Защо? Презрелите плодове, изсъхнали зеленолистни, омекнали моркови или хлебни ябълки, съдържащи малко сокове, ще бъдат трудни за изцеждане на сок. Презрелите ябълки ще произведат само ябълково пюре. От завехналите зеленолистни ще сте щастливци, ако дори успеете да изкарате няколко капки сок. А гумените моркови могат в действителност да повредят сокоизстисквачката.
Как да ги избираме: Плодовете и зеленчуците трябва да се изцеждат по възможност веднага след набирането им или след купуването. За ябълките, избирайте твърдите видове. Грени Смит са може би най-добри, следвани от Гала, Фуджи, Пинк Лейди и Ред Делишъс. Ананаса и летните костилкови плодове е най-добре да бъдат изцеждани преди да са напълно узрели, докато са още твърди. Например праскови и сливи. Може би ще успеете да ползвате завехналите листни зеленчуци и морковите след накисване в студена вода за няколко часа.