###message

Съвет за вегетарианци: преодолейте пролетната депресия с помощта на желязото

През зимата и ранната пролет вегетарианците и веганите се сблъскват с неприятно хранително предизвикателство, което може да доведе до повишена умора и липса на енергия. Добавянето на естествени източници на желязо към менюто, може да промени това състояние само за една седмица.

640

Желязото подпомага транспортирането на кислорода към клетките. Умората е един от симптомите на надостиг на  кислород в организма. Следователно, този микроелемент има решаващо значение в борбата с пролетната умора. Проблемът, с който се сблъскват повечето вегани и вегетарианци, е да намерят добър източник на желязо. Дефицит на железо можете да имате когато:

  • Не можете да си осигурите добър растителен източник на желязо;
  • Не се храните здравословно;
  • Имате навици, които възпрепятстват усвояването на желязо, като например, пиете кафе или черен чай веднага след хранене;
  • Тренирате активно, особено спорт изискващ горяма издържливост като джогинг, футбол и бодибилдинг.

Как да си осигурим повече желязо с помощта на джусинга?

Нашето тяло не усвоява така пълноценно желязото от разтителен произход, както от животински. Това е така, защото разтворимите влакнини възпрепятсват ефективното му усвояване. Пресният студенопресован сок внимателно отстанява разтворимите влакнини, което позволява по-ефективното усвояване на желязото.

  • Плодове и зеленчуци с най-голямо съдържание на желязо са: магданоз, босилек, мента, моркови, цвекло, броколи, круши и грозде​. Веднъж седмично можете да пиете сок от сурови картофи, а през лятото да изцеждате сок от ягоди, кайсии, сини сливи, вишни, малини и боровинки​.
  • Листните зеленчуци като спанак, съдържат много желязо, но  също така и полифеноли, които ограничават абсорбацията на желязото. Това може да се разреши като се добави лимонов сок, който съдържа лимонена киселина, която  неутрализира действието на полифенолите.
  • Най-доброто време за пиене на сок е рано сутрин, 30 минути след събуждане. Железото най-добре се усвоява от организма сутрин на празен стомах.


Как е най-добре да се направи сок, за да получите необходимото ви количество желязо?

400x300-8


За да изцедите сок, който да съдържа желязо, ще ви е необходима универсална сокоизстисквачка, която да изцежда плодове, зеленчуци и зеленолистни. Най-добре с тази задача би се справила хоризонтална едновалова сокоизстисквачка. Този тип сокоизстисквачки може да се справи с голямо количество твърди кореноплодни зеленчуци без да се натоварва, лесно обработва плодовете и е специалист по изцеждане на зеленолистни и билки. Най-популярният ни модел е студенопресоващата Sana 707.  С 3 години гаранция на частите и 10 години на мотора, ние предлагаме и доживотно безплатно сервизно обслужване на всяка продадена сокоизстисквачка Sana 707.

Публикувана: 16. април 2018