###message

Пренебрегваният морков - суперзвезда за пресен сок!

Морковите понякога са пренебрегвани при джусинга или в полза на сладки плодове като ябълки и портокал или "прословути" зеленчуци като кейл и спанак. Това е много лошо, защото сокът от моркови е сред най-добрите сокове за укрепване и съживяване на тялото. Пиенето на сок от моркови ежедневно може да помогне в лечението на много заболявания, или може да помогне за предотвратяване на бъдещи проблеми.

"Сокът от моркови допринася за нормализиране на всички функции на тялото. Това е най-добрият източник на витамин А, който може бързо да се усвоява в тялото. Той също така съдържа значителни количества витамини B, C, D и К ", пише пионерът в джусинга д-р Норман Уокър в книгата си "Лечебни сурови зеленчукови и плодови сокове". Също така в сока от моркови се откриват е калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра и силиций.

mrkvová šťáva

Търсите ли лесен начин да започнете с зеленчуков сок? Морковите са начинът!

Опитвали ли сте се да вкарате някои зеленчуци във вашия плодов сок, но не сте много склонни да опитате нещо силно като цвекло или зеле? Морковите са идеалният зеленчук за начало. Въпреки, че морковите са сладки, те действително ще намалят хипогликемичния индекс на чистите плодови сокове. Но истинската най-добра причина да се започне със сока от моркови, са неговите лечебни и пречистващи свойства.

Колко сок от моркови е добре да се пие?

Както с всеки сок, вие трябва да започнете бавно и да не прекалявате. Не забравяйте, че пиенето на чаша сок от моркови е като яденето на купа с моркови, така че е най-добре да се стига до максимум 2-5 чаши на ден. Както при всеки сок, важно е да се пие на празен стомах, така че да може да се абсорбира директно от стомаха и да не бъде блокиран от храна в стомаха, където може да ферментира. Това означава, че трябва да се консумира 15 минути преди хранене или най-малко два часа след хранене.

mrkvová šťáva 

Няколко страхотни рецепти за сок от моркови.

Можете да пиете сока от моркови чист или да го комбинирате с много други сокове. Сокът от моркови има мек сладък вкус, който му позволява да се смесва добре с други сокове. Моркови и ябълки са чудесна основна комбинация, на която децата ще се радват, а също така върви добре с портокали, ананас или просто един лимон.

Тропически сок от моркови

3 моркова, 1/4 ананас, 1 см джинджифил

Страхотна комбинация за сутрешно събуждане, този сок също е добър за облекчаване на симптомиъе на настинка. Просто измийте морковите и джинджифила (не е нужно да ги обелвате) и обелете кората на ананаса. Морковите могат да влизат целите в хоризонтална сокоизстисквачка или нарязани на тънки пръчици във вертикална сокоизстисквачка. Изцедете първо парчетата от ананас, следвани от морковите и джинджифила.

čerstvé šťávyНеустоим мултивитамин сок

3 моркова, 1 банан, два портокала (обелени), една чаша ягоди

Бананите не могат да бъдат изстискани, така че тази рецепта отнема малко повече работа, но резултатите си заслужават. Децата обичат този сок и ще се молят за още. Ако имате хоризонтална сокоизстисквачка, първо използвайте приставката за хомогенизиране с банана, за да се получи меко пюре от банан. След това сложете в сокоизстисквачката цедката за изцеждане на сок и обработете ягодите, портокалите и морковите в тази последователност. Смесете сока с пюрето от банан с бъркалка или лъжица. Ако използвате вертикална сокоизстисквачка, изцедете морковите, портокалите и ягодите заедно. Сложете този сок заедно с банана в блендер и разбъркайте добре.

špenátová šťávaСвещеният Граал на Уокър

300 гр моркови + 200 гр спанак

Много хора се страхуват да изцеждат листни зеленчуци и това се дължи на тъмния вид на сока и концентрираните вкусове. Въпреки това, спанакът е чудесен  листен зеленчук, с който да се започне, тъй като сокът му има много мек вкус. Комбинацията от моркови и спанак създава мощна синергия, която помага при лечението на много здравословни проблеми, включително простуда и грипни симптоми, главоболие и мигрена, проблеми с дихателните пътища, артрит, астма, диабет, екзема, атеросклероза, както и синдром на хроничната умора. Тази комбинация дори може да подобри настроението ви и ще ви помогне да спите по-добре.

Публикувана: 10. април 2017