###message

Ананасът - вкусен, полезен, любим тропически плод

Ананасът помага на кожата ни да сияе, намалява подуването и храносмилателните проблеми, помага за предотвратяване на настинки и грип, има противовъзпалителен ефект и дори укрепва костите.

Този плод  има толкова много полезни свойства, колкото много други плодове взети заедно! Ето 15 причини, поради които трябва да ядете ананас редовно:

ananas ananas 2

  1. Богат на хранителни вещества - Пресният ананас е богат източник на витамин С, калций, калий, магнезий и манган.
  2. Помага за укрепване на костите - Съдържанието на манган допринася за укрепване на костите и съединителната тъкан.
  3. Подобрява храносмилането - Съдържа ензима бромелаин, който помага за перфектното разграждане на протеините.
  4. Помага за поддържането на здравето на венците - Една чаша ананас осигурява 105% от дневната нужда от витамин С. Поради това консумацията му намалява риска от развитие на гингивит и пародонтоза.
  5. Облекчаване на болките в ставите - Ананасът има противовъзпалително действие, помага за облекчаване на болка, причинена от артрит, както и при подагра и синдрома на карпалния тунел.
  6. Понижава кръвното налягане - Искате ли да намалите високото си кръвно налягане? Ананасът помага за поддържане на здравословно кръвно налягане благодарение на съдържанието на калий.
  7. Антираков ефект - Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, ананасът помага в борбата със свободните радикали, запазвайки здравето на клетките.
  8. Ефективен при лечение на настинки и кашлица - Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, ананасът естествено укрепва имунната система, като по този начин помага в борбата с кашлицата и настинките. Съдържанието на бромелаин също помага за отпускане на лигавицата и намаляване на кашлицата.
  9. Помага за предотвратяване на развитието на макулна дегенерация - Като източник на бета-каротин, ананасът може да помогне за намаляване на риска от развитие на заболяването с до 36 процента.
  10. Помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци - Благодарение на съдържанието на бромелаин, ананасът може да предпази от образуването на тромби. Поради това силно се препоръчва при висока предразположеност от образуване на кръвни съсиреци.
  11. Следите ли теглото си? - Богат на хранителни вещества, добър източник на фибри и с ниско съдържание на калории, този вкусен, сочен плод е чудесно допълнение към всяка диета.
  12. Може да помогне за облекчаване на стомашни неразположения - сокът от ананас намалява гаденето.
  13. Подобрява плодовитостта - Изследванията показват, че диета, богата на антиоксиданти, подобрява плодовитостта. Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, витамин С, бета-каротин, цинк и фолиева киселина, ананасът има благоприятен ефект върху мъжката и женската плодовитост.
  14. Ускорява регенерацията след операции или наранявания - Проучванията са доказали, че консумацията на ананас може да намали времето за зарастване на отоци и кръвоизливи, както и да се бори с възпалението след наранявания или операции, благодарение на съдържанието на ензим бромелаин.
  15. Помага за поддържането на красива, здрава кожа - съдържанието на витамин С в ананаса помага на тялото да произвежда колаген, като по този начин поддържа здрава, еластична кожа. 

Ананасът също е чудесна съставка за домашно приготвени плодови сокове.

Вижте как да направите обилна порция сок от ананас: Сок от ананас със Sana 727

 

 

Публикувана: 3. януари 2023