Най-актуалният въпрос, който често си задаваме — необходимо ли е чак толкова да се "тормозим", за да си приготвяме сами сок, след като можем да си го купим от магазина? Голяма част от хората вече знаят, че етикети, на които пише «плодова напитка» или «съдържа истински плодов сок» означават, че тези напитки съдържат основно вода и захар. Но въпреки това, неотдавна в търговската мрежа започнаха да се предлагат напитки с етикети «100% плодово съдържание» или «напълно натурален» сок, които изглеждат като прясно изцедени. За съжаление, дори тези, на пръв поглед, здравословни сокове значително се отличават от прясно приготвените.
Всички пакетирани сокове започват своя път от плодовете и зеленчуците, растящи в градини или на полето. Но преди да се превърнат в сок, те минават един много дълъг път. За да се изцеди сокът, плодовете и зеленчуците преминават през ултра мощна високооборотна центобежна сокоизстисквачка. Този начин на изцеждане нагрява и окислява сока, което от своя страна, води до загуба на фитонутриенти. След това сокът се пастьоризира, за да се "убие всичко живо" в него и да се удължи срокът му на съхранение. За около 45 минути той се нагрява до 110 градуса. По този начин се стерилизира и се пречиства, при което губи голяма част от полезните си вещества.
И това не е всичко. За по-удобно съхранение и транспортиране, от сока се извлича водата (80%), получава се концентрат. След като този концентрат пристигне в завода, той се смесва отново с вода и други концентрати, в зависимост от рецептата. Добавят се синтетични витамини и минерали, различни подсладители, оцветители и овкусители. След това този "сок"се пакетира и му се слагат красиви етикети, на които пише че съдържа «натурални аромати и оцветители» и витамини (химически).