###message

Коя ябълка е най-добра за сок?

Може да не е най-добрата ябълка за ядене, но тази незабележима малка зелена ябълка е невероятна за изцеждане!

Най-добрите сортове ябълки за изцеждане

Не всички ябълки са еднакви. Те могат да варират значително по отношение на сладост, твърдост, сочност и размер. Най-добрите ябълки за сокоизстискване са по-твърди, по-кисели и с високо съдържание на сок. От друга страна, ябълковите сортове подходящи за ядене са по-меки и по-сладки. Ето някои от най-добрите сортове за изцеждане.

granny smith
granny smith

№1 Грени Смит

Любимата ни ябълка за изцеждане на сок Granny Smith е уникална благодарение на своя вкус и много високо съдържание на сок. Киселият вкус, който прави популярен сорта за печене, също го прави чудесен за изцеждане. Това е така, защото тази киселинност помага на сока да се съхрани по-дълго и да не се окислява, за разлика от по-сладките ябълки. Също така е с по-ниско съдържание на захар и е по-здравословна от повечето ябълки. И накрая, киселинността осигурява отличен баланс на листните зеленчуци, които понякога могат да бъдат горчиви. Ябълките Granny Smith са чудесна основа за комбинация за зелен или зеленчуков сок.

Съдържание на сок: много високо
Вкус: кисел
Текстура: стегната

fuji
fuji

№2 Фуджи

Класически сорт, познат като ябълка, подходяща за ядене, от Фуджи (Fuji) също се прави отличен сок. Селектирани в Япония, ябълките Fuji са големи, сочни и се съхраняват изключително добре, така че са на разположение целогодишно. Възможността за съхранение означава, че имате по-голям шанс да получите сочна ябълка в магазина, отколкото с други видове, които губят своята хрупкавост и стават хлебни по-бързо.

Съдържание на сок: средно високо
Вкус: сладък, но лек
Текстура: твърда

honeycrisp
honeycrisp

№3 Хъникрисп

Сортът Хъникрисп (Honeycrisp) е известен в някои среди като дизайнерската ябълка и се продава на ценово ниво до три пъти повече от типичните ябълкови сортове. Въпреки тази висока цена, търсенето остава много високо за Honeycrisp, тъй като е супер-хрупкава, плътна и сладко-сочна. Причината за високата цена е не само търсенето, но и защото е трудна ябълка за отглеждане и само около половината от плодове на дървото стигат до пазара. Тя е рядкост в Европа, но понякога се среща и тук, наричана Хъникрънч.

Съдържание на сок: много високо
Вкус: сладък
Текстура: твърда и свежа

red delicious
red delicious

№4 Ред Делишъс

Ред Делишъс (Red Delicious) е типичната ябълка за кутията с храна, която обикновено се намира в магазините за хранителни стоки, на закуската на шведска маса в хотела, в купата с плодове - наистина навсякъде, където може да бъде показана. Това е така, защото Red Delicious е красива ябълка, с тъмен и интензивен червен цвят. Въпреки това, вкусът е почти противоположен на интензивния цвят. Тя е много мека, почти скучна ябълка. Въпреки това, този тъмен цвят на кората помага за подобряване на сока, като му придава богат по-тъмен цвят. Имайте предвид, че Red Delicious често се продават с лъскав восъчен слой, който трябва да се избягва за най-добри резултати при изцеждане.

Съдържание на сока: средно
Вкус: сладък
Текстура: средно до леко твърда

gala
gala

№5 Гала

През 2018г. Гала превъзхожда вездесъщата Red Delicious като най-разпространената ябълка в САЩ. Гала ябълките са меки и леко сладки. Те могат лесно да бъдат разпознати по техните цветни шарки - обикновено вертикални червени ивици на бял или жълт фон.

Съдържание на сока: средно
Вкус: мек
Текстура: средно твърда

Публикувана: 13. юни 2019