Хоризонтална сокоизстисквачка каквато не бяхме виждали досега

Заинтригуващо преобразяване на хоризонтална сокоистисквачка, но дали е успешна? Правим оценка на компактен модел на добре познат производител с конкурентна цена от €330.

ДИЗАЙН

recenze odšťavňovače philips avance

recenze Philips Avance HR1985Две неща ни приковаха вниманието, когато за пътви път видяхме тази машина. Първо, тази сокоистисквачка е много компактна. На ширина е само 11 см, тя заема доста по-малко място на плота в сравнение с типичните хоризонтални сокоистисквачки. Второ, минималистичния дизайн дава доста премиум усещане, и благодарение на използваните пластмаси с високо качество и особено солидната метална скоба. За разлика от всяка друга хоризонтална сокоистисквачка, която сме тествали, където вала излиза настрани от мотора и пулпата се изхвърля в далечния край, вала при тази машина се върти на практика в посока към мотора, а отпадука се изхвърля във вграден съд за пулпата, което отново допринася за стегнатия вид на машината. Друго предимство е пълното отсъствие на метална цедка. Вместо това, тя има две малки пластмасови "коронки" които се защипват заедно, и така образуват цилиндричен филтър. 

ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ЛЕКОТА НА ПОЛЗВАНЕ

 recenze odšťavňovače philips

recenze Philips Avance HR1895Тази сокоистисквачка е проектирана да бъде лесна и бърза за ползване, и през повечето време постигаше целта. Въпреки това, може да става дума за цена. За разлика от повечето хоризонтални сокоистисквачки, които работят при 70-80 об./мин., за тази не е указано никъде в упътването й или на уеб сайта за модела. Така че ние проверихме скоростта и установихме, че работи при приблизително 300 оброта! Това правеше изцеждането по-бързо, но също както центрофужните сокоистисквачки произвежда много пяна. Производителя твърди, че се почиства за 1 минута, но след като преминахме изпитанието да разглобим машината, се оказа почти вярно. Понеже липсва метална цедка, която да почистваме с четка, повечето парченца от продуктите се отмиха от течащата вода. Все пак препоръчваме да се ползва гъба при по-трудни за почистване продукти. Компактния дизайн има все пак един значителен недостатък: улеят за продукти е един от най-малките, които сме виждали при хоризонтален модел, което значи че продуктите трябва да се нарязват на много малки парчета и че устройството ще се опитва да ги връща обратно заради малкото пространство на камерата за цедене и сравнително високите обороти на въртене.  

В действие

 recenze odšťavňovače philips

За да преценим работата на тази компактна сокоистисквачка, ние обработвахме 5 различни вида продукти, както и две рецепти от впечатляващата приложена в комплекта книга с рецепти. Ето ги и резултатите:

Портокали: Повечето сокоистисквачки изцеждат добре портокалите, и тази сокоистисквачка не прави изключение. Направихме 320мл сок от 500гр обелени портокали. Качеството на сока бе добро, или с малко повечко парченца. 

recenze Philips Avance HR1895

Моркови: Морковите са иделаен продукт за цедене с хоризонтален модел, но бяхме неприятно изненадани от резултатите с тях. Малкият вал "захапва" малки парченца от тях и се наложи да ги разцепваме надлъжно, за да влизат в тясното гърло на машината. Също така, подобно на двувалова сокоистисквачка, изискваше се повече усилие, за да захраним с моркови машината, а буталото с недобър дизайн не  помагаше. Буталото е кухо, а отгоре е отворено с ръбове като на кутия, което причиняваше болка при по сериозно натискане. Разрешихме си проблема като натъпкахме хартиени салфетки, за да има по-мека повърхност. Изненадващо, но имахме проблем и с морковите - връщаха се назад, вероятно заради малкия размер на барабана за изцеждане и мокра пулпа запушваше изхода. За късмет бутона за обратен ход бе на удобно място и това разреши ситуацията. Полученият сок бе недостатъчно наситен и по-воднист в сравнение с типичната хоризонтална сокоистисквачка. 1 килограм моркови даде 400мл сок, което около стандарта. 

recenze Philips Avance HR1895Ябълки: За разлика от морковите, ябълките се изцедиха бързо и лесно. Използвахме стандартна резачка за ябълки, която ги разрязва на осем парчета, а те паснаха идеално на гърлото. Подобно на центрофужна сокоистисквачка, високата скорост образува много пяна. Едно кило ябълки направи 650мл бистър, воднист сок и 200мл плътна пяна. Вкусът бе лек и свеж, не толкова наситен и тъмен както от бавна пресоваща сокоистисквачка. 

Ананас: След лошия ни опит с ябълките, се страхувахме да продължим с ананаса, тъй като той е основно предизвикателство за запушените от работа сокоистисквачки. За щастие опасениата ни бяха неоснователни. Тя изцеди нанаса без усилия. 500 гр ананас дадоха 320мл вкусен и с малко повече пулпа сок. 

Спанак:  Сайта на производителя заявява, че този модел може да се ползва за изцеждане на спанак, така че бяхме любопитни да видим резултатите, понеже високите скорости са обикновено неефективни при цеденето на зеленолистни. Както и се оказа, интуицията ни не грешеше. Изцедихме 200 грама (което е повече от това което звучи) листа от бейби спанак, а машината сътвори дебела плътна пяна, с мъничко количество (приблизително 40 мл.) сок на дъното. 

Също така изпробвахме и две рецепти: Доматена супа с босилек и Червена сензация. Супата, която преполагаше изцеждане на домати, босилек и червени чушки заедно, след което подправяйки я с кокосово мляко, бе доста вкусна. Необходимо беше да добавим малко зеленчуков бульон, за да "извадим" вкуса и да добавим малко царевично нишесте, тъй като бе доста водна. Сокоистисквачкатанямаше проблем с тези съставки. Червената сензация беше вкусна смес от диня, ягоди, ананас и лайм, която стана бързо и лесно. 

В заключение

 recenze odšťavňovačů

Като цяло тази сокоистисквачка е смесена история. Произведена в Китай, изглежда много добре и стои стабилно. Работи бързо и лесно се почиства. Обаче, компактния дизайн причинява някои ограничения при работата й, а липсата на цедка за изцежданеправи сока воден, при това с повече парченца пулпа. Пластмасовия филтър е крехък и едно от зъбчетата мъ се огъна след няколко пъти ползване. Ако възнамерявате да изцеждате портокали, ананаси и меки плодове, тя е привлекателна опция. Ако искате да цедите зеленолистни и кореноплодни зеленчуци, препоръчваме ви истинска бавна хоризонтална сокоистисквачка. Също, две-годишната й гаранция е леко недостатъчна в сравнение с 10 и повече години предлагани от конкурентни модели. 

Плюсове

  • Страхотен дизайн
  • Бързо и лесно боравене

  • Лесна за почистване

  • Малък размер

Минуси

  • Малък отвор за продукти

  • Неудобно бутало

  • Воднист сок с повече пяна

  • Не е същинско пресоване при ниски обороти