###message

Как бързо да направим пресен сок

Tрадиционен пост - което означава никаква храна, само вода - наистина е трудно за повечето хора. Чувството на глад и лошите настроения обикновено означават, че тези пости завършват по- рано, отколкото късно. От друга страна, гладуването със сокове е чудесна алтернатива, при която тези странични ефекти са сведени до минимум.

půst ovocné šťávy
půst ovocné šťávy

Как да го направим?

Уворете се, че започвате бавно. Добра идея е да започнете да замествате едно ядене с прясно изцеден сок. Когато свикнете с това, заместете още едно ядене. Докато не започнете да замествате всички хранения с прясно изцеден сок. Също така не забравяйте да пиете и вода.

šťávový půst
šťávový půst

Какъв сок да консумираме?


Най-добре сокът да е в съотношение 50/50 от плодов и зеленчуков сок. Важно е също да има разнообразие от различни видове сокове, за да не ви омръзнат Уверете се, че соковете, които приемате ви харесват, това ще помогне да мине по-леко поста. Винаги се придържаийте към соковете и рецепти, на които наистина се наслаждавате.

 

 

půst ovocné a zeleninové šťávy
půst ovocné a zeleninové šťávy

Колко често и колко дълго?

Пост със сокове - означава период, когато приемате само сокове и вода- може да се прави всеки месец или тримесечие за период от 1-3 деа. По-дългите пости с продължителност до две седмици, мога да се правят до два пъти в годината. Най-подходящото време за пост е пролетта, когато черния дроб е по-активен в този период, но наистина  по всяко време е подходящо за пост със сокове.

 

Безопасен ли е?

Постът се използва за възстановяване на естествените механизми за смолечение на организма . Той допринася за баланса на тялото и ума. Това е добре документирано в цялата история, че постът е бил спазвана древно традиция.

Но ако страдате от сериозни или хронични заболявания, страдате от хранително разстройство, приемате някави медикаменти, бременни сте или се опитват да забременеете , кърмите, или съществува дуга здравословма причина, поради която пост може да бъде рисковано начинание, се консултирайте с лекар преди да го започнете. Бъдете внимателни, дори и да сте напълно здрави . Не постете повече от 14 дена, освен ако не е под пряк лекарски контрол. 

 

 

Имали странични ефекти?

По време на пост, натрупаните токсини се освобождават от стомаха, черения дроб , жлъчения мехур , белите дробове , синусите , бъбреците , кожата и мастната тъкан . Колкото повече токсини са се натрупали в тялото, поради водене на не здравословен живот, толкова повече токсини, ще бъдат освободени по време на пречистващия период. Това може да доведе до някои неприятни странични ефекти, като например подуване на стоха, слуз, или акне.

Това е така, защото освободените токсините навлизат в кръвообращението преди да напуснат на тялото. Въпреки това, тези странични ефекти са относително малки в сравнение с ползите, които ще имате и почустватв в резултат на премахнатите токсини. Възможно е също така , да не се проявят някои от тези нежелани ефекти- така че не неужно да се притеснявате за тях.

 

půst čerstvé šťávy
půst čerstvé šťávy

Как да избегнем или намалим страничните ефекти

За да направите постенето възможно най-приятно трябва  да започнете бавно и да се уверите, че приемате достатъчно вода. Пиенето на много вода помага на организма да изхвърли токсините по-бързо. Ако това не помага и нежеланите ефекти са твърде силни, може да спрете или да започнете приемате по едно или две здравословни хранения на ден. На кратко, най-добре е да преминете към поста внимателно и плавно. Не пийте просто големи количества сокове, докато се хапвали пица и хамбургери и да очаквате чудеса.

 

 

 

Използвайте поста за самоанализ

Гладуването Ви дава чудесна възможност да чуете тялото си. Опитайте се да забележите каво е да изпитвате истински глад, в сравнение това просто по навик или от скука да хапнете нещо на бързо. Защо ядете определени храни - солени закуски или сладки , например - в определени ситуации? Дали храната, по някакъв начин се компенсира нещо друго, вместо просто да задоволо чувството ви за глад?

Още един съвет!

За да намалите потенциалния стрес или безпокоийството около поста, не го планувайте предварително. Просто изчакайте докато една сутрин не се събудите и не почуствате, че би бил добър ден да го опитате.

 

Публикувана: 19. май 2016