###message

Маска за лице от селъри

Не изхвърляйте пулпата от селъри! Вместо това я сложете на лицето си.

Ако изцеждате сок от селъри често, може би пропускате едно голямо вторично предимство. Може да превърнете пулпата в хидратираща и обновяваща маска за лице. Просто е и отнема по-малко от минута да се приготви. 

00000IMG_00000_BURST20190418114232721_COVER
00000IMG_00000_BURST20190418114232721_COVER
Depositphotos_3771593_original
Depositphotos_3771593_original

Целината е страхотна и за вашата кожа също

Със съдържание на вода до 95%, сокът от целина е много хидратиращ и здравословен. Докато изцеждането на сока премахва по-голямата част от течното съдържание, останалата пулпа е пълна със здравословни съставки. Целина е заредена с фитонутриенти, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за изглаждане на кожата и намаляване на възпалението. Тя също така има високи нива на витамини, особено витамини К, С и В6. Също така е добър източник на фолиева киселина, калий, манган, молибден и пантотенова киселина.

Обикновеното бяло кисело мляко съдържа млечна киселина, която нежно разтваря мъртвите кожни клетки. Това помага да се изгладят линиите и бръчките. Медът е естествено антибактериален и може да се използва за лечение на акне. И както целината, той има силни антиоксидантни и противовъзпалителни съставки.

 

Depositphotos_5005288_original
Depositphotos_5005288_original

Преминете на следващо ниво с краставица

Ако искате да придадете допълнителна сила на маската, добавете краставица към сока. Краставиците са били използвани за изглаждане на кожата от векове, с класическия метод за поставяне на резенчета от краставици върху очите. Пулпата от краставиците и селъри може да се смеси, за да се осигурят още повече овлажняващи и лечебни свойства.

image (1)
image (1)

Съставки

  • 1 стиска селъри
  • 1 краставица (по желание)
  • 1 супена лъжица натурално кис. мляко
  • 1 супена лъжица мед (от местен производител най-добре)
00000IMG_00000_BURST20190418115251567_COVER
00000IMG_00000_BURST20190418115251567_COVER

Как се приготвя

Измийте и подсушете лицето си. Изцедете целината (и краставицата, ако използвате). Сложете целулозата в цедка и я натиснете с ръка, за да отстраните излишната течност. Разбъркайте добре киселото мляко и меда. Направете сместа с ръцете си на каша и я нанесете върху лицето си, като започнете с челото и продължите надолу. Ако не се залепи, стиснете с пръстите си, за да я направите малко по-суха. Можете също така да добавите повече мед, за да я направите по-лепкава. Дръжте маската 10-15 минути, след това отстранете и измийте лицето си.

spenat
spenat

Опитайте и с тези

Има и още някои съставки, които може да добавите към основната рецепта:

  • Лимон - добавяйки половин обелен лимон към рецептата ще помогне да ексфолирате кожата и да махнете излишното омазняване
  • Ананас - Ананасът има силни киселинни качества и може да направи основна ексфолиация. Просто добавете малко пулпа от ананас и не я оставяйте на лицето си повече от няколко минути
  • Папая - Папаята е добре известна с избелващите свойства и отстраняването на петна от кожата. Добавете половин папая към рецептата за сок. Тя естествено ще създаде гладка, лесна за прилагане пулпа.
  • Спанак - Спанакът съдържа натурален ретинол от витамин А, който изглажда кожата и повишава нивата на колаген.
Sana EUJ-707 matte black profile
Sana EUJ-707 matte black profile

Коя сокоизстисквачка да използвам?

Наскоро написахме статия и заснехме видео, които сравняват четирите основни вида сокоизстисквачки и тяхната ефективност при цеденето на селъри. Макар че и четирите вида свършиха добра работа при приготвянето на сок от целина, не бихме препоръчали да използвате центрофугираща сокоизстисквачка, за да направите целулозна маса за маска за лице. Това е така, защото центрофугите са склонни да правят сбита пулпа, често пълна с големи парчета целина. Всяка бавна сокоизстисквачка ще даде гладък пулп, подходящ за приготвяне на маска за лице. Най-лесно ще бъде с хоризонтална сокоизстисквачка, подобна на Sana 707, тъй като целината не трябва да се нарязва на малки парчета, когато се изцежда с този модел. Плюс това почистването е много бързо.

Публикувана: 19. април 2019