###message

Сок от моркови

Всичко, което трябва да знаете за сока от моркови, от различните сортове до съвети за най-добрите сокоизстисквачки, които да използвате.

Морковите са може би най-популярният зеленчук за сок и за това си има причина. Те са много здравословни, сокът е естествено сладък и от правилните моркови можете да получите много сок. Как да изберем подходящите моркови? Какви са  начините за увеличаване на добива? И кой тип сокоизстисквачка е най-ефективен? Ще разгледаме това в тази статия.

Различни видове сокоизстисквачки за моркови


На пазара се предлагат четири основни типа сокоизстисквачки. Тествахме всеки от тях с моркови и отчитаме плюсовете на минусите на всеки тип.

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Центробежна сокоизстисквачка

Центробежните сокоизстисквачки са най-често срещаните сокоизстисквачки, които могат да бъдат закупени навсякъде от онлайн магазини до магазини за хранителни стоки. Те са най-евтиният тип сокоизстисквачки и работят чрез нарязване, посредством висока скорост като в блендер, за да извлече сока. За съжаление, високоскоростното изцеждане има тенденция да загрява и окислява сока, така че трябва да се консумира възможно най-бързо. Морковите се изцеждат  изненадващо добре в центробежна сокоизстисквачка, давайки добър добив. Сокът обаче е по-воднист и се разслоява - прозрачен слой отдолу и концентриран пулп оранжев слой отгоре. Сокът трябва да се консумира веднага, преди да настъпи окисляване и промяна на цвета в кафяво, за разлика от другите видове сокоизстисквачки, които изцеждат на ниска скорост. Ако нямате нищо против вкуса, добавянето на половин лимон или лайм значително ще намали окисляването.

Плюсове:

Най-евтин тип сокоизстисквачка

Най-бърза сокоизстисквачка

Добър добив

Минуси:

Воден сок

По-трудна за почистване, поради голямата и ситна цедка

Окисляването е неизбежно, ако сокът не се консумира веднага

Шумна машина, подобна на блендер

Препоръчваме  Vidia CJ-001  , произведена в Южна Корея (родината най-висококачествените сокоизстисквачки), а не в Китай.

828 red side
828 red side

Вертикална сокоизстисквачка с един вал

Сокоизстисквачките с един вал са специалисти за сок от моркови и ябълки, в сравнение универсалните хоризонтални модели. В резултат на това те правят качествен сок от моркови с впечатляващо висок добив. Когато се приготвят правилно, морковите се самозахранват с този вид сокоизстисквачка, тъй като автоматично отхапват парченца морков и го подават в камерата за сокове.

Вертикално разположеният вал има склонност да спира машината при обработка на много твърди продукти като моркови или цвекло, така че не забравяйте да нарежете морковите на по-тесни ивици и да ги поставяте една по една. Почистването е сравнително бързо - около 3 минути в зависимост от сокоизстисквачката.

Плюсове:

Висок добив на сок

Добро качество на сока

Сравнително лесни за почистване

Самозахранване - не се изисква бутало

Минуси:

Шнекът може да спре, ако морковите се подават твърде бързо

Морковите трябва да бъдат нарязани на по-тънки филийки, ако са прекалено дебели

В тази категория препоръчваме новата Sana 828, както и класическата Sana 808 и мощната Omega MMV.

Sana EUJ-707 matte black profile
Sana EUJ-707 matte black profile

Хоризонтална сокоизстисквачка с един вал

Сокоизстисквачките с един вал  са най-универсалният тип сокоизстисквачка, със способността да правят повече сок от всякакви продукти. Но как се представят с моркови? В по-голямата си част това са много добри машини за изцеждане на моркови. Най-големият недостатък е, че добивът има тенденция да бъде по-нисък от хоризонтална сокоизстисквачка с един вал. От килограм моркови можем да очакваме приблизително 450 мл сок, в зависимост от качеството (свежестта и дебелината) на морковите. В сравнение с около 500мл от вертикална сокоизстисквачка с един вал и центробежна, и до 700 ml от двувалова машина. От друга страна, качествената хоризонтална сокоизстисквачка не изисква морковите да се режат или да се подават бавно, както е необходимо при вертикалните модели. Това са надеждни и издръжливи машини, които ще се справят с лекота с големи моркови. Сокът с такава машина се прави бързо, а качеството на сока е отлично. Хоризонталните бавнопресоващи сокоизстисквачки са най-лесни за почистване. Sana 707 може да се почисти за около 2 минути.

Плюсове:

Лесни за използване

Може да поставяте големи моркови без рязане

Най-лесният тип сокоизстисквачки за почистване

Чудесен сок от моркови

Минуси:

По-нисък добив от другите видове сокоизстисквачки

Нашата най-продавана сокоизстисквачка е Sana 707, която горещо препоръчваме. Приятна алтернатива на по-ниска цена е  Vidia SJ-002, която също се произвежда в Южна Корея.

7500 web
7500 web

Двувалова сокоизстисквачка

Сокоизстисквачките с два вала ще дадат най-висок добив на сок от моркови - до 50% повече от другите видове сокоизстисквачки. Това е така, защото фините допустими отклонения между зъбните колела, които въртят насрещно, смачкват морковите по-ефективно и изстискват максимално сока. Но има няколко недостатъка. На първо място, двуваловите сокоизстисквачки са много скъпи в сравнение с другите видове, и могат да достигнат три пъти по-висока цена. Ако правите много сок, в крайна сметка можете да компенсирате първоначалните разходи поради по-високия добив и последващите икономии при закупуване на моркови. Това ще отнеме много време, тъй като морковите са сравнително евтини. Също така се изискват физически усилия, когато се работи с двувалова машина, тъй като зъбните колела не могат да поемат големи парчета морков, както при сокоизстисквачките с един вал, а това предполага натискане с буталото.

Плюсове:

Най-висок добив на сок досега

Отлично качество на сока

Дългосрочни спестявания на разходи поради по-малко необходима продукция

Минуси:

Най-скъпият вид сокоизстисквачка

Големи усилия при използване

Сравнително дълго време за почистване

Сокоизстисквачката Angel 5500  е с най-ниска цена от серията Angel и може да бъде най-добрата сокоизстисквачка на пазара по отношение на добива.

Публикувана: 16. септември 2019