###message

Започни годината с детокс - лесен и вкусен начин да почистиш тялото си с пресни сокове!

Стомахът ти и черния дроб ще бъдат облекчени след Коледното преяждане и цялото тяло ще получи повече енергия когато се отърве от токсините. Същевременно и ще се вталите малко. Не Ви ли звучи чудесно?! Само два свежи сока от плодове или зеленчуци на ден ще са достатъчни да постигнете чудото!

Woman in detox process
Woman in detox process

Детокс

Стомахът ти и черния дроб ще бъдат облекчени след Коледното преяждане и цялото тяло ще получи повече енергия когато се отърве от токсините. Същевременно и ще се вталите малко. Не Ви ли звучи чудесно?! Само два свежи сока от плодове или зеленчуци на ден ще са достатъчни да постигнете чудото!

Изобилие от мазна храна, сладки, алкохол и така нататък - не е нужно да си специалист по хранене, за да разбереш, че това не е идеалния начин да се храним. Дори повече, тялото ни го подсказва чрез болки в стомаха, умора и затлъстяване.

Следователно началото на Новата Година е най-доброто време да започнем детоксикация за почистване на организма.

 

 

Не се плашете от детокса

Много хора мислят, че детокса е нещо ужасно и страшно, като например пиенето на литри горчиви отвари и дъвчене на странни билки. Това е голяма грешка. Прочистването (детокса) на тялото може да бъде постигнато по съвсем вкусен начин.

Има една много разпространена грешка – хората започват изведнъж, без никаква подготовка. За да имате възможно най-добър резултат, трябва да вървите стъпка по стъпка и да позволите на организма да свикне.

 

Детоксикацията с плодове и зеленчуци е вкусна и ефикасна

Най-добрият източник на антиоксиданти са безспорно плодовете и зеленчуците. Никакви изкуствени добавки не биха могли да заменят, така че консумирайте ги колкото може повече - не може да сбъркате. Има едно специално правило:

Колкото са по-тъмни плодовете и зеленчуците, толкова по-силен детоксикиращ ефект може да се очаква от тях.

  • червено зеле
  • цвекло
  • грозде
  • кейл (диво зеле)
  • листна целина
  • броколи
  • домати

Винаги помнете, че всички видове плодове и зеленчуци имат почистващ ефект за тялото. Така че, ако не обичате горе изброените видове, може да започнете с изцеждането на ябълки или моркови.

А защо е належащо правенето на сокове? Не е ли достатъчно, ако само ядем повече плодове и зеленчуци? Работата е там, че детокса чрез пиене на прясноизцеден сок е с много по-добри резултати в сравнение с яденето на цели плодове.

Основната причина за това е, че тялото ни не може да храносмила грубата целулоза, която се намира основно в обелките и пулпата. Правенето на сокове отделя тези части от продуктите, и така процесът на храносмилане се фокусира върху усвояването на витамините, минералите и другите полезни вещества, които почистват тялото ни и подобряват имунната система.

Вместо да храносмила целите плодове и зеленчуци в продължение на часове, твоето тяло ще абсорбира до 68 % от хранителните вещества от соковете в рамките на само 15 минути (за сравнение само 17 % от целите продукти).

 

 

 

Вземете максимум от детокса с пресни сокове

За начинаещите, достатъчно е да замените закуските с 2 малки сока на ден. Но ефекта ще бъде занижен, ако все пак за обяд или вечеря имате хамбургер с пържени картофки, поляти с майонеза и кетчуп.

По време на детоксикацията трябва да се храните с лека храна, която ще помогне тялото ви да се почисти.

След известно време може да опитате да изкарате един ден от седмицата само на сокове. Подобно почистване има голям ефект и вие ще се заредите с много енергия. Но бъдете внимателни с менюто си - то трябва да е леко и също се погрижете да приемате достатъчно течности!

Детоксът няма граници! Можете да пиете сокове вместо закуска или вечеря. Бъдете креативни и комбинирайте всички видове плодове и зеленчуци, като например следните:

  • ябълки и моркови
  • зеле, цвекло и ябълка
  • кейл, целина, краставица, круша и парче лимон

 

 

Detoxifying juices
Detoxifying juices

Сокоизстисквачка от висок клас - най-важното нещо

Ако искате да получите най-добрия сок, получен от много богат аасортимент от плодове и зеленчуци, включително кореноплодни и зелени листни зеленчуци, трябва да разполагате със сокоизтисквачка с подходящи характеристики.

Най-добрият избор са безспорно групата на нискооборотните пресоващи сок машини, които са универсални и могат да обработят лесно почти всеки вид плод или зеленчук. Те запазват максимално от полезните хранителни вещества, от които се нуждаем при детоксикацията. Те също се почистват много лесно, така че да не губите времето си в миене и разглобяване.

Нека правим сокове и поредна стъпка в посока здравословен живот!

 

 

Публикувана: 16. януари 2015