###message

Четири начина да спреш да отлагаш изцеждането на сок

Най-после си закупил своята сокоизстисквачка и си започнал програма, според която ще пиеш фреш всеки ден. С времето, обаче, осъзнаваш, че понякога ти се случва да пропуснеш ден, а в последствие и повече от един. Накрая осъзнаваш, че почти не пиеш фрешовe. Какво се е случило?

Най-често отговорът е “Просто нямам време.” Не желаеш да изцеждаш сок вечер, тъй като си изморен от работа и ти се ще просто да се отпуснеш пред телевизора. А сутрин е толкова трудно да станеш по-рано, за да имаш време да си направиш сок.

Ако се озовеш в такава ситуация, предлагаме четири съвета, които ще ти помогнат, за да се върнеш обратно на пистата!

1. Спомни си защо започна да изцеждаш сок

Трудно е да се изгради нов навик - особено здравословен такъв. Всичко започва със самомотивирането. Припомни си защо по начало си си закупил сокоизтисквачката - за да подобриш здравословното си състояние по естествен начин.

odšťavňování
odšťavňování

2. Купувай свежи плодове веднъж на седмица.

Кой не би се изморил да тича до магазина всеки ден за няколко моркова или ябълки? Далеч по-добре е да се пазарува на едро - достатъчно свежи плодове и зеленчуци за цялата седмица. Също така, ще се мотивираш да си изцеждаш сок, докато всичко все още е свежо!  

  • Увери се, че закупуваш само най-свежите плодове и зеленчуци - не натъртени или презрели. Повечето плодове и зеленчуци в добро състояние, трябва да издържат седмица без проблем...

  • Ако се притесняваш, че някои от плодовете няма да издържат цялата седмиц, изстискай първо тях. Например ягодите и листните зеленчуци трябва да бъдат по-рано. Съхранявай ги в хладилника.

  • Увери се, че държиш ябълките и крушите отделно от другите плодове и зеленчуци, тъй като по този начин другите плодове и зеленчуци ще презреят по-бързо.

  • Не мий плодоввте и зеленчуците, преди да си готов да ги изстискаш.

3. Измивай сокоизтисквачката веднага след употреба

Понякога изглежда като много работа да почистиш сокоизтисквачката си. Винаги, обаче, е много по-лесно да я почистиш веднага след ползването й.  В противен случай парченцата плод биха засъхнали, правейки почистването по-късно, далеч по-трудно.

Не гледай на почистването на сокоизтисквачката като на наказание. Помисли за това как тя ти дава енергия и прочиства тялото ти - сокоизтисквачката заслужава същото отношение.

За повечето модерни сокоизтисквачки бързо изплакване с потъркване е напълно достатъчно - работата е свършена за няколко минути. Ако наистина бързаш, поне накисни частите в мивка, пълна с вода.

 

odšťavňování
odšťavňování

4. Замразен сок!

Ако имаш място във фризера просто изстисквай сок веднъж или два пъти в седмицата и замрази онова, което няма да пиеш веднага. Използвай стъклена или пластмасова бутилка - увери се, че си остсвил достатъчно празно място в бутилката (около 20% от обема) за разширението при замръзване. Можеш да ги съхраняваш дълго във фризера или не повече от 24 часа в хладилника, ако използваш херметически затворен съд.

Придържай се към плана за 30 дена без прекъсване!

Веднъж щом изработиш своя план за изстискване на сокове, придържай се към него поне 30 дена. Това е времето, необходимо за установяване на нов навик. Ако пропуснеш един ден, не се отказвай. Само опитай да не пропускаш два поредни дни. Тогава е по-възможно да прекъснеш новият си навик.

Съвет:  Ако се придържаш към плана за 90 дена, навикът ще се превърне в рутина, което ще го направи почти неразрушим.

Публикувана: 29. февруари 2016