###message

Соковете имат повече фибри, отколкото сте предполагали

При правенето на сок се отделя сокът от пулпата, но най-добрите влакнини са все пак в тази чаша сок.

no juice
no juice

Доводи против сока

Сокът е получил лоша репутация от някои хора напоследък, които твърдят, че той е подобен на захарна вода. Голяма част от тази критика е насочена към готовите сокове, продавани в магазините и "плодовите напитки", които съдържат толкова малко сок, че 5 до 10% са добър вариант. Освен това са и "празни" откъм хранителна стойност, тъй като са пастьоризирани със скоростна технология. Но прясно изцеденият фреш по студено-пресоваща технология е друг случай, тъй като запазва всички хранителни вещества от продуктите и ги предоставя на организма ни в една по-лесно смилаема форма, особено когато се консумира скоро след изцеждането му и на празен стомах.  

pexels-photo-143133
pexels-photo-143133

Два вида фибри

Всеки който е изцеждал сок от моркови знае, че те правят много пулпа. Тази пулпа се нарича неразтворими фибри. Неразтворима означава, че тя няма да се разтвори във вода. Това е което повечето хора се сещат, когато се каже "фибри". Това е грубия материал, съставен от несмилаеми растителни влакна. Въпреки това, тези същите моркови съдържат почти същото количество разтворими влакна, смесени в сока. Разтворимите фибри са фибри, които се разтварят във вода, образувайки някакъв вид гел. И двата вида влакна са полезни. Неразтворимите фибри доставят несмилаема маса на храносмилателната система, което позволява по-редовни движения на червата. Разтворимите фибри абсорбират холестерола от червата, както и действат като пребиотична храна за благоприятните чревни бактерии. Благодарение на благоприятните си ефекти върху холестерола и храносмилането, Министерството на здравеопазването на САЩ препоръчва всеки ден да се консумират до 25 грама разтворими фибри.

Depositphotos_51805607_original
Depositphotos_51805607_original

Много разтворими фибри се крият в сока Ви

Плодовете и зеленчуците съдържат различни количества разтворими и неразтворими фибри. Например чаша суров морков съдържа 1,7 грама разтворими фибри и 1,6 грама неразтворими фибри. Приготвянето на сок от морковите ще отстрани неразтворимите фибри (целулоза), но разтворимите фибри ще останат в сока. Портокалите са още по-добри, като един портокал съдържа 2 грама разтворими фибри. Моята стандартна дневна рецепта за сок се състои от 1 кг моркови, 1 ябълка и един пакет спанак от 250 г. Получените три чаши сок съдържат около 14 грама разтворими фибри. Чаша прясно изцеден портокалов сок от 3 портокала съдържа 6 грама разтворими фибри. Вижте списъка по-долу за съдържанието на влакна в някои често изцеждани плодове и зеленчуци.

Fiber contents_BG
Fiber contents_BG
EUJ808-Orange
EUJ808-Orange

Използвайте само бавна пресоваща сокоизстисквачка

Прясно направеният сок винаги е по-добър от това, което купувате в магазина. Но ако искате да увеличите максимално хранителната полза, не забравяйте да използвате сокоизстисквачка с бавни обороти. Тъй като те притискат продуктите бавно и силно, вместо да ги накълцват при високи скорости, важните фитонутриенти не се нагряват, както при високоскоростните сокоизтисквачки или блендерите. Някои добри сокоизстисквачки, които може да имате предвид са Sana 808, която има висок добив и гладък сок, Omega MMV, която е лесна за използване и има много широк захранващ улей и Sana 707, която е най-многофункционалната сокоизтисквачка, която сме виждали. Пожелаваме ви забавно правене на сокове!

Публикувана: 11. юли 2018