###message

Струват ли си евтините сокоизстисквачки?

Влезте в който и да е „универсиален магазин“ или такъв за домакинска техника и веднага ще забележите изложени вертикални сокоизстисквачки на невероятно ниски цени. И да, наистина изглеждат като качествените маркови модели! Така че, каква е разликата?

Въведение

Първо обърнете внимание къде е произведена „стоката“ (съответно избраният от вас уред). Почти всички "евтини" сокоистисквачки са произведени в Китай. Причината е икономиката на държавата – бързо, голямо производство на последните модели техника и копиране на най-добрите модели на безценица. Погледнете задната, долна част на уреда, за да видите „ Държава-производител“. На качествените, прецизни машини ще видите "Произведено в Южна Корея", където стандартите и работната ръка са на така нужното, високо ниво. Ако видите „Made in China” или “Made in PRC” (направено в КНР – Китайска Народна Република), идеята на производство е клониране, копиране,  ... с най-евтини материали, по възможно най-бързият начин с цел бързо излизане на пазара. Тоест, евтина маркетингова стратегия, която работи когато производителя бълва много бройки на ниска цена за сметка на качеството. Наистина е доходно! (ако можеш да го приложиш адекватно!).

Разбирате, че слагаме китайските стоки под знаменателя за ниското качество, но има и изключения. Тук е моментът да споменем, че много висококачествени стоки са произведени в Китай, заради евтиното, бързо и гъвкаво от към маркетинг производство. Както и да е, имайте впредвид, че някои от хубавите стоки са сгобени в Китай, но са с друг произход. За пример: iPhone се сглобява в Китай, но частите идват от South Korea и USA.

 

Как е възможно сокоизстисквачка да се продава толкова евтино?

 1. Правят се с много евтини части

Ако сравните оргинална, маркова сокоизстисквачка с нейна имитация, първо ще видите разликата в нейното тегло и стабилност. Пускайки я, ще усетите неприятна вибрация от мотора или странен ръмжащ звук. Като цяло, можете да забележите разликите на пръв поглед, но е необходимо опитно око! Основните части не пасват една с друга, дори „дрънчат“ по време на работа. Това може да превърне правенето на сок в доста трудна задача, особено след няколко месеца вибрации, които допълнително влошават пасването на частите, а налягането от пресоващия механизъм подлага на изпитание евтината сглобка.

cheap 3
cheap 3

Напръскани със спрей пластмасови части

Тези „цветни“ сокоизстисквачки са красиви само повърхностно. Истинската цветна ABS пластмаса има собствен цвят, не е боядисана повърхностно!

cheap 1
cheap 1

Калпава конструкция

Обътнете внимание на решетката за сок и по-точно как е свързана с пластмасовата рамка. Тези елементи се подлагат на голямо налягане, особено при обработка на твърди зеленчуци. Това е причината първо те да се чупят.

Обикновено от моторът се пестят най-много пари. Висококачествените, издръжливи AC мотори са проектирани да издържат с години. Имитациите често са с възможно най-евтините DC мотори които наистина не са подходящи и не могат да осигурят нужният въртящ момент, особено когато скоростната система намаля оборотите. Това от друга страна води до отделяне на топлина и допълнително натоварва мотора. Затова след изтичането на двете години гарниция – цедката, приставката и моторър са първите елементи които дават дефекти. А самата гаранционна карта е гарнирана с доста дребен шрифт накрая, за да няма производителя повече ангажименти към потребителя. Рядко ще намерите евтина сокоизстисквачка с повече от две години гаранция, а често дори се предлагат и без такава.

2. Без замяна на части и сервизно облсужване

Марковите сокоизстисквачки имат дълга гаранция и цикъл на живот. Това означава, че резервни части са налични винаги. Типично за производителите имитатори е да пуснат определен модел уред на пазара като производството е около шест месеца, след което се прекратява и се започва с нова имитация. Допълнителни части в наличност няма, а фабриката се променя и модернизира спрямо нуждите и. Съответно потребителя има гаранция за непроизвеждаща се машина, на която не може да обсужи амортизацията дори и да иска. Четете дребният шрифт на гаранционната карта. От друга страна пък гаранционните сервизи отказват поправка под предтекст, че износването и амортизацията в следствие на прекомерна употреба или пък некомпетентност, което е ужасно за потребителя. Наскоро закупихме сокоистисквачка от неизвестна марка, за да тестваме, и установихме, че цедките не са покрити от гаранцията. Това е вероятно първото нещо , което ще се счупи при една евтина сокоистисквачка. Проверете блоговете и коментарите в сайтовете на големите търговци и ще видите коментарите как в началото са положителни, но малко по-късно са коригирани с коментари на разочарование, като се казва: „изкара две седмици и до там“. Разочароващо! Другият вариант е „поработи няколко месеца“, а после компанията производител не отговаря на телефона за потребители и нама кой да обслужи гаранционно машината.

3. Без проучване и разходи за разработка

Често когато нова сокоизстисквачка се пуска на пазара, първите модели се купуват от китайски инжинери, които веднага я разглобяват и дублират с идентични пластмасови части, разбира се с ниско качество заради изгодната цена. Фабриките набързо се реорганизират и произвеждат едни и същи елементи за около 5 вида други машини. „Новите“ уреди се продават под различни марки, копия на оргиналните. Имитациите не правят разходи за разработка и проучване, а само за надника на лицето, което разглобява и копира оргиналния уред.

4. Безопастността не е приоритет

Марковоте сокоизстисквачки са произведени от качествени материали и са сертифицирани за продажба в ЕС. Това е щампата “CE”, маркирана на уреда – означава,че е оторизирано от европейският съюз и подлежи на контрол от определените институции. Този знак няма да намерите на имитациите. За направата на качествените машини се използват безвредни пластмаси (BPA-free). Това обикновено не е практиката при производството на евтини сокоистисквачки, което означава, че токсични материали могат да попаднат във Вашия сок.

Качествените сокоизстисквачки

Почти всички качествени сокоизстисквачки са произведени в South Korea. Стандартите и технологиите там са наистина много високи. Корейските фабрики работят ръка-за-ръка със западните компании, за да се гарантира качествена продукция и се гарантира наличието на резервни части за сервизно обслужване. Вярно е, че някои от тези фабрики имат цехове и в Китай, но в този случай те изцяло контролират производството там.

Марки като Omega, Sana, Oscar, Kuvings, Hurom, Green Star, Angel of Kempo са по-скъпи, но цената отразява многото предимства. Това включва качествена конструкция, здрави мотори, чудесна работа, наличие на резервни части, качествено обслужване на клиентите, безопастност и наличие на сервизни центрове. Дори още по-хубавото е, че можете да прочетете ревюта за тези машини и да научите за драстичните разлики между тях и копията.

Старата приказка: „Получаваш това за което си платил“ е вярна особено при покупката на сокоизстисквачка.

Публикувана: 8. декември 2016