###message

Пикантно зимно смути

Идеалната напитка за наслада край камината.

Пикантно зимно смути

Някои биха сметнали, че смути напитките са идеални за топлото време, но ние не сме съгласни. Смутитата са чудесен вариант за хранене и са полезнио през цялата година. Възможно е рецептата за тропическо смути от ананс и манго да ви се стори странна комбинация, докато отвън вали сняг, но не може да не уловите топлите усещания от зимната ни рецепта за смути. Пълна с хранителна тиква и "зимни" подправки, това смути ще ви даде усещане за уют, докато го отпивате пред камината. 

 

cinnamon-92594_960_720
cinnamon-92594_960_720

Да подправим

Подправките са тези, които придават на това смути страхотния зимен вкус. Последния път, когато го приготвях, някой ми каза, че това смути има вкус на "Коледа в чаша". Ако сте фен на канелата като мен, добавете повечко - може би 1/2 чаена лъжичка. Запомнете, че пресния джинджифил има доста по-силен вкус в сравние с прахообразния джинджифил, така че бъдете внимателни с него.

shutterstock_115122196
shutterstock_115122196

Повечето рецепти ползват консервирана тиква, но бъдете сигурни, че не ства въпрос за тиквен пълнеж за пай. Ако отглеждате сами тиквите си (както правим ние), много лесно се прави тиквено пюре. Просто разрежете тиквата, изчистете семките и жилките, и я сложете във фурната на 165 С за около 45 мин. Тиквата става мека и лесна за обелване. Така може да я замразите за по-късно. Ние изпробвахме тази рецепта също и със сурова тиква. Ще имате нужда от здрав блендер, за да приготвите рецептата, а и вкуса на тиква ще бъде малко по-слаб, но така ще сте сигурни, че запазвате всички хранителни съставки. 

Как се приготвя?

Съставки

·        1 чаша пъре от тиква или накълцана сурова тиква

·        ½ чаша обикновено кисело мляко

·        2 супени лъжици кленов сироп

·         ¼ ч.л. канела

·        ¼ ч.л. индийско орехче

·        ¼ ч.л. джинджифил (или щипка пресен, настърган джинджифил)

·         ½ чаша бадемово мляко (може да се замести с краве млако)

·        1 чаша лед

·        I пръчица канела (по избор)

 

Упътване

Добавете всички съставки в блендера в реда, по който са изброени. Блендирайте на висока скорост, докато се получи идеално гладка течност. Времето ще зависи от мощността на вашия блендер, и ще отнеме повече време със сурова тиква. Ние направихме рецептата, като използвахме VIDIA вакуумен блендер, за да намалим окислението, а резултата бе кремообразно, гладко смути. Отлейте в чаша и гарнирайте с пръчица канела, ако Ви харесва. 

Публикувана: 22. декември 2016