###message

Защо да не избера евтина китайска сокоизстисквачка?

Обмисляте ли за закупуването на сокоизтисквачка, базирайки се само на цената, без значение къде е произведена? Бъдете внимателни. Накрая може да се окаже, че сте заплатили много повече. За какво трябва да внимавате?

Въпреки че, има много продукти с високо качество, произведени в Китай, съществуват също и множество имитации, при които качеството на вложените материали не е основен приоритет. Разбира се, възможно е да притежавате телефон, телевизор или дори мебели, които са дошли от Китай и са добре направени. Множество почтенни производители са преместили производството си в Китай, за да намалят разходите си, но те са способни да контролират качеството на продуктите си.

От друга страна, в Китай има много фабрики, които се концентрират само върху производството на най-евтините възможни стоки. Това важи и за сокоизтисквачките, където може да намерите множество китайски копия на добре познати сокоизтисквачки, предлагани на много по-ниска цена, докато се позиционират като равни с известния бранд. Как е възможно да се продават толкова идентични продукти на много по-ниска цена? Дали е не плащате повече само заради „марката“? 

Защо китайските имитации са толкова евтини?
1.  Произведени са от материли с ниско качество

Ако сравните сокоизтисквачка на известен бранд с копие, ще разберете само по тежестта и усещането при допир, че китайската е изработена от материали с много по-ниско качество. Включите ли ги, ще чуете много по-шумен и лошо вибриращ мотор. Частите не си пасват перфектно една с друга и дрънкат при използване. Това може да направи изтискването по-трудно, особено след няколко месеца, тъй като вибрацията прави така, че частите още по-трудно да си пасват.

 

ce

Картина 1: Можете да видите малките несъвръшенства, които изглеждат като детайл. В действителност качеството на детайлите е решаващо, защото цедката е под голямо налягане по време на изтискване.

ce

 Картина 2: Видно е, че отливката на пластмасовите части не е прецизна.

ce

Картина 3: Някои китайски сокоизтисквачки са боядисани само на повърхността. Сокизтисквачките със стандартно качество са изработени от пълноцветни материали (без никакво боядсиване).

 

 2. Китайските продукти са евтини, защото спeстяват от следпродажбеното обслужване

Както всeки уред съзаден от известен бранд, включително и сокоизтисквачките имат не само дълги гаранции, но и дълъг жизнен цикъл, което означава, че резервните части са лесно достъпни. Обикновено фабриката за имитации прозвежда даден модел за не повече от 6 месеца, след което преминава към следващия модел за копиране. Резервните части не биват обмисляни, тъй като моделите бързо се сменят на поточната линия. Бъдете внимателни при закупуването на сокоизитсквачки с недоказана марка. Преглеждайте не само гаранционната карта, но и наличността на резервни части. Също така обърнете внимание и на дребния шрифт в гаранцията. Клиентите често биват изненадани, когато открият, че претенциите им са отхвърлени, въпреки че повредата би била счетена за нормална и искът одобрен от доказалите се компании.

Опасна ли е този вид сокоизтисквачка?
Преди да закупите някоя имитация, проверете дали уреда е сертифициран. Това означава, че покрива всички стандартите за безопасност, опазване на околната среда и здравеопазване на Европейския съюз. При повечето реплики липсва този сертификат. Още по-лошото е, че някои имат лого CE, което е почти идентичното с CE логото на Европейският съюз, но всъщност няма нищо общо със сертификата, а означава “Chine Export”. Единственият начин да забележите разликата е, че има по – малко разстояние между буквите С и Е в логото на “China Export”. Дори използват същият шрифт! Това лого очевидно е създадено да заблуди потрбителя, като създава впечатление, че закупения от него продукт отговарят на европейските стандарти. В действителност освен, че може да получите уред от некачествени материали, рискът от токов удар при тяхната употреба е по-голям.

 ce

 

Описателна картина: Забележете приликата между логата на CE и “China Export”. Единствената разлика е в разстоянието между буквите.

Китайските производители – знаейки своята репутация между потребителите – са създали още един объркващ надпис. Вместо „Произедено в Китай“, често пишат „Произведено в НРК“, което, разбира се, означава Народна Република Китай.

 

Винаги ли е грешка покупката на китайска имитация?

Разбира се, би било грешно да твърдим, че всчики произведени в Китай сокоизтисквачки са опасни и са с лоша изработка. Някои от тях са добре направени и според европейските стандарти, със истински СЕ сертификат. Просто бъдете внимателни и разберете възможно най-много, преди да закупите китайска сокоизтисквачка. Още по-добре, ако имате възможност да я тествате преди да я закупите.

В момента на пазара има много китайски имитации, на които може да попаднте. Тук са някои от разпространените в Европа:

Concept LO-7045

Guzzanti GZ 030

Optimum 500

Orava OS-151

Nature7 SJ-250ST

Perfect Juicer G21

Zelmer ZJP1600

Gallet PAL 141

Severin ES 3567

Tristar CS-2292

Princess 20 2041

 

Сокоизтисквачките от другата страна
По голямата част от качествените сокоизтисквачки се произвеждат в Южна Корея. Стандартите и технологиите, които се използват за тяхното производство са изключително високи. Корейските фабрики работят ръка за ръка със западните брандове, за да осигурят премиум качество на продуктите и наличност на резервни части. Истина е, че някои от тези производители работят с китайски фабрики, но в тези случаи те проверяват всички аспекти на продукцията.

Брандове като Omega, Sana, Oscar, Kuvings, Hurom, Green Star, Angel или Kempo са по-скъпи, но цената включва и множество облаги. Те включват качествена конструкция, сигурна гаранция, лесно използване, качествено следпродажбено обслужване, безопасност и наличността на сервизни центрове. Може също така да прочетете множество мнения на клиенти, които потвърждават очевидните различия между тях и имитациите.

Както гласи една стара поговорка „Купи евтино, купи два пъти“, със сигурност важи с пълна сила и за сокоизтисквачките.

Публикувана: 7. януари 2016