###message

Коя сокоизстисквачка е най-добра за касис?

Касисът е един от най-трудните плодове за изцеждане, поради високото съдържание на пектин. Опитахме се да го изцедим във всички основни видове сокоизстисквачки. Ето какво разбрахме.

odšťavňování rybízu
odšťavňování rybízu

Дълго време се смяташе, че касисът е невъзможно да се направи на сок. Това не е вярно и се основава на вярване преди появата на бавните сокоизстисквачки, когато центробежните сокоизстисквачки бяха единствените предлагани. С подходящата сокоизстисквачка е възможно да получите гладък и чист сок от касис, без люспи и семена. Този сок може да се използва за приготвяне на сиропи, конфитюри или вина много лесно, без да се налага да варите френското грозде. Всъщност обработихме касиса от прясно набран плод до конфитюр само за 30 минути!

 

moštovač
moštovač

#1 Ръчна преса

Ръчните преси са подходящи за по-меки плодове като зрели ябълки или касис. Те работят, като пресоват плодовете в стоманен цилиндър, раздробяват го и изтласкват сока през торбичка. Налягането се генерира или чрез завъртане на винт, или чрез хидравлична помпа, нещо като крик за автомобил в обратна посока. Те са чудесни за френско грозде, тъй като дръжките могат да останат, елиминирайки процедурата по ръчно премахване на дръжките, което отнема доста време. За най-добри резултати, касисът може да се смачка на ръка, малко преди да го поставите в торбата.

Можете да видите ръчни преси от нашите чешки партньори тук.

 

 

 

Sana Juicer EUJ-828
Sana Juicer EUJ-828

#2 Вертикална пресоваща сокоистисквачка

Най-добри сред електрическите сокоизстисквачки са вертикалните модели с един шнек - те правят бързо и лесно сока от касис. Можете да оставите някои от дръжките, но премахването на повечето от дръжките ще ви запази сока по-дълго, както и ще работите по-дълго, преди да се наложи да почистите цедката. Можете да направите литър или два сок от червен касис, преди да се наложи да почистите филтъра. Тествахме френско грозде с новата вертикална сокоизстисквачка Sana 828 и открихме, че успяхме да получим от узрели плодове до бурканче с прясно сварено сладко от касис за по-малко от 30 минути. Можете да видите това видео тук.

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

#3 Хоризонтална пресоваща сокоизстисквачка

Хоризонталните сокоизстисквачки няма да обработят френското грозде толкова бързо, колкото вертикалните, но те имат предимството да правят сока по-добре направо със стъблата. Това е така, защото стъблата осигуряват фибри, които да принудят плодовете да преминат през цедката по-ефективно. Хоризонталните сокоистисквачки също са най-лесните и бързи за почистване, така че за почистване на цедката са необходими само минута или две между чашите сок от касис. Препоръчваме класическата Sana 707.

 

Koju Juicer
Koju Juicer

#4 Ръчна сокоизстисквачка

Ръчната сокоизстисквачка следва същия принцип както хоризонталната сокоизстисквачка - тя е просто много по-малка и има завъртане на шнека на ръка. Това означава практически, че сокът от касис е възможен, просто реалистично очаквайте по-малки количества сок поради по-малката сокоизцеждаща камера и факта, че това може да бъде трудна работа. Дръжките могат да бъдат оставени на френското грозде, за да се запази по-твърдата структура на продукта и да се подсигури чистотата на цедката. Добра и евтина ръчна сокоизстисквачка е сокоизстисквачката Koju.

Angel Juicer 7500
Angel Juicer 7500

#5 Двувалова шнекова сокоистисквачка

Сокоизстисквачките с два вала са суперзвездата в света на соковете от листни зеленчуци и кореноплодни зеленчуци. Въпреки това, много тесните пространства между шнековете, които дават толкова добри резултати със зеленолистните, правят сокоизстисквачките с два вала напълно неподходящи за френско грозде. Валовете и цедката много бързо ще започнат да се запушват и сокът ще се върне обратно в тръбата за захранване. Въпреки това, малко количество френско грозде, като част от рецепта не е проблем да се изцеди.

odstředivý odšťavňovač
odstředivý odšťavňovač

#6 Центрофужни сокоизстисквачки

Центробежните сокоизстисквачки са най-евтиният и най-разпространен вид сокоизстисквачки. Те също са напълно неподходящи за френско грозде. Съдържанието на пектин прави сока от касис твърде гъст, а високоскоростната обработка просто ще създаде гъста, вискозна каша вътре в сокоизстисквачката. Препоръчваме ви дори да не пробвате.

černý rybíz
černý rybíz

Черен касис

А какво се получава с черния каксис? Съвсем различна история ...

  • Черният касис (френско грозде) има много по-високо съдържание на пектин в сравнение с червения касис. Поради тази причина е подходяща само вертикална сокоизстисквачка с едра цедка. Тези цедки имат по-големи отвори, което означава същия добив на сок но с по-едра структура, но също така и по-малко налягане, за да се предотврати връщането на сок към улея. Работете бавно и правте по малко сок на един път.
  • Хоризонталните сокоизстисквачки ще имат повече трудности с черния касис. Препоръчваме Ви да го правите на сок само като част от рецепта, за предпочитане с моркови или цвекло. Тези продукти ще ви помогнат да прокарате гъстите плодове през цедката. Отново използвайте едрата цедка, ако сокоизстисквачката ви има такава.
  • Ръчната преса може да бъде в състояние да изстиска черния касис в зависимост от неговата твърдост и дебелината на платнената торба, през която се пресова. Ако се обере по-рано, преди да са станали меки зърната, бавното леко натискане може да даде малко сок.
  • Всички други видове сокоизстисквачки не са подходящи за черния касис.
Публикувана: 2. септември 2019