###message

Знаеш ли каква е разликата между ряпа и цвекло?

Може да си ял цвекло в столовата на училището, но по-голямата част от хората не знаят какъв е вкуса на ряпата. Знаеш ли изобщо как изглежда ряпата? На пръв поглед ви дава намек, че тя е много подобна на цвекло, но вътре в нея не е червено,а е светла, като картоф. Запознайте се с растенията, както и с тяхната лечебна сила!

Turnip and beet
Turnip and beet

Те изглеждат сходно и имат почти еднакъв вкус

Ряпата и цвеклото са ралични видове кореноплодни, които не са толкова сложни за отглеждане. От двете растения ние основно ядем корена, който има форма на топка. Цвеклото е както отвън, така и вътре оцветено в лилав цвят. За разлика от него, ряпата има много различни цветове.


Вкуса на ряпата и цвеклото е сладък и леко парлив. В случай, че не сте опитвали нито един от тези зеленчуци, може да си представите, че имат вкус почти на алабаш. Може да използвате и двата зеленчука в едни и същи рецепти. Може да ги нарежете на резени и да ги изпечете във фурната или да ги добавите в салати или супи.

 

Ряпа за по-добро храносмилане, цвекло срещу рака

Нито ряпата, нито цвеклото са от най-обичаните зеленчуци. И двете растения имат славата на евтини храни, които са се консумирали в “тежки времена”. Жалко е, защото те съдържат далеч повече здравословни съставки, отколкото повечето скъпи зеленчуци!

Таблица на вълшебните характеристики

Table of magic features
Table of magic features

Пригответе сок пълен със здраве

Как да направим вкусен сок от ряпа или цвекло? На първо място се нуждаете от висококачествена сокоизтисквачка. Ние препоръчваме едновалова сокоизтисквачкa, които могат да изцеждат дори много твърди кореноплодни. Нарежете малките грудки на парчета и ги поставете в машината.

Пресен сок от цвекло, вместо вода сутрин, неговият детоксикиращ ефект може да е доста силен. Докато прочиствате организма си, може да усетите неприятни чувства, които да доведат дори до мигрена или треска.

Изцедената ряпа е готова за консумация без допълнителна обработка. Можете също да опитате нашата вкусна рецепта:

  • 2 средно големи репи
  • 1 цвекло
  • 3 моркова
  • 1 чаша боровинки

Сложете всичко в добра сокоизтисквачка и ще полиучите приятно виолетова напитка пълна с антиоксиданти, витамини и минерали, която може да пиете всеки ден.

Публикувана: 22. април 2014