###message

Прясно приготвен или сок от магазина?

Този "сок" в бутилката може би не е това което си мислите...

Дългото пътуване

Най-актуалният въпрос, който често си задаваме — необходимо ли е чак толкова да се "тормозим", за да си приготвяме сами сок, след като  можем да си го купим от магазина? Голяма част от хората вече знаят, че етикети, на които пише «плодова напитка» или «съдържа истински плодов сок» означават, че тези напитки съдържат основно вода и захар. Но въпреки това, неотдавна в търговската мрежа започнаха да се предлагат напитки с етикети «100% плодово съдържание» или «напълно натурален» сок, които изглеждат като прясно изцедени. За съжаление, дори тези, на пръв поглед, здравословни сокове значително се отличават от прясно приготвените.

Всички пакетирани сокове започват своя път от плодовете и зеленчуците, растящи в градини или на полето. Но преди да се превърнат в сок, те минават един много дълъг път. За да се изцеди сокът, плодовете и зеленчуците преминават през ултра мощна високооборотна центобежна сокоизстисквачка. Този начин на изцеждане нагрява и окислява сока, което от своя страна, води до загуба на фитонутриенти. След това сокът се пастьоризира, за да се "убие всичко живо" в него и да се удължи срокът му на съхранение. За около 45 минути той се нагрява до 110 градуса. По този начин се стерилизира и се пречиства, при което губи голяма част от полезните си вещества.

И това не е всичко. За по-удобно съхранение и транспортиране, от сока се извлича водата (80%), получава се концентрат. След като този концентрат пристигне в завода, той се смесва отново с вода и други концентрати, в зависимост от рецептата. Добавят се синтетични витамини и минерали, различни подсладители, оцветители и овкусители. След това този "сок"се пакетира  и му се слагат  красиви етикети, на които пише че съдържа «натурални аромати и оцветители» и витамини (химически). 

Ако все пак сте решили да купите сок от магазина…

Запомнете — не всички купени сокове са еднакви. Ако си купувате сок от магазита четете внимателно етикетите. Търсете надпис «не пастьоризиран» и «напревен не от  концентрат». Още по-добре «органичен» сок, за да избегнете наличието на пестициди. Ако имате късмет,  можете  да намерите в магазина прясно изцеден сок, със срок на годност до няколко дни. Избирайте пресен «студено пресован»  сок, което означава, че е изцеден не на високосроростна центробежна сокоизстисквачка. Задължително погледнете срока на годност и датата на производство. Прясно изцеденият сок бързо се разваля и е най-добре да се консумира не по-късно от един до два дни след изцеждането му.

 

Какво ще кажете за фреш баровете?

Вече станаха много популярни така наречените фреш барове, където можете да се насладите на прясно изцедени сокове. Това е чудесна алтернатива на сока в кутия. Там можете да купите сок вече разлят в шишета или кутии, но ние препоръчваме да изчакате да направят сока пред вас. Така вие ще сте на 100% сигурни, че сокът е наистина пресен и наситен с максимално количество хранителни вещества. Освен това, препоръчваме да обърнете внимание с каква сокоизстисквачка се прави. За съжаление, високооборотните центробежни сокоизстисквачки са най-разпространените машини за сок, които се използват във фреш баровете. Това е така, защото с тях се прави сок много бързо, със скорост дори над 10 000 оборота в минута, поради което сокът се нагрява и окислява. Този сок трябва да се пие веднага, след приготвянето му, за да има полза от него. 

Добрата новина е, че на пазара вече се предлага бавнопресоваща сокоизстисквачка за професионална употреба, която по нищо не отстъпва на центробежните сокоизстисквачки. Sana Horeca 909 е първата професионална студенопресоваща сокоизстисквачка. Ако имате късмет да попаднете във фрешбар, където използват тази машина, можете да бъдете сигурни, че ще пиете най-качествения и полезен сок, който може да се съхранава до 12 часа в хладилника.

 

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

Най-добрият начин да направите прясно изцеден сок

 

Най-добрият начин да направите прясно изцеден сок, е да си го приготвите сами вкъщи, използвайки бавнооборотна сокоизстисквачка. Вие сами ще решавате кога и  какви продукти ще използвате. Тя ще е на ваше разположение винаги, когато ви се допие сок. През последните 10 години бавнопресоващите сокоизстисквачки изминаха дълъг път. Те са максимално усъвършенствани и удобни както за работа, така и за почистване. Можете да избирате между вертикален или хоризонтален модел, в зависимост от личните нужди и предпочитания. На пазара има наистина голям избор от качествени и надеждни сокоизстисквачки на известни марки като Omega, Sana или Kuvings. Винаги, когато имате нужда, можете да ни потърсите за консултация или професионелен съвет. Ще се радваме да ви помогнем.

Правете сок и бъдете здрави!

 

 

Публикувана: 23. февруари 2017