###message

Хоризонтална сокоистисквачка - ревю II

Може ли китайска сокоистисквачка за €220 да прави същия сок, както машина за €400+? Разглеждаме популярна хоризонтална сок машина от среден ценови клас, за да видим как се държи.

Видео преглед

ДИЗАЙН

Design

В сравнение с някои от моделите за 200лв бълвани от Китай тези дни, тази по-скъпа сокоистисквачка прави добро впечатление отначало. Дизайнът е прост и дори малко елегантен. За разлика от повечето хоризонтални, базата с мотора е висока, а не дълга. Изглежда небалансирана, но остана стабилна през всички наши тестове. Има засветени бутони за пускане на горната част и се забелязва уникален лост за регулиране на налягането на вала в камерата с три различни позиции. Оборудвана е с бял керамичен вал, нещо което не сме срещали преди. Също така има и удобна тапичка, предпазваща от капене след првенето на сок, но пък улея за продукти е със среден размер. От друга страна, не е оборудвана с плътна приставка, въпреки че е налична и се предлага допълнително срещу заплащане. В допълнение цедката за изцеждане е миниатюрна и покрива единствено отвора за изтичане на сока. А при повечето по-скъпи модели цедката е цилиндрична и с доста по-голяма повърхност. Накрая, контейнерчетата за сок и пулпа имат нищожен капацитет от само 0,5л, което предполага често спиране за изпразване на съда за пулпа.  

ФУНКЦИОНАЛНОСТ/ЛЕКОТА НА ПОЛЗВАНЕ

FUNCTIONALITY_EASE OF USE

Тази известна сокоистисквачка се представя като мощна, мултифункционална и лесна за ползване и почистване. За повечето време, тя отстояваше тези твърдения. Сглобяването е лесно, само с четири части (купа, вал, цедка и капачка) за събиране. Имахме известни опасения относно лоста за освобождаване, където се има усещането за крехка пружина. Дори по-големи са опасенията ни при тласкача. Тласкача е с гумено уплътнение, което трябва да осигури плътното прилепване. За съжаление уплътнението е твърде добро - често не успявахме лесно да измъкнем буталото, тъй като то създаваше нещо като вакуум когато го издърпваме от долната част на улея за продукти. Почистването е бързо и лесно, въпреки че се изненадахме, че в комплекта не е включена четка за почистване на металната цедка. Оказа се, че и обикновена кухненска гъбичка върши работа, така че това не е проблем. 

ПРЕДСТАВЯНЕ

Performance

За да добием пълни впечатления за работата на тази машина, изпробвахме я с пет различни вида продукти плюс една миксирана рецепта. За съжаление нашият екземпляр не включваше опционалната приставка за хомогенизиране, така че не можахме да изпробваме работата й с ядково масло или обработка на храна. 

Портокали: Тази сокоистисквачка обработва портокалите перфектно, както и очаквахме. 500 грама обелени портокали ни дадоха 340 мл сок. Сокът бе чист и вкусен.

Моркови: Както и повечето хоризонтални сокоистисквачки с добро качество, нашият тестов модел нямаше проблем с морковите. Изцедихме един килограм моркови, които ни дадоха достойните 400 мл сок. Сокут от моркови бе сравнително чист и с добър аромат, въпреки че не бе толкова чист от пулпа както този от сокоизтисквачки с цяла цедка. В този момент ръцете ни заболяха от дърпане на буталото всеки път, понеже се заклещваше заради твърде плътното уплътнение.  

Ябълки:  Като ползваме стандартна резачка за ябълки, която нарязва ябълката на осем парчета, изцедихме килограм ябълки от сорта Грени смит, най-добрите според нас за сок. Резултатът бе 675 мл тъмен, с малко пулпа сок плюс 100мл лека пяна, която лесно се отстранява. Разбире се, сокът може лесно да се прецеди, за да се махнат всички частици пулпа и пяна. Забелязахме множество парченца пулпа забити в улея за плодове. По-притеснителното бе слабият мирис на прегоряла електроника. 

Ананас: Благодарение на фиброзната им структура, ананасите винаги са представлявали предизвикателство за бавните сокоистисквачки. Въпреки това тази сокоизстисквачка от среден ценови клас се представи възхитително, като се има предвид, че ананаса бе пускан бавно в гърлото на машината. Ако пробвахме да го пускаме бързо се стигаше до запушване. 500 грама свеж ананас даде 330мл гладък и сравнително чист сок. Въпреки това мириса на електроника ставаше все по-лош. Проверихме ръководството и там се твърдеше, че моторът ще спре след 20 минути непрекъсната работа. Ние бяхме го ползвали за около 15 минути като не го оставяхме да работи непрекъснато, така че може би достигаше границите си. 

Спанак: Бяхме любопитни да видим как ще се справи със зеленолистните, така че обработихме 200гр (две пакетчета) бейби спанак, след като дадохме 20-мибе нутна почивка на машината, за да се охлади. Спанакът бе изцеден бързо и лесно щом го пъхнехме в машината, въпреки че бе предизвикателство да набутаме спанака в стандартния размер на отвора за продукти, и залепващия тласкач не правеше нещата по-лесни. Резултатъ бе 80 мл сок с тъмно зелен цвят, който би представлявал идеална добавка към сок от моркови или цвекло. Въпреки това мирисът на изгоряло се увеличаваше, така че решихме да приключим работата си за този ден. 

Смесен сок: Оставихме нашата тестова машина да почине за една нощ, за да видим дали мириса от мотора ще изчезне. На следващия ден направихме микс от сокове, състоящ се от диня, ананас и ягоди. Моторът все още изпускаше мирис на изгоряло, но не бе толкова силен както предния ден. За съжаление този модел се затрудняваше с тази рецепта. На два пъти машината се задръсти и трябваше да я почистваме докато правим сок. Виновникът бе малката цедка за сок - всички нишки бяха насочени към толкова малка площ, че тя не успяваше да се справи. 

ОБОБЩЕНО

Overall

Тази машина първоначално впечатлява с изчистен дизайн и добро представяне. Работи задоволително с повечето продукти, доколкото те се пускат с умерено темпо. Въпреки това, докато я ползвахме стана ясно, че е била необходима някаква икономия, за да се постигне ниската й цена. Неща като крехкия лост за налягането, миниатюрните съдове, залепващия тласкач, и някои неясноти в ръководството на потребителя ("Цел три заключване на ключалката на капака ...") правят нещата ясни, че това е "играч" в друга лига, а не от висшата. По-притеснителното бе мириса на изгоряло от мотора и лесно задръстващата се цедка. Дву-годишната гаранция е стандартна за по-ниския ценови сегмент, но не може да се сравнява с 10 годишното покритие при топ моделите. За тази цена е задоволително да се ползва за спорадично изцеждане на широка гама продукти, ако може да пренебрегнете недостатъците й. 

ПРЕДИМСТВА

  • Добра цена
  • Ефективна работа
  • Лесна за почистване
  • Гъвкаво регулиране на налягането

НЕДОСТАТЪЦИ

  • Мирис на прегрял кабел
  • Залепващ тласкач
  • Малка цедка, която лесно се задръства
  • Малки съдове за сок и пулпа