###message

Сок от кълнове за здраве

Ако търсите най-добрият начин да останете здрави през пролетта, то кълнове са чудесен начин, чрез който може да го постигнете. След дългата зима без активност, те са невероятно средство за презареждане на енергийните нива. Може би вече сте пробвали кълнове на кресон, боб мунг, или дори леща, но знаете ли, че може също така и да ги направите на сок?

Невероятните здравословни ползи на кълновете

Хранителните ползи от кълнове са многобройни - покълналите семена или ядки съдържат от пет до тридесет пъти повече хранителни вещества в сравнение с техните зрели форми. Само една шепа кълнове осигурява високо количество витамини и минерали (витамини A, E, C, и някои витамини от група В, калций, желязо, цинк, магнезий, селен, манган, калий, мед).

Освен това, зелените стръкове съдържат хлорофил, който е изключително полезен за кръвта. Те съдържат високо процент протеини, сравнен с количеството протеини в месото. А още по-хубавото е, че кълновете са лесно смилаема храна и може да сте сигурни че няма да имате проблеми със стомаха след тяхната консумация. Дори по-добре, те са лесни за digest.You са сигурни, че няма да има проблеми със стомаха след тяхната консумация!

 

šťáva z klíčků
šťáva z klíčků

Как да изцеждаме кълновете

  • Може да добиете сок почти от всяко покълнало семе или ядка (изключение правят тези зърна, които трябва да бъдат сварени преди консумация). Може да опитате семена от кресон, люцерна, броколи, ряпа, слънчоглед, нахут, леща, грах или боб мунг (боб мунг и боб адзуки са единствените, които могат да се ядат сурови, след поникване)
  • Най-ефективния начин да изцедите кълновете е като използвате едновалова или двувалова сокоизстисквачка.
  • Не е необходимо да обелвате поникналите семена или ядки. Може да ги обработвате с обвибката.
  • Ще добиете по-голямо количество сок, ако преди това накиснете кълновете във вода за няколко часа или най-добре за цяла нощ
  • Сокът от кълнове е най-добре да се смесва с други соскове. От една страна ще ви е нужно голямо количество кълнове за да добиете една чаша, от друга страна сокът ще бъде гъст и с доста наситен вкус. но те страхотно добавка към кореноплодни или зеленолистни сокове. Много добре се комбинира и с ябълков сок.
  • Не изцеждайте всички кълнове наведнъж. Редувайте ги с други продукти, които ще цедите.
  • Ако до сега не сте консумирали кълнове, започнете бавно.  В началото опитайте с една супена лъжица и постепенно увеличавайте количеството. 

Бонус съвет: Добавете сок от кълнове към любимото ви смути!

Публикувана: 29. март 2016