###message

Погледнете под кората и опитайте както никога досега

Когато видим "усмихнатите полумесеци" с малки черни семчици на масите с плодове, става ясно, че лятото е вече тук! Пробвайте да ги хапнете по малко по-различен начин тази година. Добавете диня във вашите любими рецепти за фрешове или направете сок само от диня. Ледено студен сок от диня е идеалната натурална напитка за лятото. Разберете повече за полезните ефекти за вашия организъм и също така как да смесвате правилно сока от диня с другите видове плодове.

Watermelon
Watermelon

Динята е както сладък плод, така и здравословен зеленчук

Динята е растение, чийто плодове са с форма на кратунка, както на тиквата и краставицата. Според някои експерти тя принадлежи към групата на плодовете, но други твърдят, че тя е зеленчук. Един от най-разпространените видове диня е с червена сърцевина, но има също така и с жълта сърцевина (и с жълта окраса отвън).

Всички видове диня съдържат много вода(средно 90 %), минимум калории, естествени захари и огромно количество житамини и минерали.

 

Какво съдържа?

Само с една порция диня (прибл. 150г) си набавяте 21 % от препоръчителната дневна доза витамин C и 17 % от витамин A. Също така тя е чудесен източник на натрий, ликопен, витамини от група B, цинк, магнезий и други минерали. А какви са полезните ефекти?

 

  • Подобрява храносмилането, помага срещу запек и киселини в стомаха
  • Помага да се преборите с възпалителни заболявания
  • Подобрява функцинирането на бъбреците
  • Понижава високото кръвно налягане
  • Предпазва от тумори
  • Прави кожата по-здрава

Динята също помага да хидратираме нашия организъм през горещите летни дни. Липсата на течности във вашето тяло причинява главоболие, умора и загуба на концентрация. Така че изяжте без никакви притеснения едно голямо парче диня!

Освежете се с фреш от диня и лед от диня!

Забравете за сладките напитки, които не утоляват жаждата въобще и дори са пълни с изкуствени консерванти. По-добре опитайте да се освежите с пресен сок от диня в комбинация с други плодове и зеленчуци. Почерпете вдъхновение от нашите оригинални рецепти и само сложете следните съставки във вашата сокоизстисквачка.

 

Juice
Juice

Рецепти

  • 2 големи парчета диня, шепа грозде, половин лайм, лед Juice
  • 1 голямо парче диня, 5 моркова, 5 ябълки, лимон, лед
  • половин “жълта” диня, една стиска спанак, 1/3 краставица, магданоз

 

Вместо лед може да пробвате с замръзени парчета диня. Просто изрежете парчета диня, в които няма семки и ги сложете във фризера.

Насладете се на освежаваща и вкусна напитка от диня през горещите летни дни!
 

 

 

Публикувана: 16. юли 2014