###message

Здравословно хранене при децата

Вероятно, всеки от нас не веднъж се е замислял за здравословния начин на живот и здравословното хранене. Дори някои са пробвали... В началото, разбира се, е лесно, но след време отново поглеждаме към нещо сладичко и не особено здравословно. В това няма нищо лошо, все пак сме хора. А сега си представете колко е трудно, и дори невъзможно, да накараме едно дете да изяде морков вместо бонбон. Ще ви подскажем с няколко трика как да приучите детето си към здравословното хранене.

Как научить ребенка кушать полезные продукты
Как научить ребенка кушать полезные продукты

1. Неосъзнатия вегетарианец - тайна на живота

Ако детето категорично отказва да се храни със здравословна храна - не го карайте насила, бъдете изобретателни. Пригответе нещо полезно и вкусно, но да изглежда така, че детето само да поиска да го опита. Например, ако отказва да яде зеленолистни зеленчуци, просто ги добавете към плодовото пюре, което лесно можете да приготвите с помощта на блендер. Бъдете сигурни, че ще бъде във възторг от вкусното смути, което сте направили. Постепенно можете да увеличавате количеството на зеленолистните, и повярвайте, детето изобщо няма да забележи вашата хитрост.

2. Родителите са модел на подражание

Децата са склонни да формират вкусовите си предпочитания и отношение към храната копирайки поведението на връстниците си. Какво означава това? Ако хлапето не желае да яде зеленчуци, докато неговите приятели с радост си похапват от тях, то най-вероятно след време неговите вкусови предпочитания ще претърпят радикална промяна, в полза на нехаресваните досега зеленчуци.

Същият принцип работи и с родителите, които се явяват неоспорим авторитет в детските очи. Домашната среда оказва най-силно влияние върху хранителните навици на децата. Ако искате да накарате детето си да пробва от свежите зеленчуци или кълновете, просто пригответе порция за вас и го оставете докато прояви любопитство към вашата чиния. Скоро храненето с храна от "Вашата" ще се превърне в забавна игра и удоволствие за всички. Неусетно детето Ви ще формира навици да похапва целина, магданоз, кълнове или да пие сок от червено цвекло. 

Родители — образец для подражания
Родители — образец для подражания

3. Какво има в хладилника?

 

Ако не искате да предизвикате буря от негодование, разочарование и обида в детето - не му забранявайте определени храни. Подходете креативно към въпроса. Нека в хладилника и на масата  да присътстват само натурални, хранителни и здравословни продукти. Така хлапето само ще избере какво да хапне, и изборът му винаги ще бъде правилен и здравословен. 

4. Правилният акцент

На децата, както и на възрастните, е присъщо постоянно да учат и да опознават нови неща. Именно тази потребност се явява мощен инструмент за постигане на положителни резултати и взимане на правилните решения. Затова е важно да научите детето да прави правилен избор в полза на една или друга храна. Обяснете му как различни храни влияят на нашето настроение, самочувствие, енергия и здраве. 

Правильный акцент

 

Един от най-лесните начини да формирате у детето правилно отношение към храната е като му обясните, че съществува пряка  взаимовръзка между това какво ядем и как ще се чувстваме след това. Чрез този подход към храненето мозъкът на детето ще започне да прави асоциация и да свързва здравословната и полезна храна с положителни емоции и усещания. От вас зависи какви навици ще развиете в детето и как ще се отразят те в последствие на неговото здраве и самочувствие.

 

5. Пипай, опознавай, хапвай

За да приобщите по-бързо детето си към здравословното хранете позволете му да взима активно участие в процеса на приготвяне на храната. Нека ви помогне в измиването на плодовете и зеленчуците. Особено интересно и занимателно за него ще бъде изцеждането на сок. Децата обожават да изучават "играчките" на възрастните, още повече, че вече има безопасни сокоизстисквачки. Научете хлапето как само да си направи сок.

 

Публикувана: 27. ноември 2017