###message

Търсите начин да преборите летните жеги? Разхладете се с ментов фреш!

Ако си мислите, че билките са подходящи само за горещ чай през зимата, помислете отново. Лятото е най-доброто време да се освежите с мента или лимонова трева. Разхладете се през горещия ден с студена ментова напитка.

Citruss juice with mint
Citruss juice with mint

Пресен сок

Може ли да си представите едно добро мохито без мента? Но освен с тази цел, билките могат да се използват и в безалкохолни напитки.В последно време става все по-популярно добавянето на мента или маточина към ледена вода, в лимонади, или като съставка на някои свежи фрешове.

3 причини защо билките са страхотно допълнение към вашите сокове:

1. Свежест


Ментовите листа съдържат ментолово масло, което допринася за освежаващото усещане.Това чувство на свежест е почти същото с това, което усещаме когато използваме вода за уста или дъвчем дъвка.

2. Лекарство


Преди откриването на модерната медицина, хората са лекували различни заболявания с билки направо от техните градини. Например, ментата има антиспазмолитично и противовъзпалително действие, като подпомага храносмилането. Маточината има успокояващ ефект, и помага при безсъние.

3. Подправка


Ако сте отегчени от вкуса на едни и същи фрешове, може да ги обогатите с различни видове билки. Ще ви разкрием една малка тайна, ресторантите добавят малко мента или маточина към водата за по-добър вкус. Защо не опитате и вие този трик у дома – добавете малко ледена вода и разберете какво мислят вашето семейство или приятели за това предложение.

Mint
Mint

Винаги имайте пресни билки под ръка

От къде да си набавим свежи билки:

  • от магазина
  • от вашата градина
  • от саксията, под прозореца

Не всеки има градина у дома, но за щастие в днешно време може да купите пресни билки дори и в супермаркета. Това е лесен начин да си набавите тези билки, от които имате нужда.


Тези подправки, които са в саксии, са годни за консумация няколко дена. Ако имате топъл балкон, оставете ги там и ги поливайте редовно за да удължите техния живот. В случай че, искате да имате пресни билки за по-дълъг период, то тогава си купете фиданки в саксии.


Ако имате градина, най-добрия начин да отгледате свежи билки е просто да засеете семена. Намерете слънчево място и те практически ще се отгледат сами. Всъщност, трябва понякога да ги подрязвате, за да останат свежи за и в бъдеще.

Как да изцеждате сокове от билки?

Ако искате да изцеждате сокове от билки през цялата година, най-добрият уред е сокоизстисквачка с два вала Angel сокоизстисквачка. Освен че, Angel e изключителна сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци, тя ефективно изцежда и по-малки неща като кълнове, и малки листа.


Ако пък искате от време на време да изцеждате билки или да добавите към другите сокове, то тогава всяка една едновалова сокоизстисквачка би свършила работа, особено ако е хоризонтална. За билки, най-добрата е Sana EUJ-606, тъй като има функция за контрол на налягането, с чиято помощ ще изцедите максимално от билките, както при плодовете и зеленчуците.

Рецепти за освежаващи напитки

С билките, може смело да експериментирате в различни комбинации и количества. Но ако не сте сигурни откъде да започнете, тук ви предоставяме три лесни и доказани рецепти, с които наистина ще охладите летните жеги.

Watermelon with mint
Watermelon with mint

Свеж фреш с ягода и краставица

  • ½ краставица
  • 2 шепи ягоди
  • ½ лимон
  • 4 листа мента

Свеж фреш с ягода и краставица

  • пъпеш нарязан на парчета
  • 1 стрък ревен
  • 3 - 4 листа мента

Фреш Зелена Свежест

  • 2 зелени ябълки
  • 1 киви
  • 5 листа маточина
Публикувана: 27. юли 2015