Най-добрият източник на антиоксиданти са безспорно плодовете и зеленчуците. Никакви изкуствени добавки не биха могли да заменят, така че консумирайте ги колкото може повече - не може да сбъркате. Има едно специално правило:
Колкото са по-тъмни плодовете и зеленчуците, толкова по-силен детоксикиращ ефект може да се очаква от тях.
- червено зеле
- цвекло
- грозде
- кейл (диво зеле)
- листна целина
- броколи
- домати
Винаги помнете, че всички видове плодове и зеленчуци имат почистващ ефект за тялото. Така че, ако не обичате горе изброените видове, може да започнете с изцеждането на ябълки или моркови.
А защо е належащо правенето на сокове? Не е ли достатъчно, ако само ядем повече плодове и зеленчуци? Работата е там, че детокса чрез пиене на прясноизцеден сок е с много по-добри резултати в сравнение с яденето на цели плодове.
Основната причина за това е, че тялото ни не може да храносмила грубата целулоза, която се намира основно в обелките и пулпата. Правенето на сокове отделя тези части от продуктите, и така процесът на храносмилане се фокусира върху усвояването на витамините, минералите и другите полезни вещества, които почистват тялото ни и подобряват имунната система.
Вместо да храносмила целите плодове и зеленчуци в продължение на часове, твоето тяло ще абсорбира до 68 % от хранителните вещества от соковете в рамките на само 15 минути (за сравнение само 17 % от целите продукти).