###message

Как правилно да съхраняваме прясно изцедените сокове

Прясно изцеденият сок започва да се окислява веднага след като влезе в контакт с въздуха, така че е най-добре да се пие възможно най-скоро, за да получите максимум от неговия вкус и хранителни вещества. Но какво да направим, ако искаме да го съхраним за по-дълго?

Има няколко възможности за съхранение на сока, за да го запазите свеж и питателен до следващия ден. Въпреки че, част от витамините ще се изгубят, по-добре е да имате почти пресен сок, отколкото никакъв.

 

vakuový džbán
vakuový džbán

Вакуумни контейнери

Ако имате намерение да съхранявате сок редовно, може да си вземете вакуумна кана. Тя е лесна за употреба: просто изсипвате сока в нея, затваряте капака и изпомпвате въздуха. Сложете я в хладилника, този метод ще удължи срока на годност на сока до 24 часа.

 

 

Bez-názvu-1
Bez-názvu-1

Херметични съдове

За по-продължително съхранение на сок, всеки контейнер, който има херметическо затваряне е много по-добър вариант от отворен съд. Стъклената бутилка е удобна както за съхранение, така и за пиене. Съхранен в хладилник, този сок ще остане свеж поне една нощ .

 

Bez-názvu-2
Bez-názvu-2

Соковете трябва да се съхраняват винаги на хладно място!

Без значение какъв е контейнера, който използвате, е необходимо соковете да се съхраняват на хладно място. Сок съхранен в хладилник остава свеж до 24 часа, докато сок оставен на стайна температура се разваля в рамките на няколко часа. Ако ще взимате сока някъде -  например на градинско парти - не забравяйте да го постави в съд с кубчета лед. Също така може да замразите сока. Замразеният сок може да се съхрани до един месец.

 

 

Публикувана: 28. април 2016