###message

Нашите топ 4 продукта за сок, които ще превъзмогнат летните жеги

Това е едно от най-горещите лета. Пропуснете изкуствените напитки и направете свои собствени напитки за електролитна подмяна, за да запазите хладно това лято.

Това е едно от най-горещите лета, особено в Европа. Естественият начин на тялото да се справи с топлината е чрез изпотяване, което помага да се охлади кожата, докато относителната влажност не е твърде висока. Обаче, топлината и потта също предизвикват бързо обезводняване, така че е важно да се поддържа хидратация. Това може да стане чрез редовно пиене на вода, като се избягват дехидратиращите напитките с кофеин, както и чрез ядене или изцеждане на плодове с високо съдържание на вода и електролити. Изцеждането на тези продукти е особено ефективно, тъй като тялото ще спести време и енергия, необходими за усвояването на неразтворимите фибри. Ето 4 от любимите ни продукта, последвани от три страхотни идеи за рецепти.

okurka
okurka

Краставица

Има причина зад старата поговорка „сочен като краставица“. Това е така, защото краставиците съдържат до 96% вода. Краставиците са чудесни на салата, а сокът от краставица е естествено лек и освежаващ. Само с 45 калории в голяма (300 грама) краставица, те са много лесни за обработка от храносмилателната система. Най-доброто е, че краставиците са с високо съдържание на жизнени електролити, които се губят по време на изпотяване. Всъщност, сокът от краставици, смесен с вода, лимон и мента, е много по-добър от всяка друга спортна напитка.

Depositphotos_3771593_original
Depositphotos_3771593_original

Селъри

Със само 10 калории на стрък, целината винаги е била считана за „диетична“ храна. Но също така тя е много хидратираща, с 95% водно съдържание. Тя е с високо съдържание на противовъзпалителни фитонутриенти, особено такива, които могат да подпомогнат здравето на храносмилателната система. Когато изцеждате сок, уверете се, че листата също стават за сок, тъй като те имат висока концентрация на калий, калций и витамин С.

Depositphotos_19593991_original
Depositphotos_19593991_original

Ананас

Тайното оръжие в ананасите е ензим, наречен бромелаин. Този ензим е суперзвездата на храносмилателната система, помагаща на протеините да бъде по-лесно обработени от организма. В допълнение, бромелаинът има мощен противовъзпалителен ефект и може да осигури облекчение на ставите или мускулите, които болят в летните жеги. Със солидното 87% съдържание на вода, сокът от ананас е чудесна съставка за добавяне към освежаващо лятно питие.

meloun
meloun

Диня

Динята е практически перфектна за лятото. Не само, че има невероятното 92% водно съдържание, но и ниско съдържание на захар и калории - само 46 калории на чаша (150 г). Дори по-добре, сокът от диня съдържа значително количество ликопен, който е противовъзпалителен антиоксидант. Това е същото съединение, което прави доматите толкова здравословни. Ликопенът също помага да поддържате очите си здрави, като предпазва от дегенерация на макулата.

 

 

Depositphotos_19516971_original
Depositphotos_19516971_original

Свеж като краставичка

Сокът от краставица е сам по себе си идеален заместител на хидратиращите напитки. Добавяме и ябълка за подслаждане, както и лимон и джинджифил, за да подправим нещата. Като плюс, джинджъра помага да се държи отпуснат стомаха. 

  • 2 краставици
  • 1 твърда ябълка (най-добре е Грени Смит)
  • 1/2 лимон (с кората, ако предпочитате)
  • 5 cm парче джинджифил, обелен

Измийте продуктите добре. Нарежете краставицата и ябълката. Не белете краставицата, тъй като кората съдържа важни хранителни елементи. Редувайте съставките, докато ги изцеждате. 

Depositphotos_27046645_original
Depositphotos_27046645_original

Освежаващо с мента

Лаймът добре балансира натрапливият вкус на селъри, докато ментата придава собствена  охлаждаща свежест към класическия вкус на диня. Сервирайте в чаша, пълна с лед, по желание. 

  • 3 чаши диня (нарязана на парчета и почистена от кората)
  • 2 стръка селъри (с листата)
  • 1 стръкче мента или джоджен
  • 1 лайм 
  • 5 големи ягоди

Измийте лайма и целината. Нарежете целината на 5-сантиметрови парчета, за да предотвратите задръстванията от целина. Изцеждайте и редувайте динята с другите съставки. Не се притеснявайте за семките на динята, тъй като сокоизстисквачка ще ги филтрира.

Depositphotos_2692570_original
Depositphotos_2692570_original

Тропическа прохлада

Сокът от ананас ще ви помогне да държате стомаха си здрав, а кокосовата вода понякога я наричат "естествената спортна напитка" поради високите нива на електролит. Уверете се, че използвате изцяло натурална кокосова вода без добавена захар.

  • 1/2 чаша ананасов сок
  • 1 чаша кокосова вода
  • 1 лайм
  • 1 чаша лед

Първо изцедете сок от ананаса, а след това от лайма. Можете да изцедите лайма с кората, ако нямате нищо против добавения интензивен аромат. Смесва се с кокосовата вода и се излива върху лед.

Публикувана: 17. август 2018