Няма сокоизстисквачка за студенo изстискване, която да обича претоварването. Препълването с повече плодове или зеленчуци, докато вече е пълна, няма да приготви сока по-бързо и всъщност може да причини проблеми. Повечето вертикални бавни изтисквачки имат вграден предпазен механизъм, който спира мотора, преди възникване на проблеми. Трябва да сте по-внимателни с хоризонталните сокоизстисквачки обаче, тъй като те нямат такава функция. Обикновено хоризонталната изстисквачка не се задръства, но изобилният сок потича обратно към входната тръба. И в най-лошия случай сока може да протече през уплътнението към двигателя.
Решението е просто: не бързайте. Повечето вертикални изстисквачки сами поемат подадения им продукт, така че просто подавайте парчетата едно по едно и изчаквайте едното парче да бъде обработено, преди да подадете следващото. Ако изстисквате моркови, задръжте моркова и оставете машината да отнеме няколко "хапки" от него, вместо да го пуснете целия наведнъж. При хоризонталните сокоизстисквачки, ако видите, че сокът започва да се връща, забавете. Нека машината първо обработи това, което вече е в изстискващия механизъм. След като по-голямата част от стока е изтекла, бавно добавете следващото парче плод/зеленчук. Това следва да се прилага особено стриктно за меки плодове като ягоди или ананас.
Освен че се отразява по-добре на вашата сокоизстисквачка, от бавното подаване на плодовете/зеленчуците има още една полза – може да получите до 15% повече сок, ако дадете на машината времето да ги обработи правилно.