###message

Сокове и диабет: Могат ли диабетиците да пият пресен сок?

Редовното пиене на плодови и зеленчукови сокове не увеличава риска от диабет. Но ако вече го имате, за вас важат различни правила.

Sok_i_diabet
Sok_i_diabet

Какво се случва с нивото на кръвната Ви захар, когато пиете сок на гладно?

Реакцията е индивидуална и зависи също от вида на плодовете и зеленчуците. При всички случаи кръвната захар ще се повишава по-бързо, когато изпиете сока, отколкото ако изядете този плод или зеленчук  от който сте изцедили сока. Особено ако сокът е чисто плодов. Това е така, защото сме отделили неразтворимите фибри чрез изцеждане, а освен това плодовете и зеленчуците не съдържат достатъчно протеини и мазнини.

  • Какво означава това? По-добре ли е за диабетиците да ядат плодовете и зеленчуците цели, отколкото да ги изцеждат. Все още имат някои опции!

Може ли да пиете прясно изценен сок, когато имате диабет?

Дали пенето на сок се вписва в здравословния начин на хране при хора с диабет? Отговорът на този въпрос варира при всеки отделен случай. Поради генетични и биохимични особености, нивата на кръвната захар реагират индивидуално на храна и напитки, при различни хора.

  • В случай на лошо контролиран или лошо компенсиран диабет, пресните сокове вероятно не са подходящи за вас. Те биха могли да влошат състоянието ви. По-добре ще бъде да включите само плодове и зеленчуци в натурален вид.
  • Ако имате добре контролиран диабет, малко количество сок би бил полезен за Вас. Избирайте плодове и зеленчуци с ниско съдържание на захар.
  • Когато включвате пресни сокове, на първо време  е необходимо да следите нивото на кръвната захар / общото количество консумирани въглехидрати и най-добре е да се консултирате със специалист. Това ще ви помогне да класифицирате соковете според вашето индивидуално състояние и нужди.

5 съвета за пиене на пресни сокове при диабет

Ако сте сигурни, че можете да се консумирате пресни сокове, следните препоръки ще бъдат полезни за вас.

čerstvé šťávy a diabetes
čerstvé šťávy a diabetes

#1 Пийте сокове с ниско съдържание на въглехидрати

Можете да намалите общото съдържание на захар в сока, като смесите плодове и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати.

  • Ако харесвате сок от портокал, разредете го с повече сок от грейпфрут, лимон, лайм или ягода. Изненадващо малко въглехидрати има в нектарините, прасковите и пъпеша.
  • Още по-добре е да смесвате плодов и зеленчуков сок. Колкото по-голям е делът на зеленчуците, толкова по-добре. Това може да бъде маруля, краставица, целина, спанак, зеле или домат. Морковите и цвеклото съдържат повече въглехидрати, но все пак са по-добър избор от повечето плодове.
  • Най-добрият вариант е да изцеждате само зеленчуци и да ги подправяте с лимон. Това значително ще подобри вкуса на всеки сок.
  • Използвайте много внимателно  грозде, круши и сладки ябълки.
čerstvé šťávy a diabetes
čerstvé šťávy a diabetes

#2 Обърнете внимание на размера на порцията

Общата препоръка е: консумирайте макс. 2 порции плодове на ден (1 порция = 10 g въглехидрати) и в същото време ги включвайте в общия прием на въглехидрати за целия ден. Това означава, че бихте могли да консумирате във вид на сок, например, 200 грама диня и 60 грама червено френско грозде (нашата любима лятна комбинация).

#3 Добавете ядки към сока

За да усвоите максимално витамините от сока, препоръчително е да го  пиете на гладно и да не го комбинирате с нищо. При диабетиците обаче, комбинацията - например със здравословни мазнини е по-полезна. Общият гликемичен индекс на консумираната порция е намален и по този начин и отговорът на кръвната захар. Затова добавете няколко ядки към изцедения сок..

Друг вариант може да бъде смутито - така че да не изцеждате плодовете, а да ги смесвате с кисело мляко, ядки, протеин на прах и други подобни. Смутито също повишава нивата на кръвната захар, но по-малко от сока. Това се дължи и на запазените неразтворими фибри.

čerstvé šťávy a diabetes
čerstvé šťávy a diabetes

#4 Смесете сока с вода

Ако смесите сока с вода в съотношение 1: 3 (1 част сок към 3 части вода), той ще се превърне в по-подходяща напитка за диабетици от неразреден сок.

čerstvé šťávy a diabetes
čerstvé šťávy a diabetes

#5 Как да разберете какъв сок и в какво количество ви подхожда?

Не забравяйте, че движението на кръвната захар е индивидуално за всеки. Можете да разберете какъв вид сок е подходящ за вас, като измервате стойностите на кръвната  си захар с домашен глюкомер.

čerstvé šťávy a diabetes
čerstvé šťávy a diabetes

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩА СОКОИЗСТИСКВАЧКА?

Тъй като диабетиците ще изцеждат предимно кореноплодни и листни зеленчуци, за тях най-подходяща е сокоизстисквачка с хоризонтален вал.

  • Vidia 002 - сокоизстисквачка с достъпно качество
  • Sana 707 - нашата най-продавана сокоизстисквачка, която се почиства за 1-2 минути
  • Sana Supreme 727 - в момента най-модерната сокоизстисквачка на пазара, която изстисква  най-много плодове и зеленчуци от всички едновалови бавнопресоващи сокоизстисквачки.

Всички препоръчани сокоизстисквачки се справят перфектно и с плодовете.

Публикувана: 25. март 2021