###message

Често срещани погрешни схващания за сокоизстисквачките - част 1

Намира се доста противоречива информация в интернет относно сокоизстисквачките. Но кое е факт и кое е мит? Погледнете тези 4 често срещани погрешни схващания относно пиенето на сокове в първа част на статията.

TM

Потърсете в интернет пространството  "най-добра сокоизстисквачка"  и ще получите повече информация, от колкото  можете да си представите. Ще намерите и много така наречените "факти", които на пръв поглед изглеждат логични, но в действителност не са верни.

Честно казано, няма "най-добра сокоизстисквачка", тъй като всеки има различни нужди, критерии и бюджет. В EUJUICERS ние искаме да предоставим достоверна и безпристрастна информация, така че да изберете най-подходящата за вас сокоизстисквачка. В тази статия ще разсеем някои от най-често срещаните митове за изцеждане на сокове, за да можете да вземете информирано решение.

 

Мощност на сокоизстисквачката

Moc wyciskarek

МИТ: По-голяма мощност при бавна сокоизстисквачка означава по-добри резултати

ФАКТ: При бавното изцеждане мощността е без значение. Въртящият момент е по-важен.

При високоскоростни уреди като блендери, кухненски комбайни или центробежни сокоизстисквачки, мощността е наистина важна. Тези уреди зависят от високите обороти - до 20 000 и повече при блендерите - те наистина се нуждаят от мощни двигатели. Бавните сокоизстисквачки работят на много по-ниски обороти - обикновено между 40 и 110. В тези случаи моторът с мощност от 150 вата с висок въртящ момент е повече от достатъчен, за да обработва дори трудни продукти като моркови или ядково масло. Някои производители на евтини сокоизстисквачки ще сравнят сокоизстисквачките си с най-добрите марки, като твърдят, че тяхната по-висока мощност дава по-добри резултати. Това не е така, тъй като тези двигатели често са с нисък въртящ момент, често спират или започват да миришат на изгоряло, когато се използват повече от няколко минути. Най-добрите марки от Южна Корея са оборудвани с висококачествени двигатели, вариращи от 150 вата до 240 вата, и не сме забелязали между тях никакви разлики в производителността.

Скорост на сокоизстисквачката

Prędkość wyciskarek

MИТ: Колкото по-ниски са оборотите, толкова повече хранителни вещества се извличат.
 
ФАКТ: Няма доказателства, че разликите в скоростта на бавнооборотните  модели оказват влияние върху съдържанието на хранителни вещества в сока.
 
Сокоизстисквачка, работеща при 43 оборота в минута, извлича същото количество хранителни вещества като сокоизстисквачка при 80 оборота в минута, но ще го направи два пъти по-бавно. Въпреки това, сокът може да бъде по-бистър (това зависи от конструкцията на сокоизстисквачката и цедката). Вярно е, че сокоизстисквачките с ниска скорост обикновено извличат повече хранителни вещества от високоскоростните центробежни сокоизстисквачки, но това е така, защото центробежните модели работят около 100 пъти по-бързо (обикновено 10 000 об/мин), в следствие на което сокът се нагрява и окислява.

Бисфенол А (BPA) в пластмасата

BPA Free

MИТ: Всички сокоизстисквачки са без BPA
 
ФАКТ: Повечето сокоизстисквачки, произведени в Южна Корея, са били подложени на много задълбочени тестове за наличие на вредни вещества, включително живак, кадмий, олово и също бисфенол. По-специално, става дума за марки от висок клас, произведени в Южна Корея като Sana, Omega, Kuvings, Angel и Vidia. Производителите на тези марки, според нашата информация, не използват бисфенол за производството на техните екстрактори.
 
Ситуацията е различна при сокоизстисквачките произведени в Китай. Стандартите за производство и безопасност не са толкова високи, а по-евтините видове пластмаса могат да съдържат вредни вещества. Уверете се, че внимателно проверявате етикета или информацията за продукта относно наличието на BPA в тези сокоизстисквачки.

Съхранение на сока

Czas przechowywania soku

MИТ: Сокът може да се съхранява до 72 часа без загуба на хранителни вещества
 
Ще намерите различни препоръки за максимално време за съхранение на сок, направен с различни бавни сокоизстисквачки. Някои ще кажат, че 24 часа е максималното време, докато други твърдят, че сокът, който правят, може да се съхранява до 72 часа без загуба на вкус или хранителни вещества.
 
ФАКТ: Според нашия опит сок, съхраняван в хладилник, трябва да се консумира не по-късно от 48 часа след извличането му.
 
Винаги препоръчваме да пиете сока веднага след изцеждане или в рамките на деня, за да имате най-добър вкус и запазване на нутриентите. Въпреки това, с подходящо охлаждане (от 2-4 градуса по Целзий), бавно пресованият сок може да запази по-голямата част от вкуса си и хранителните вещества до 48 часа. Това може да варира според качеството на плодовете (сокът от презрели плодове няма да трае толкова дълго) и съставките (цитрусовите плодове съдържат киселина, която може да забави загубата на хранителни вещества).
 
Имайте предвид, че това се отнася само за сокоизстисквачки с бавна скорост. Центробежните сокоизстисквачки изцеждат при 10 000 оборота в минута, което води до незабавно окисление на сока. Ето защо сок, приготвен с високоскоростна сокоизстисквачка, трябва да се консумира веднага.
 

Надяваме се тази информация Ви е полезна при избора на подходящата за Вас сокоизстисквачка. Ще публикуваме втора част съвсем скоро.

Публикувана: 26. май 2019