###message

4 начина за извличане на максимум сок от продуктите ви

Получавате ли най-високия добив на сок от вашите плодове и зеленчуци? Следвайте тези 4 съвета, за да сте сигурни, че извличате най-много сок от продуктите Ви.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#1 Използвайте за сок само свежи продукти

Защо? Презрелите плодове, изсъхнали зеленолистни, омекнали моркови или хлебни ябълки, съдържащи малко сокове, ще бъдат трудни за изцеждане на сок. Презрелите ябълки ще произведат само ябълково пюре. От завехналите зеленолистни ще сте щастливци, ако дори успеете да изкарате няколко капки сок. А гумените моркови могат в действителност да повредят сокоизстисквачката. 

Как да ги избираме: Плодовете и зеленчуците трябва да се изцеждат по възможност веднага след набирането им или след купуването. За ябълките, избирайте твърдите видове. Грени Смит са може би най-добри, следвани от Гала, Фуджи, Пинк Лейди и Ред Делишъс. Ананаса и летните костилкови плодове е най-добре да бъдат изцеждани преди да са напълно узрели, докато са още твърди. Например праскови и сливи. Може би ще успеете да ползвате завехналите листни зеленчуци и морковите след накисване в студена вода за няколко часа. 

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#2 Не слагайте много продукти наведнъж

Защо? Когато набутате в сокоизстисквачката много плодове и зеленчуци наведнъж, препълвате камерата за изцеждане и сокоизстисквачката не смогва. Това означава, че част от продуктите няма да бъдат изцедени правилно, което ще доведе до по-влажни отпадъци заради това, че част от сока се връща обратно към пулпата. В крайни случаи, особено с твърди продукти като червеното цвекло, може да се създаде високо налягане в камерата за изцеждане, което да причини повреда на цедката в машината. 

Как се прави правилно: Нарежете продуктите на парчета с размер, препоръчан за вашата сокоизстисквачка. Не бъдете изкушавани от по-големите улеи за захранване да пускате възможно най-дебелите моркови. Подавайте продуктите един по един, като слагате следващото парче, когато предходното е било вече обработено. Ако сока се връща обратно към гърлото на машината, това е знак че я препълвате. Оставете я да работи, докато сока се оттегли от камерата. Изцеждането на парчетата едно по едно ще увеличи значително добива Ви на сок. 

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#3 Уверете се, че слагате плодовете и зеленчуците в правилния ред

Защо? Ако правите сок от няколко различни съставки едновременно, последователността е важна. Ако започнете с меките съставки като ананас, горски плодове, диня или киви и продължите със зелените като спанак, правенето на сок ще е по-неефективно. Това ще е така, защото меките плодове ще запушат фините отворчета на цедката, и няма да позволят на листните зелечнуци да се изцедят правилно. 

Как се прави: В идеалния случай, продуктите трябва да се изцеждат в тази последователност: зеленолистни зеленчуци първо, после меки плодове и накрая твърдите продукти. Също така е полезно, ако имате в рецептата моркови и червено цвекло, да пускате по едно-две парченца от тях между меките плодове и зеленолистните (освен ако не ползвате сокоизстисквачка Angel). Твърдите продукти ще почистят меките съставки от вала и цедката.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#4 Използвайте подходяща сокоизстисквачка

Защо? Има няколко вида сокоизстисквачки. Общо взето, колкото по-ниски са оборотите на сокоизстисквачката, толкова по-голям е добивът на сок. Ако възнамерявате да правите сок редовно, най-добрия вариант е бавната пресоваща сокоизстисквачка. Тя не само ще ви дава редовно повече сок, но и ще ви приготвя сок с по-високо качество с минимално окисление и пяна. Центрофужните сокоизстисквачки са често много достъпни, но те не са ефективни с някои от продуктите (като зеленолистни) и са склонни да изхвърлят по-мокра пулпата. 

Как се прави: Изберете нискооборотна студено-пресоваща сокоизстисквачка за най-добри резултати. Може да прочетете за разликите в технологиите на изцеждане на сокове в повече детайли тук

Публикувана: 30. март 2018