сок, докато шнекът ги нарязва на парчета. Стигнахме само до едно спиране, а то беше с особено дебел морков. Въпреки нарязването на ябълката на по-малки парчета, времето за приготвяне на сок беше същото като при сокоизстисквачките с широк отвор. Общото време за подготовка, изцеждане и почистване беше около минута повече, отколкото при сокоизстисквачките с широки отвори и възлезе на 8 минути. Почистването беше много по-лесно с 828 благодарение на простия дизайн на улея.

HA-I smart hopper
HA-I smart hopper

Резултати на Hurom

Hurom HA-I: Тествахме Hurom, използвайки неговия „интелигентен бункер”, който раздвижва и нарязва продуктите, преди да ги изпрати в камерата за изцеждане. На теория това е сокоизстисквачката с най-широкия улей, тъй като можете да запълните цялата купа отгоре с продукти. Обаче, тъй като съставките трябва да бъдат нарязани на 3-сантиметрови парчета, времето за подготовка е много по-дълго. Поради капацитета на купата, трябваше да пълним бункера три пъти, за да завършим рецептата. Но докато преработваше първата купа, ние нарязахме и приготвихме продуктите за втората, така че да е готова, когато дойде време за пълнене на купата, спестявайки време. Тъй като всичко беше нарязано на малки парчета ръчно, а след това отново от интелигентния бункер, изобщо нямаше спиране на машината. Необходимостта да се приготвят съставките и да се напълнят на два пъти в бункера, направи това най-продължителното време за правене на сок с тестваните сокоизстисквачки, като отне 10:30 мин. от началото до края.

Обобщение на теста

Omega MMV:

           + Прилежащата тавичка и широкото гърло я правят най-подходяща за изцеждане на спанак и зеленолистни

           + Бързо обработване на продуктите

            - Не достатъчно голяма за цели ябълки

            - Част то продуктите се задържат вътре в бункера неусвоени

            - По-особена за почистване

 

Kuvings Еволюшън:

            + Най-широкото гърло – може да поеме цяла ябълка

            + Бързо обработване на продуктите

            - Клепващият капак е труден за ползване при спанак и зеленолистни

            - Не е толкова лесно да се пускат морковите, както при MMV, заради по-малкия отвор в клепващия капак

            - Клепващият капак е по-труден за почистване

 

Sana 828:

            + Най-лесното за почистване гърло

            + Старничната тавичка с оширен отвор е много полезна при спанак и плодчета

            + Морковите се спускат сами надолу към бункера за изцеждане

            - Едрите продукти като ябълките трябва да се нарязват

 

Hurom HA-I:

            + Интелигентният горен бункер сам подава към сокоизстисквачката продуктите

            - Всички продукти трябва да се нарязват на 3-сантиметрови парчета

            - Времето за подготовка е най-дълго спрямо всички модели в теста

            - Капацитета на горния бункер е малък, таке че трябва да се зарежда често

            - Бавно приготвяне на сока       

Публикувана: 24. август 2018