###message

Изцяло нов метод за блендиране

От идея, блендирането във вакуум става реалност

Това ли е бъдещето на блендерите?

Ако четете потребителските форуми в сайтовете за сокоистисквачки и блендери, то сте забелязали доста спорове относно предимствата на едните спрямо другите. Поддръжниците на блендерите настояват, че при тях не се губят полезните фибри, докато другите не харесват загубата на хранителната стойност от окисляването при високи обороти.

Кое е по-добро?

Факт е, че и двата метода са полезни. Премахвайки субстанцията оставаща при изстискване, тялото бързо получава лесно смилаема храна. От друга страна, при блендиране, запазвате всички фибри полезни за храносмилателната система и се създава чувство за ситост.

Окисляването при сокоистисквачките

Окисляването започвя веднага щом изложите плод или зеленчук на контакт с въздуха. Това е проблем при сокоистисквачките, които използват високи обороти. През последните години нискоскоростните сдъвкващи уреди решиха този проблем. Те работят на много ниски обороти, произвеждайки доста по-високо качествен сок при минимално окисляване.  

Ябълка след 10 мин
Ябълка след 10 мин

Окисляването при блендерите

За жалост ниските скорости при блендерите са невъзможни. Те работят при високи обороти, за да бъде полученият продукт гладък и хомогенен. Няма друг начин за това. Именно високата скорост води до отделяне на топлина и окисляване.

Революционна идея

Едни хитри инженери предлагат идея. Ако окисляването е резултат от контакта на продукта с въздух при високи скорости, то какво би било ако премахнем въздуха? Като цяло изглежда лесно. Съответно проектират блендер, който използва вакуум за премахване на въздуха преди процедиране. Това води до две предимства. Първо, видно е, че контактът с въздуха е сведен до минимум. Второ, вакуумът води до разширяване на растителните фибри, позволявайки още по-ефикасно действие на остриетата и еднородност на сместа. Това прави шейковете по-ярки на цвят, сладникави на вкус, с ярка консистенция и продължителна свежест. Като краен резултат това е първият по рода си блендер “Vidia”.

Да погледнем от близо

 За повече информоция посете нашият електронен магазин на Vidia. Проверете и YouTube каналът ни за анализ и  рецепти.

Vidia Vacuum Blender Test: Apples

Публикувана: 10. ноември 2016