###message

Коприва за прочистване на кръвта

Копривата е не само едно парещо растение, тя притежава уникални очистващи кръвта свойства. Пролетта е идеалното време за бране на коприва, тъй като е още млада и има много силно действие.

kopřiva
kopřiva

Сушената коприва е подходяща за чай,  а прясната е най-добре да бъде изцеждана на сок. И двата варианта имат своите предимства. С помощта на дехидратор можете да изсушите копривата и да правите чай през зимата. Но прясната коприва има по-силен вкус и свойства. Прясно изцеденият сок от коприва е особено полезен при редица заболявания, алергии и възпаления. Не се препоръчва да се пие чист сок от коприва заради силното му действие и вкус. Най-добре е да се смесва с други продукти или да се консумира не повече от 30 мл в чист вид. Няма опасност сокът да ви опари, тъй като бавнопресоващата сокоизстисквачка ще изцеди само сока без парещите съставки. Внимавайте само при поставянето на листата в сокоизстисквачката в процеса на изцеждане, най-добре използвайте ръкавици или щипки.

Препоръчва се сокът от коприва да се пие не повече от 7-10 дни, тъй като е много концентриран и мощен. Да не се употребява по време на бременност.

Можете да добавяте коприва във всеки сок. Това е една от любимите ни рецепти:

Свеж сок от коприва

  • 1 ябълка
  • 1 лайм
  • шепа коприва

Измийте и нарежете продуктите. Изцедене ябълката, лайма и копривата. Ако лаймът е органичен можете да го изцедите с кората, това ще придаде особен вкус и аромат на сока.

Копривата добре се съчетава с круши, ананаси, лимони или киви. Можете да го добавите и в класическата камбинация ябълка-морков-джинджифил за повече полезни свойства.

Копривата, както и други зеленолистни, не подходящо за изцеждане в центробежна сокоизстисквачка. Всяка бавно пресоваща, нискооборотна сокоизстисквачка би се справила с лекота с такива продукти. За най-добри резултати препоръчваме двувалова бавнопресоваща сокоизстисквачка Omega Twin Gear или Angel, които ще изцедят максимално количество сок.

 

Публикувана: 25. април 2017