###message

Eпичната битка: сокоизстисквачка или блендер

Това е най-обсъжданата тема в различни форуми. Но все пак е интересен финала, кой ще победи в това сражение — сокоизтисквачка срещу блендер? Нека заедно да проучим.

Нека дискусията да започне

Една от най-популярните и актуални в момента е дискусията за сокоизстисквачките и блендерите, и ако трябва да бъдем по-конкретни, кое от двете е по-добро - да изцеждаш сок със сокоизстисквачка или да смесваш различни продукти в блендера? Привържениците на сокоизстисквачките са убедени, че консумацията на сок е най-бързият и ефективен начин огранизмът ни да поеме необходимото му количество хранителни вещества. В същото време, привържениците на блендерите, смятат, че коктейлите и смутитата, направени чрез смесване на различни продукти, осигуряват на организма необходимото количество влакнини, които биват изхвърлени в процеса на изцеждане. Къде е истината тогава?

Всъщност и едното и другото е необходимо на организма, за да бъдат напълно задоволени нуждите от хранителни вещества и микроелементи. Нека да разгледаме тези процеси, плюсовете и минусите на всеки един от тях.

 

Изцеждане на сок

Изцеждането на сок е процес, при който се отделя сока от фибрите, които остават като почти суха пулпа и не се консумират. Сокоизстисквачките биват различни и като форма и като технически характеристики, но основно са разделени на две групи: бавнооборотни и високооборотни.

 

 

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

Бавнооборотни сокоизстисквачки

Наричат  ги също студенопресоващи. Тези сокоизстисквачки изцеждат с помощта на въртящ се вал. Валовете могат да бъдат един или два, разположени както вертикално, така и хоризонтално. Предимсвата на тези модели са, че сокът е с високо качество, имат по-висок добив, лесни са за почистване, освен плодове и зеленчуци с тях можете да изцеждате  зеленолистни и кореноплодни. Недостатъците на тези модели са: по-високата цена и по-бавното изцеждане в сравнение с центрофужните модели.

 

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Бързооборотни сокоизстисквачки

Наричат ги също центробежни. Това са класически, по-ниско бюджетни машини. Най-достъпни и най-разпространени поради ниската си цена. Принципът на работа на тези машини са бързовъртящи се остриета, които разрязват влакната на продуктите, за да изцедят сока, след което сокът минава през сито, за да се очисти от остатъците пулпа. Основни предимства: ниската цена и много бързо изцеждане на сок. Недостатъци: сокът образува пяна и е с ниска хранителна стойност (това се получава заради окислението по време на приготвяне). Освен това този вид сокоизстисквачки, понякога трудно се почистват. 

 

Смесване на продукти

За разлика от изцеждането, при смесването (блендирането) се използва целият плод или зелечук, т.е. и влакната. Най-често блендерите се използват за направата на смути. Обикновено смутито съдържа плодове и зеленчуци и достатъчно количество течност, в съотношение 3:1, за да стане по-гладко и нежно.

Ценовата политика при блендерите е различна. Може да се намери както бюджетен вариант, така и доста скъп. Срещу по-високата цена ще получите наистина качествен уред: надежден, със стабилна конструкция, висока мощност и производителност. Последният показател не винаги е пряко свързан с ватове. В случая по-голямо влияние оказва конструкцията на каната и видът на ножове. Освен това, някои модели имат капак с отвор за бутало, което е много удобно и практично.

 

Нека сравним двата процеса

Основният проблем при изцеждането е недостатъчното количество фибри в сока, т.к. именно те съдържат разтворими влакнини, които подпомагат храносмилането. Към разтворимите фибри спада пектинът,  който се превръща в гелообразна маса в храносмилателния тракт. Друг недостатък при сока е голямото количество плодова захар, но това  може лесно да се редуцира като се добавят зеленолистни, които ще минимизират количеството на захарта. 

Основният проблем при блендирането е че смутито е по-трудно за консумиране, тъй като е по-гъсто и съдържа влакнини. За хората, които искат да свалят килограми, смутито е най-доброто решение. Вторият недастатък са високите обороти (средно около 20000 об./мин) вследствие на което се получава нагряване и окисление, в резултат на което се губи голяма част от фитонутриентите. 

Последният въпрос на практика вече е намерил разрешение чрез внедряване на иновационната технология на вакуума при блендерите. Блендерът Vidia e най-добрият пример за това. Производителят обещава значително да се намали окислението при приготвяне на смути.

 

 Плюсове и минуси на изцеждането

Плюсове:

  • Сокът е по-наситет с хранителни вещества
  • Сокът ви осигурява бърза доза енергия
  • За кореноплодните е по-подходящо изцеждането
  • Процесът на окисление е сведен до минимум 
  • Студено пресованият сок може да бъде съхраняван до 24 часа в хладилник

 Минуси:

  • Необходимо е по-голямо количество продукти, за да наплавите 1 чаша сок
  • Сокоизстисквачките отнеман повече време при почистване
  • Сокът съдържа повече калории и захар
  • Сокът не съдържа влакнини (фибри)

 

Плюсове и минуси на блендирането

Плюсове:

  • Смутито съдържа влакнини и е много ефективно за отслабване
  • За приготвяне на смути можете да използване най-различни продукти (например, лед, какао, трева, суперхрана, ядки, мляко и др.)
  • С помощта на блендер вожете да правите на само смути
  • Блендирането отнема по-малко време от изцеждането

 Минуси:

  • Високата скорост на блендера допринася за загубата на хранителни вещества заради процеса на окисление (с изключение на вакуумните блендери)
  • Блендерите са по-шумни
  • Смутито е по-трудно за пиене ако не се добави достатъчно течност 
  • Някои продукти не са подходящи за блендиране

Кое е по-добро?

Както вече разбрахте и двата процеса си имат своите пюсове и минуси. Не можем еднозначно да кажем кое е по-добро. Изцеждането и блендирането идеално се допълват. Смутито практически веднага ви засища, а сокът ви дава енергия. Само имайте предвид, че сокът се препоръчва да се пие на гладно, той много бързо се усвоява от организма, но ако го пиете след хранене, това ще предизвика процеси на ферментация, които забавят пълноценното усвояване на хранителните вещества. Препоръчва се да се пие поне 20 минути преди хранене или 2 часа след. Докато смутито може да се пие по всяко време.

Да избирате между изцеждане и блендиране е като да избирате между почивка на Хаити или Бали. Най-добре и едното и другото!

Публикувана: 27. март 2017