###message

Как правилно да почистим сокоистисквачката?

Варовик, минерални отлагания и остатъци от изсъхнал сок - предизвикателства, с които може да се сблъска всеки собственик на сокоистисквачка, дори и при редовно, старателно почистване. Как да се справим с това?

Всеки път, когато изтискваш сок, частите на сокоизтисквачката трябва добре да се изплакнат, изтъркат с четка и отвреме на време почиствани с малко почистващ препарат. Но дори да правите това, може да видите кафяво или сивкаво покритие да се появява върху някои от частите. Това е смес от изсъхнали парченца плод и остатъчна утайка и задължително трябва да се изчисти. Защо ?

  1. Тези покрития, могат да се превърнат в убежище за бактерии - бактерии, които могат да се озоват във вашия сок.
  2. Тези утайки с времето могат да запушат финните дупчици на цедката. Това не само ще намали добивът на сок, но ако му се позволи да продължава и остане непроверено, може да й причини сериозна повреда, поради нарастващото налягане.
špinavý odšťavňovač
špinavý odšťavňovač

За да демонстрираме как правилно да измиете сокоизтисквачката си, освен ежедневното изплакване, направихме видео, което показва три лесни начина да се отървете от инатливите отлагания.

Нагледно видео за почистване на сокоизстисквачката

И трите метода включват подобна процедура на накисване на частите на сокоизтисквачката, последвано от изтъркване с четка, за да се премахне отлагането.

Ако частите на вашата сокоизтисквачка имат покритие от неорганичен характер или варовиков камък използвайте смес от една доза вода към една доза оцет, като добавите и сока от един лимон. Оставете частите да се накиснат поне за един час, но за предпочитане е за цяла нощ.

За кафявите остатъчни покрития от изсъхнали плодови частици или мухъл по силиконовите части, е по-добре да ползвате разтвор от две дози вода към една доза от дезинфектанта Sava Original(или белина).

 

Ако предпочитате да не накисвате сокоизтисквачката си в направен от вас разтвор, може да ползвате специалният препарат Citroclean.

За най-добри резултати, използвайте гореща вода (не повече от 50° C). За по-упоритите остатъци, използвайте повече концентрат и по-малко или никаква вода.

 

Публикувана: 10. март 2016