###message

Предимствата на зеленчуковите коктейли

Полезни и универсални, зеленчуковите коктейли са идеален старт на деня. Дават енергия преди и след тренировка, освежаваща доза витамини сутрин или по време на работа.

Зеленчуковите коктейли, направени само от зеленчуци или като комбинация от плодове и зеленчуци имат изкючително много ползи за здравето поради голямото съдържание на витамини, минерали и микроелементи. За приготването на тази "супер напитка" ще ви е необходим надежден и качествен блендер

Увеличена консумация на продукти

 

Едно от основните предимства на тези коктейли, че ви дават възможност да изядете няколко порции плодове и зеленчуци на едно хапване. Препоръчително е всекидневно да консумирате поне девет порции от тях, но толкова голямо количество продукти би могло да бъде сериозно предизвикателство за повечето от нас. За да увеличите употребата на зеленчуци, без да повлиявате съществено върху вкуса на коктейла, е добре да избирате такива зеленчуци, като морков, краставица, маруля и давнимавате с количествата на спанак, целина и магданоз.

растительные коктейли

Полезните влакнини

Друго, но не и по-маловажно предимство на растителните коктейли е увеличената консумация на влакнини /фибри/. Влакнините са изключително важни за нашия организъм, като основните ползи са свързани с храносмилането и доброто здраве на цялата храносмилателна система, също така контролират нивата на кръвната захар и холестерола. Ако редовно пиете зеленчукови сокове, а не смутита, елиминирате така необходимите ни груби влакна, които се отделят в пулпата при изцеждането на сок. Ако използвате все пак пресоваща сокоизстисквачка, в сока ви ще има доста повече от така наречените разтворими фибри, отколкото ако сте направили сока с високооборотна центрофуга. Процесът на приготвяне на смути, всъщност, е смесване на продукта със същия този сок, като се запазва съдържанието на фибрите и грубите влакна. Чрез добавяне на 2 чаши спанак към смутито вие получавате 1,5 гр. влакнини от препоръчваните 20-30 грама на ден.

 

Микронутриенти

Зеленчуците съдържат различни хранителни вещества и микроелементи - витамини и минерали, както и други полезни съединения. Именно затова е важно да присъстват в коктейла ни, за да повишим всекидневната доза от хранителни вещества. Също така, повечето зеленчуци са богати на витамин С, така важен за съединителната тъкан, а витамините от В група са важни за добрия метаболизъм. Различните видове зеленчуци имат своите преимущества. Например зелето ни осигурява витамини А и К. Ако страдате от хипертония, следва да добавите към менюто си сок от червено цвекло. Редица рецепти ни се предлагат в много от книгите на пазара, но в книгата на д-р Норман Уокър - Лечебни плодови и зеленчукови сокове - може да се открият изпитани комбинации от сокове, които повлияват дадено заболяване и връщат организма ни към естествен баланс и здраве.

Приготвяне на зеленчукови коктейли

Приготянето на зеленчукови коктейли предполага известна доза творчество, тъй като съществуват безброй комбинации от плодове и зеленчуци, от които бихте могли да направите вкусни и полезни коктейли. Ако още нямате опит, бихме ви посъветвали да използвате като съотношение еднакво количество плодове и зеленчуци, за да свикнете с вкуса, след това можете да увеличите порпорцията в полза на зеленчуците. Професионалният вакуумен блендер  Vidia BL-001 е идеален за приготване на смути от най-различни плодове и зеленчуци, като същевременно ще запази максимално количество от хранителните вещества. 

Пийте полезни смутита и се наслаждавайте на живота, а блендерът ще се погрижи винаги да имате под ръка свеж и полезен коктейл!

 

Публикувана: 19. април 2017