###message

Не изхвърляйте пулпата: направете ябълков оцет

Трета статия свързана с практични съвети за използване на пулпата, останала от сока. Домашно-приготвеният ябълков оцет е далеч по-добър от този, който купуваме в магазина. Това е така, защото ябълковия оцет, който се продава в супермаркета се филтрира и пастьоризира, за да стане чист, бистър и да бъде с по-дълъг срок на годност. По този начин много от полезните свойства на естествено ферментиралия ябълков оцет се губят.

640 (1)

Домашно приготвеният ябълков оцет е далеч по-добър от този, който купуваме в магазина. Това е така, защото ябълковия оцет, който се продава в супермаркета се филтрира и пастьоризира, за да стане чист, бистър и да бъде с по-дълъг срок на годност. По този начин много от полезните свойства на естествено ферментиралият ябълков оцет се губят.

Домашният ябълков оцет е натурален продукт за очистване на тялото. Ако се приема вътрешно действа като естествен антибиотик, има антивирусни, антипаразитни и противогъбични свойства, помага на тялото да се отърве от вредни бактерии, вируси, паразити и гъбички. Редовната му консумация не само укрепва естествените защитни сили на организма, но и подпомага здравословната загуба на тегло.

Как да си направим ябълков оцет от пулпа

При приготвяне на домашен ябълков оцет е необходимо ябълките да бъдат нарязани предварително. За щастие вашата сокоизстисквачка вече е свършила тази работа вместо вас!

  1. Изцедете сока от няколко ябълки, за да получите достатъчно количество пулпа, за да напълните ¾ от буркана.
  2. Смесете 1 супена лъжица захар с чаша вода и залейте пулпата от ябълки, докато напълно я покрие. Ако е необходимо пригответе още една чаша.
  3. Използвайте някаква тежест, каято да поставите върху сместа, за да започне процесът на ферментация. Необходимо е ябълките да бъдат напълно покрити от течността.
  4. Покрийте буркана с тензух. Важно е да има достъп на кислород и същевременно да се предпази от навлизането на насекоми.
  5. Сложете буркана на тъмно и топло, може и в кухненски шкаф и разбърквайте сместа през няколко дни.
  6. След 3 седмици или когато спре образуването на балончета, прецедете ябълките и върнете течността в буркана.
  7. Оставете течността в буркана да ферментира още 2-3 седмици, докато се получи желания вкус на оцет.
  8. Пресипете в бутилка с плътно затваряща се капачка и съхранявайте в хладилник.

Домашният ябълков оцет ще продължи бавно да ферментира, така че е най-добре да го използвате в рамките на два месеца. Домашният ябълков оцет има почти неограничен срок на годност, но ароматът му ще стане по-остър след няколко месеца, дори да го съхранявате в хладилник.

Как да използвате ябълковия оцет?

Консумацията на две супени лъжици пресен ябълков оцет на ден има големи ползи за здравето. Само добавете топла вода и бавно изпийте. По желание можете да добавите мед за сладост. Ако искате да отслабнете добавете една супена лъжица ябълков оцет в чаша с вода и изпийте 20 минути преди хранене, за да подпомогнете храносмилането.

Вижте също: Не хвърляйте пулпата: Направете си зеленчуков бульон 

Публикувана: 5. юни 2018